Nincs kiút

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Referendumon dől el, hogy Ciprus újraegyesítve vagy megosztottan csatlakozik május elsején az Európai Unióhoz, miután múlt szerdán nem sikerült elfogadtatni a szemben álló felekkel az ENSZ immáron negyedik alkalommal módosított rendezési tervét.

Mosolyogva állt a fényképezőgép elé négy politikus a múlt szerdán a svájci Bürgenstockban az ENSZ égisze alatt folyó ciprusi újraegyesítési tárgyalásokat lezáró ünnepélyes ceremónián. Pedig a Kofi Annan ENSZ-főtitkár köré gyűlt Tasszosz Papadopulosz ciprusi elnöknek, Mehmet Ali Talatnak, a kizárólag Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság kormányfőjének, valamint a megbeszélésekbe bevont két "anyaország", Görögország, illetve Törökország miniszterelnökének, Kosztasz Karamanlisznak és Tayyip Erdogannak aligha volt oka az örömre, hiszen dolgukvégezetlenül utaztak haza. Ezúttal sem vezettek eredményre az egy hétig tartó tárgyalások: az Annan által másfél éve előterjesztett rendezési terv legújabb - az EU, az USA és az egykori gyarmattartó Nagy-Britannia által is támogatott negyedik - változatát csak Ankara és a ciprusi törökök tartották elfogadhatónak, a ciprusi elnök és a görög kormányfő nem volt hajlandó aláírásával szentesíteni az egyezmény szövegét.

A politikusok közötti megegyezés hiányában - a svájci államszövetség mintája alapján - két önálló, ám közös alkotmánnyal rendelkező államot feltételező rendezési terv sorsáról április 24-én a szigetország mindkét részén népszavazáson dönt az egymástól immáron 30 éve ENSZ kéksisakosok által ellenőrzött ütközőzónával elválasztott ciprusi görög és ciprusi török közösség. Ebben állapodott meg még februárban Rauf Denktas, a ciprusi törökök elnöke és ciprusi görög kollégája, Papadopulosz, mondván, az "anyaországok" bevonásával folyó tárgyalások kudarca esetén Annan saját belátása szerint dönthet a még vitás kérdésekről, és az ennek alapján elkészült egyezménytervezetre a leginkább érintettek, a szavazópolgárok mondják ki a végső szót. Bármelyik közösség utasítsa is el az Annan-tervet, május elsejétől kizárólag a nemzetközileg elismert, a déli országrészeket magába foglaló, a 750 ezres lakosság háromnegyedét kitevő Ciprusi Köztársaság csatlakozhat az EU-hoz. A földközi-tengeri szigetország jelenleg 37 százalékán élő mintegy 250 ezer ciprusi török továbbra is teljes elszigeteltségben marad, Ankarának gazdaságilag és politikailag kiszolgáltatva.

Hiába mutattak kompromisszumkészséget a svájci tárgyalások során a ciprusi törökök, az újraegyesítés kérdésében a felek továbbra sem egységesek. A megfigyelők szerint a ciprusi törökök számára kedvező módosításokat tartalmazó rendezési terv legújabb változatát Denktas mereven elutasítja, bár elismeri, előnyösebb a korábbiaknál, ennek ellenére, közölte, a népszavazásig még hátralévő három hétben ellene kampányol. Az újraegyesítéshez való hozzáállásáról sokat elárul, hogy el sem ment Svájcba, ahol családja azért képviselve volt, hiszen fia, Sedar a külügyminiszter. A több szívműtéten átesett, 80 éves veterán ciprusi török politikus makacsul kitart álláspontja mellett, és még az Ankara EU-tagságára törekvő török kormányfőnek sem sikerült őt jobb belátásra bírnia. Denktas makacssága akár veszélyes is lehet, hiszen a népszavazáson a ciprusi török oldalon szoros eredmény várható. A tavaly decemberi választás után ugyan az újraegyesítést pártoló kormány került hatalomra, a svájci tárgyalások után készült közvélemény-kutatások szerint az Annan-terv 51 százalékos támogatottságot élvez.

