Tetszett a cikk?

A múlt heti parlamenti választáson első ízben nyert kétharmados többséggel a dél-afrikai fajüldöző rezsim 1994-es felszámolása után hatalomra jutott Afrikai Nemzeti Kongresszus, amelynek diadala - a súlyos társadalmi problémák ellenére - az átmenet sikerességét jelzi.

Több kilométeres sorok kígyóztak egyes szavazóhelyiségek előtt a múlt szerdai dél-afrikai parlamenti választáson, arról árulkodva, hogy tíz évvel az apartheid rendszerének békés felszámolása után még mindig tart a szavazók többségének lelkesedése, amelyet az egykori felszabadító mozgalom, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) biztos győzelmi esélye sem hűtött le. Bár a 77 százalékos részvételi arány elmaradt a korábbiaktól, a Dél-afrikai Köztársaságra korántsem telepedett a politikai apátia. Az ANC ráadásul rá is tett egy lapáttal a korábbi sikerekre: az előző két, az 1994-es és az 1999-es választáson aratott győzelme után most először jutott kétharmados többséghez a parlamentben, a voksok majd 70 százalékát söpörve be.

A parlamentivel egyszerre tartott regionális törvényhozói választásokon az ANC ismét tisztán nyert a kilenc tartományból hétben. A maradék kettőben egyszerű többséget szerzett: a zuluk bázisának számító KwaZulu-Natal, illetve a fehérek fellegvárának számító Western Cape tartományokban kényszerül koalícióra.

Úgy tűnik, Dél-Afrikában még mindig a múlt, és nem a napi gondok alakítják a szavazók véleményét. A szegénység, a nagyarányú munkanélküliség, a széles körű bűnözés és az AIDS-járvány elegendő muníciót adhatott volna az ellenzéknek, de a fekete szavazók nagy többsége lojális maradt az apartheid rendszerét felszámoló ANC-hez. Igaz, a gazdaság soha nem teljesített jobban, mint az utóbbi tíz évben.

Az ANC iránti bizalmat az is csak erősítette, hogy az apartheid elleni küzdelem vezéralakját, a most 85 éves Nelson Mandelát az elnöki székben 1999-ben felváltó Thabo Mbeki az utóbbi öt évben segített megőrizni a társadalmi és gazdasági stabilitást. Az Angliában közgazdasági, a volt Szovjetunióban katonai képzést kapott, munkamániásnak és intelligensnek tartott, a bírálatot ugyanakkor nehezen viselő, 61 éves Mbeki ki tudott bújni elődje árnyékából, olyannyira, hogy a még mindig megnyerő Mandela igen visszafogottan kampányolt. Mbekit az új parlament még ebben a hónapban választja újra elnökké.

Az ellenzék gyenge szereplésében az is közrejátszott, hogy nem igazán kínált alternatívát, és túlságosan is negatív kampányt folytatott. A voksok majd hét százalékával a harmadik helyre befutó zulu Inkatha Szabadság Párt - KwaZulu-Natal tartományra szorítkozva - jószerével regionális párttá süllyedt, vezetője, Mangosuthu Buthelezi valószínűleg öngólt lőtt azzal a kijelentésével, hogy tíz évvel ezelőtt jobb volt a helyzet, mint most.

Az Új Nemzeti Párt (NNP) - az apartheid rendszerét 1948-ban bevezető és majd öt évtizeden át vaskézzel irányító Nemzeti Párt utóda - eltűnhet a politikai térképről, hiszen két százalékot sem szerzett, szemben az 1994-es húsz és az 1999-es hat százalékkal. Elemzők szerint az NNP-nek nem használt, hogy a múlttal való teljes szakításra irányuló igyekezetében túlságosan is együttműködött az ANC-vel. Így a fehér, illetve az igazi ellenzéki voksok a liberális Demokrata Szövetséget (DA) erősítették, amely másodikként 12 százalékot kapott.

