Tetszett a cikk?

Nehéz helyzetbe került a szlovák kormánykoalíció, miután az elnökválasztás második fordulójában a legnépszerűbb ellenzéki politikus, a kormánybuktatáson és előrehozott választás kierőszakolásán fáradozó Robert Fico által támogatott Ivan Gasparovicot választották államfővé.

Legnagyobb előnyöm, hogy nem Meciarnak hívnak - jelentette ki a szlovákai elnökválasztás második fordulója előtt egy televíziós vitaműsorban Ivan Gasparovic, az április 30-ai első fordulót nagy fölénnyel megnyerő Vladimír Meciar ellenfele. És igaza lett. A második fordulóban ugyanis Meciar a két héttel korábbi eredményénél (HVG, 2004. április 10.) mindössze 72 ezerrel több, 722 ezer szavazatot kapott, Gasparovic viszont akkori 442 ezer szavazatát 637 ezerrel megfejelve hatalmas előnnyel, a voksok 60 százalékát begyűjtve nyert. Sikere szakértők szerint egyértelműen annak tudható be, hogy a voksolók többsége bárkit támogatott volna, csak ne Meciar kerüljön az ország élére. "Meciarral szemben akár egy zsák krumpli is nyert volna" - érzékeltette a hangulatot Miroslav Kusy neves pozsonyi politológus. Ez egyúttal a kormánykoalíció kudarca is, hiszen a választók nem hallgattak a kabinetet kiállító pártok felhívásaira, amelyekben - különféle megfogalmazásokban ugyan, de - a második forduló bojkottjára szólították fel híveiket.

Gasparovic sikeréhez a vártnál jóval magasabb, 43,5 százalékos (az első fordulóbelinél mindössze 4,4 százalékkal alacsonyabb) részvételi arány is hozzájárult. A választók egynémelyike azért sajátos formában fejezte ki véleményét: Pozsonyban például egyikük gumikesztyűben szavazott, ami miatt meggyűlt a baja a hatósággal, mert a választási bizottság antraxveszélyre hivatkozva kihívta a rendőrséget. A felnyitott urnában ugyan nem találtak veszélyes anyagot, ám az ominózus szavazathoz mellékelt kommentár miatt rágalmazási eljárás indult az érzéseit ily módon demonstráló polgárral szemben.

Gasparovic nagyrészt a városi lakosságnak köszönheti a győzelmét, vidéken jóval kiegyenlítettebbek voltak az erőviszonyok. A magyarok látványosan távol maradtak az urnáktól: a dunaszerdahelyi járásban például alig 11 százalékos részvételi arányt mértek, és a települési adatok alapján is nyilvánvaló, hogy Dél-Szlovákiában főként a szlovákok mentek el voksolni, elsősorban Gasparovicot támogatva. A kormánypárti szavazók azért álltak mellé, mert külföldön nem annyira ismert, mint Meciar, így hivatalba kerülése miatt kevésbé heves reakciókra számítanak. A NATO és az EU nyilatkozó illetékesei általában azt hangsúlyozták, majd az új elnök cselekedetei ismeretében formálnak véleményt.

Meciar nehezen viselte a vereséget, biztos volt ugyanis győzelmében. A többszörös exkormányfő, egykori ideiglenes államfő órákig képtelen volt az újságírók elé állni, majd pedig kijelentette: nem gratulál a választási kampány során őt többször is hazugnak és csalónak tituláló Gasparovicnak. A kormánynak pedig megüzente, hogy vége a közeledési kísérleteknek, az eddiginél sokkal keményebb ellenzéki politizálásra készül. Vereségéért a sajtóra is neheztel. Miután kampányfőnöke, Viliam Sobona bejelentette, hogy Meciar jelölését Bill Clinton korábbi amerikai elnök is támogatja, a lapok siettek közreadni Clinton irodavezetője, Pummy Sun cáfolatát, ráadásul részleteket közöltek Hillary Clinton Élő történelem című könyvéből is. Az exelnökfeleség ebben azt állítja, hogy a világ vezető politikusaival folytatott tárgyalásai során Robert Mugabe zimbabwei elnökön kívül csak Meciartól ijedt meg, aki - miután Hillary szóba hozta a civil szervezetek szerinte nagyszerű munkáját - öklét rázva kiabálni kezdett vele.