Pedig abban minden fél egyetért, hogy a ciprusi törökök a jelenleginél kedvezőbb ajánlatot nem kaphatnak, valójában mindent, amit csak lehetett, elértek. Bár le kell mondaniuk az általuk 1974-ben elfoglalt országrész egy részéről, ami mintegy 50 ezer ciprusi török kitelepítését jelenti, ám a megtartható területekre a ciprusi görögök 19 éven át csak korlátozott számban térhetnek vissza, és ingatlanvásárlásaik is szűkre szabottak. A ciprusi törökök legfőbb félelme ugyanis az volt, hogy az újraegyesítést követően a déliek - "gazdagságuknál" fogva - a vissza nem kapott ingatlanokat, főként turisztikai megfontolásból, olcsón felvásárolják.

Nem azonnal kerül sor - és ez ennél sokkal lényegesebb - Ciprus demilitarizálására. Az északi országrészeket 1974-ben megszálló, és azóta ott tartózkodó 35 ezres török hadseregnek nem kell azonnal kivonulnia. A létszámot csak fokozatosan kell csökkenteni, mígnem 18 év múlva, illetve Törökország EU-csatlakozásakor el nem éri a 650 fős kontingenst. Hasonló ütemezés vonatkozik a Cipruson - igaz, jóval kisebb létszámban - jelen lévő görög katonákra is. Az viszont a délieket háborította fel, hogy az északra hivatalosan betelepített mintegy 80 ezer - a valóságban azonban jóval több - anatóliai törökből 45 ezren ciprusi török állampolgárságot kapnak, és a többieknek sem kell visszatérniük Törökországba. Az újraegyesítéssel szemben eddig is komoly ellenérzéseket tápláló déliek körében így nagyon erőteljes "igen" kampányra van szükség ahhoz, hogy a svájci tárgyalások eredményeként még elszántabbá vált ellenállásukat a nicosiai kormány megtörje: a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a válaszolók 66 százaléka ellenzi a módosított terv alapján történő újraegyesítést.

Messzemenő következményekkel kell a nicosiai kormánynak számolnia, ha a ciprusi görögök jóvoltából hiúsulna meg az újraegyesítés. A Brüsszelt rendkívül kényes helyzetbe hozó Ciprus biztos lehet benne, hogy politikailag teljesen elszigetelődik az EU-n belül, jószerével csak Athénra számíthatna. Aligha képzelhető el ugyanis, hogy a decemberi EU-csúcson Törökország - mint azt két éve beígérték - ne kapjon időpontot a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, hiszen - mint azt Günter Verheugen bővítési biztos a napokban megjegyezte - "Ankara konstruktívnak és együttműködőnek bizonyult a ciprusi tárgyalásokon". Képtelenségnek tűnik ugyanakkor, hogy az EU-tagállamoknak egy olyan ország esetleges tagfelvételéről kellene tárgyalniuk, amely egyiküket - nevezetesen Ciprust - nem ismeri el, ráadásul az ország területének harmadát katonailag megszállva tartja.

Nem kevés pénztől eshet el - a ciprusi törökök nélkül - Nicosia: a rendkívül elmaradott északi országrész integrálásához - az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) északon ötöde a délinek - 300 millió eurót kapna. Az újraegyesítés meghiúsulásával minderről le kellene mondania, ráadásul a strukturális alapokból is kevésbé részesülhetne. A jóval fejletlenebb északi országrészek ugyanis "lehúzzák" Ciprus átlagos GDP-mutatóit a régi EU-tagokéval való összehasonlításban, ami lehetővé teszi, hogy a jelenleginél nagyobb pénzügyi támogatásra tegyen szert. Mindenesetre Brüsszel azzal próbál hatni az újraegyesítéssel járó költségek gazdasági terheitől tartó ciprusi görögökre, hogy április 15-én "donor"-konferenciát rendez a szigetország megsegítésére.

TÁLAS ANDREA