Tetszett a cikk?

Tartományi szinten létrejött a Jörg Haider vezette populista Szabadságpárt és a Szociáldemokrata Párt együttműködése, ami találgatások, illetve elítélések özönét indította el.

"Kedves koalíciós partnerek a jobboldalon, miként a baloldalon!" - így szólította a bécsi parlamentben Uwe Scheuch karintiai szabadságpárti (FPÖ) képviselő a néppárti (ÖVP) és a szociáldemokrata (SPÖ) képviselőket. Joggal, hiszen a tartományi kormányfő március 31-ei eskütételével immár nem csupán az országos fekete-kék, azaz az ÖVP és az FPÖ koalíciója létezik Ausztriában, hanem a kék-vörös is, az FPÖ és az SPÖ együttműködése Karintiában.

Négy nappal a karintiai tartományi választásokat követően, amelyek az FPÖ és személy szerint Jörg Haider váratlanul erős győzelmét hozták, Haidernek sikerült egy éjszaka leforgása alatt elérnie, hogy az SPÖ jóvoltából újabb öt évre ő legyen Karintia tartományi vezetője. Ami azt is jelenti, hogy az utóbbi években vereséget vereségre halmozó, a jelentéktelenség szélére sodródott FPÖ játéktere megnőtt, nincs már egyedüli partnerként az ÖVP-re kárhoztatva. 1986 óta ugyanis, amikor az SPÖ kancellárjává emelt Franz Vranitzky megtagadta, hogy Haiderrel bármikor is egy gyékényen áruljon, kizárólag a Néppárt volt hajlandó koalícióra lépni a populista párttal. Tette ezt 2000-ben, amivel emlékezetesen a fejlett világ haragját, ezen belül az uniós országok egyöntetűen elhatározott szankcióját vonta Ausztriára.

Volt olyan bölcs mostani győzelmét követően Haider, hogy lemondjon a triumfálásról, a konkurens pártok leszólásáról, és így ülhettek vele tárgyalóasztalhoz a karintiai szociáldemokraták. Haidernek kellett még egy párt a tartományi vezetői poszt megszerzéséhez, 42,5 százalékos győzelme kevés az abszolút többséghez. Legfőbb tárgyalópartnere Peter Ambrozy volt, az SPÖ karintiai első embere, aki 5,8 százalékkal tudta növelni pártja szavazatait 1999-hez képest. De az előrejelzések szerint sokkal több szavazat volt benne a "levegőben", Ambrozy ügyetlensége, az emberekkel szembeni merevsége és kampánya szürkesége miatt sok szociáldemokrata funkcionárius követelte az 57 éves pártvezető leváltását.

Ambrozy ezért menekült Haider karjaiba, és kötött vele villámsebesen egy minden részletében mind a mai napig nyilvánosságra nem hozott munkamegállapodást. Bár az SPÖ nem szavazza meg Haider miniszterelnökségét, de lehetővé teszi számára a tartományi uralkodást. Cserében bekerül a kormányba, a kiszivárgott hírek szerint egészségügyi, szociális, környezeti reszortokkal. Karintiában az ÖVP, amely egész választási kampányát arra építette, hogy Haiderrel semmi szín alatt nem ül egy hajóba, eljelentéktelenedett, matematikailag a vele és a helyi parlamentbe először bekerült zöldekkel a szociáldemokraták nem tudtak volna kormányt alakítani. Ezt állítja Ambrozy - a két másik párt pedig arra panaszkodik, hogy nem is kereste meg őket ajánlatával.

Az igazság az, hogy Ambrozy be volt szorítva, az SPÖ országos első embere, Alfred Gusenbauer ugyanis már a tartományi választásokat megelőzően kijelentette, a legtöbb szavazatot szerző párt állíthat miniszterelnököt. Gusenbauer arra számított ugyan, hogy ez a párt az SPÖ lesz, utóbb azonban már köti őt, és így embereit is az ígéret. A pártvezér egyébként már egy éve fokozatosan nyit az FPÖ felé, az osztrák sajtó hosszan csámcsogott azon a spárgaevésen, amelyre Gusenbauer és Haider együtt kerített sort egy karintiai vendégfogadóban. A mostani viharos egyezség pedig chianti-parti néven vonul be majd a történelemkönyvekbe, Haider és Ambrozy hajnali 6 óráig poharazgatva beszélték meg az eljövendőket.

Az SPÖ vezetői számára az utóbbi időben az ÖVP, az egykori koalíciós társ vált első számú ellenséggé. A szociáldemokrata irányadók szerint mindenekelőtt az ÖVP szociális hidegsége ellen kell ágálni, ez az a vonal, amelyen végighaladva van esélye a pártnak arra, hogy visszatérjen a hatalomba. Így maradnak a zöldek, akikkel szemben valamiért erősebbek a fenntartások, mint az eddig megtagadott kékek irányában. Haider viszont arra jött rá, hogy a Néppárt neoliberalizmusa népszerűtlen, és pártja csak akkor tud hatalmi tényezővé visszaerősödni, ha ismét a kisemberek védelmezőjeként tünteti fel magát. Ez, tehát a szociális kérdések lehetnek a közös pontok az FPÖ és az SPÖ együttműködésében.

A szociáldemokraták országos vezetése egy darabig nem döntötte el, hogy leszállítja-e a chianti-paktumot regionális jelentőségűvé, vagy nyitva hagyja-e szövetségi szinten is e szokatlan konstrukciót. Az SPÖ tényleges vezetőjének tekintett bécsi polgármester, Michael Häupl - mellesleg a párt alelnöke - azonban sietett határozottan elutasítani minden lehetséges szövetséget a "kiszámíthatatlan, kaméleontermészetű" párttal, s megszólalt evégett az elutasítást doktrínává emelő Franz Vranitzky is. Végül is Gusenbauer olyan nyomás alá került, hogy ügyetlenül bár, de megpróbálta elhatárolni magát a karintiai történésektől, és esetleges lemondását is kilátásba helyezte.

Meghátrálása azzal is összefügg, hogy nem maradt osztrák belügy a karintiai koalíció. Előbb Pierre Moscovici, a francia szocialisták szóvivője ítélte el az osztrák szociáldemokraták nyitását az FPÖ-vel szemben, nem sokkal utána sokkoltságáról számolt be Enrique Baron Crespo, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának a vezetője is. Gusenbauer az európai szociáldemokrata pártok múlt heti tanácskozásán volt kénytelen magyarázkodni, már azért is, mert pár nappal korábban az SPÖ parlamenti frakcióvezetője, Josef Cap szemtelen hangon kérte ki magának, hogy a francia elvtársak beleüssék orrukat az osztrák belügyekbe.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszky felrúgott egy széket a POSZT-on, most utánaröpült az egész fesztivál

Vidnyánszky felrúgott egy széket a POSZT-on, most utánaröpült az egész fesztivál

Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

Véradások maradnak el a lezárások miatt, alig találnak már donort

Véradások maradnak el a lezárások miatt, alig találnak már donort