Tetszett a cikk?

Újabb fordulatot vett a hét végén a NATO pénzügyi támogatásával építendő három magyarországi radar egyikének, a...

Újabb fordulatot vett a hét végén a NATO pénzügyi támogatásával építendő három magyarországi radar egyikének, a természetvédelmi oltalom alatt álló baranyai Zengő-hegy 682 méteres csúcsára telepítendő, 2006-ig átadandó lokátornak az ügye. A már több hónapja rendre odasereglett civil tiltakozók most az áramellátáshoz szükséges vezeték fektetését akadályozták meg a védett terület határán.

Az árokásást hétfőn a Honvédelmi Minisztérium (HM) kérésére azután fel is függesztette a kivitelező Bayer Center Kft., miután a múlt heti kormányülésen a miniszterelnök felkérte a honvédelmi, a külügy-, az igazságügy-, továbbá a beruházás ellen nyíltan állást foglaló környezetvédelmi minisztert, hogy közösen állítsanak föl egy - a kormánytól független - munkacsoportot. E grémiumnak kell megvizsgálnia, lehet-e reális költséggel az egyszer már az összes hatósági engedélyezésen átesett beruházást helyettesíteni, és ezzel a védett területet megkímélni. Bocskai István, a HM helyettes szóvivője szerint ugyanakkor "még tartható" a 44 méter magas vasbeton tartószerkezet, az odavezető út és a földkábel átadásának augusztusi határideje, késedelem esetén viszont kötbért kell fizetni a radart szállító olasz Alenia Marconi Systems cég részére. Új helyszín esetén azonban ez a határidő tarthatatlan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Hét kicsi éber

Történetének legnagyobb bővítési hullámát ünnepelte a múlt héten a NATO, ám egyelőre kérdés, hogy a hét új tagállam csatlakozása gyengíti vagy erősíti az új kihívásokkal szembesülő szövetséget. A NATO keleti terjeszkedésével párhuzamosan az USA is átcsoportosítja katonai támaszpontjait Európában.