A júniusban hivatalba lépő 63 éves Gasparovic a pozsonyi jogi kar docenséből lett az 1989-es fordulat után Csehszlovákia főügyésze. A kilencvenes évek elejétől a Meciar által alapított Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) színeiben szlovák parlamenti képviselő volt, 1998-ig a házelnöki tisztet is betöltötte. E funkciójában mindvégig kivette a részét abból a meciari hatalomgyakorlásból, ami miatt Szlovákiát a kilencvenes évek közepére a nyugati országok lényegében diplomáciai bojkottal sújtották, és nem is hívták meg a NATO-csatlakozás első körébe. Két kínos eseményt is közvetlenül Gasparovic nevéhez kötnek. 1994 novemberében az új parlament első, hajnalig tartó ülésén - az úgynevezett hosszú kések éjszakáján - törvények tucatjait módosítva teremtették meg a HZDS hatalmi és privatizációs céljainak hátterét. 1996-ban pedig az ő vezetésével zárták ki a parlamentből a HZDS-frakción belül renitenskedő Frantisek Gaulider képviselőt. Gasparovic egyébként kampánya során nyilvánosan bocsánatot kért ezért, ellentétben Meciarral, aki végig kitartott amellett, hogy semmiféle bűn nem terheli lelkiismeretét az akkor történtekért. Az egymással mind többször ellentétbe került két politikus vitája 2002 nyarán érett szakítássá, amikor a HZDS közgyűlése Meciar javaslatára lehagyta a párt választási listájáról Gasparovicot, aki erre Demokratikus Mozgalom (HZD) néven új pártot alapított, ám az a parlamenti választáson nem tudta átlépni az ötszázalékos bejutási küszöböt. A politikai életből átmenetileg kiszorult Gasparovic így most a pozsonyi jogi karról vonul be az elnöki palotába.

Gasparovictól azért tartanak kormánykörökben, mert az elnökválasztásra készülve először a legkeményebb nacionalistákkal kötött szövetséget: Ján Slota hírhedt zsolnai polgármesterrel és Stanislav Pánissal, a második világháborús szlovák államot nyíltan ünneplő Szlovák Nemzeti Egységpárt elnökével. Támogatottsága azonban akkor ugrott meg igazán, amikor mellé állt a legnépszerűbb ellenzéki politikus, Robert Fico, illetve az általa vezetett Smer (Irány) párt.

A kormánykoalíció igyekszik jó képet vágni az eseményekhez. Jóllehet Gasparovic nemzeti és szociális retorikára építette kampányát, Mikulás Dzurinda kormányfő a választás másnapján optimista hangot ütött meg a reformok jövőjét illetően. Pavol Hrusovsky házelnök pedig a meciarizmus végleges bukásának nevezte az eredményt. Kérdés azonban, mennyivel járt jobban a koalíció Gasparoviccsal. Az őt közelről ismerők szerint álláspontja könnyebben alakítható, mint az öntörvényű Meciaré, így akár még az is elképzelhető, hogy a kormánykoalícióval is jobban kijön.

Sokan viszont attól tartanak, hogy elnökként Gasparovic jócskán kiveszi majd a részét a populista Fico által az előrehozott választásokért folytatott, egyre intenzívebb kampányból. A kisebbségbe szorult, továbbra is széthúzó - láthatóan az elnökválasztási fiaskóból sem tanult - koalíció ugyanis most már nem számíthat a sértett Meciar parlamenti támogatására, anélkül pedig az ellenzék és az államfő akár a bukását, majd a választások előrehozását is kierőszakolhatja. Az egyelőre biztosnak látszik, hogy a hibáit be nem ismerő Dzurinda nem hallgat a lemondását követelő koalíciós felszólításokra: mindenképpen ő akarja bevezetni Szlovákiát egy hét múlva az EU-ba. A koalíciós tanács értékelő, esetleg stratégiai, személyi kérdésekben is döntő ülésére csak valamikor május végén kerül majd sor.

TUBA LAJOS / POZSONY

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!