Úgy tűnhet, hogy a dél-afrikai demokrácia egyelőre az ANC egyeduralmát jelenti. Sokan máris az egypártrendszer rémképével riogatnak, de eddig nem fenyegette veszély a szabadságot. A The New York Times szerint a dél-afrikai sajtó gyakran tár fel politikai botrányokat, hangneme bíráló a hatalommal szemben. Az AIDS-járvánnyal vagy a földreformmal foglalkozó érdekcsoportokat nem korlátozzák, az alkotmánybíróság pedig rendszeresen ítélkezik a kormány ellenében. Bár kétharmados többségével az ANC az alkotmányt is módosíthatja (kivéve az alapvető jogokat biztosító első részt, amelynek megváltoztatásához háromnegyedes többség szükséges), Mbeki egy győzelmi ünnepségen vasárnap közölte, nincs ilyen szándéka. Szakértők szerint a párt hegemóniája egyelőre inkább a társadalmi stabilitás és az átmenet záloga.

Az igazi kérdés persze az, hogy a következő öt évben az ANC hogyan küzd meg a problémákkal. Mbeki a kampány során azt ígérte, hogy a következő öt évben - egymillió új állást teremtve - mintegy 15 milliárd dollárnak megfelelő összeget költenek közmunkákra, a közlekedés és az infrastruktúra fejlesztésére. Szakértők szerint azonban ennyi új munkahely aligha hozható létre, mivel az állástalanok jelenleg negyvenszázalékos táborának nagy többsége szakképzetlen. A közvetlen külföldi beruházások értéke - a kicsi piac, az általános szegénység és a kontinens rossz híre miatt - viszonylag alacsony: tavaly nem érte el az egymilliárd dollárt.

Közgazdászok szerint mindazonáltal az eddig fegyelmezett költségvetési politikát folytató ANC - a gyorsabb fejlődés érdekében - valamelyest lazíthat az állami költekezésen. A hiány a hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva tavaly 1,2 százalék volt, szemben az apartheid utolsó évének 7,3 százalékával. A gazdaság egyébként az utóbbi tíz évben 2,7 százalékkal nőtt évi átlagban, ami egy százalékkal magasabb, mint az azt megelőző évtizedben. Az infláció egy számjegyűre, 6 százalék közelébe szelídült (a tavaly decemberi 0,3 százalékos havi adat 44 év óta a legalacsonyabb volt), és a kamatok is jócskán lejjebb szálltak (a 11,5 százalékos irányadó kamatláb 22 éves rekord).

A gazdasági siker ellenére a jövedelmi különbségek még mindig Dél-Afrikában a legnagyobbak a világon. Az országot sújtó AIDS-járvány következtében minden tizedik lakos fertőzött. A bűnözési ráta is rendkívül magas, igaz, az utóbbi tíz év alatt a 100 ezer lakosra jutó gyilkosságok száma 67-ről 47-re csökkent, ám ez - Kolumbia után - még mindig a második legrosszabb a világon. A kormány adatai szerint azonban a 45 milliós országban már a lakások 70 százalékában van elektromos áram, szemben az 1994-es 40 százalékkal, és már "csak" ötmillió háztartás nem jut tiszta ivóvízhez. Az utóbbi tíz évben 1,6 millió új lakást építettek, de sokan élnek még nyomornegyedekben.

A még mindig égbekiáltó társadalmi egyenlőtlenségek felszámolására az ANC receptje a feketék úgynevezett gazdasági felzárkóztatása. A tavaly újabb lendületet vett program tízéves mérlege szerint a feketék aránya a legfelső szintű vállalatvezetésben 13, a felső szintű irányításban 16 százalék. A részvénytulajdon 9,4 százaléka van a feketék kezén. Az apartheid alatt elnyomott többség - a lakosság 90 százalékát kitevő feketék és színesek - tulajdonszerzését kapucínermegállapodásoknak csúfolt különféle törvényekkel próbálják ösztönözni a magánvállalatoknál. A cél az, hogy például a bányatársaságoknál vagy a bankoknál 2009-re 15, 2014-re pedig 26 százalék legyen a feketék tulajdoni aránya. Ez utóbbi időpontra a fehér farmok 30 százalékát szeretnék feketéknek adni. A program bírálói azonban rámutatnak: eddig csak egy szűk fekete elit jutott valódi hatalomhoz és tulajdonhoz, és az előtérbe állított színes vezetők mögött sokszor egy-egy fehér mozgatja a szálakat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!