Tetszett a cikk?

Április volt a legvéresebb hónap az amerikai katonák számára az iraki háború tavalyi kezdete óta. A biztonság romlásával egyidejűleg a politikai rendezés is kilátástalannak tűnik, az év közepén esedékes hatalomátadás terve pedig csak tovább kuszálja a helyzetet.

A szunnita Faludzsa és a síita Nedzsef gyakorlatilag nyílt kihívást intézett az Irakot megszálló amerikai erők ellen. A Bagdadtól nyugatra lévő, a háború vége óta tartó szunnita ellenállás egyik fellegvárának számító Faludzsában egyedül múlt szombaton 25-en haltak meg - a tűzszünetnek nevezett állapot ellenére - a várost körülvevő amerikai tengerészgyalogosok és a gerillák közti harcokban. Hétfőn is folytatódtak a lövöldözések, holott az amerikaiak és a város polgári vezetői közös járőrözésben állapodtak meg. Közben a síiták legszentebb városában, a déli Nedzsefben a felkelést szító Moktada al-Szadr hívei fegyvereket halmoznak fel, arra készülve, hogy a város közelében várakozó amerikai erők rohamra indulnak. Kedden több tucat síita fegyveres halt meg a város szélén az amerikaiakkal történt összecsapásokban.

A lázadók április eleje óta ellenőrzésük alatt tartják a két várost, ami nemcsak a háború utáni egyik legkomolyabb kihívást, de súlyos presztízsveszteséget is jelent az Irakban állomásozó mintegy 130 ezres amerikai hadseregnek. A szunniták és a síiták egyidejű ellenállása által országszerte szított erőszak következtében áprilisban több mint száz amerikai katona vesztette életét, ami több mint ötöde a háború kezdete óta harci körülményekben elhunyt amerikai áldozatoknak. Az iraki halottak számát kórházi források ebben a hónapban már több mint hétszázra teszik.

További áldozatoktól és egy általános, az egész országra kiterjedő lázadástól tartva a washingtoni politikai és katonai vezetés a hét elején még mindig csak fontolgatta, hogy indítsanak-e támadást Faludzsa, illetve Nedzsef ellen. Faludzsában mintegy kétezerre teszik a gerillák számát, a széles sugárutak és szűk sikátorok által szabdalt, az Eufrátesz partján épült város katonai szakértők szerint igen veszélyes terep lehet a támadókra nézve. Nedzsefben pedig az al-Szadr fegyveres híveit tömörítő Mehdi Hadserege a síiták legszentebb kegyhelyére, a város központjában lévő, aranykupolás Ali imám-mecsetbe fészkelte be magát.

A jelenlegi patthelyzet aligha tartható az amerikaiak számára, míg egy esetleges roham könnyen mártírt teremthet például az öngyilkos merényletekkel fenyegetőző al-Szadrból, akit egyelőre a mérsékeltebb síita vallási méltóságok - így például Ali al-Szisztani nagy ajatollah - sem tudtak elszigetelni. Az irakiak többsége már most is úgy érzi - írta a The New York Times -, hogy az amerikaiak túlzott erőt alkalmaznak. Közben a feszültség olyan helyeken is kiéleződött, ahonnan korábban nem érkeztek ilyen baljós hírek: a britek által ellenőrzött déli Bászrában, Irak második legnagyobb városában a múlt szerdán elkövetett pokolgépes merényletben 73-an vesztették életüket, köztük húsz gyermek, akiknek többsége elevenen égett meg egy iskolabuszban.

Az erőszak további éleződése és terjedése egyrészt az amerikaiak számos szövetségesét arra készteti, hogy megszüntesse iraki katonai jelenlétét a június 30-ára tervezett hatalomátadás után (lásd Kivonulók kérték című írásunkat), másrészt aligha könnyíti meg Lakhdar Brahimi ENSZ-küldött erőfeszítéseit az új iraki főhatóság felállítására. Brahimi azzal állt elő, hogy oszlassák fel az amerikaiak által tavaly kinevezett, 25 fős iraki kormányzótanácsot, és ügyvivő kormányt ültessenek a helyére. Javaslata szerint a tanács tagjainak java része nem venne részt az új kormányban.

Az új kabinet összetétele és hatásköre azonban még igencsak homályos. Lenne elnöke, két alelnöke és kormányfője, munkáját pedig egy szélesebb, akár ezerfős, úgynevezett nemzeti konferencia segítené a 2005 januárjára tervezett választásokig. Miközben az irakiak feltűnően hallgatnak a javaslatot illetően, úgy tűnik, a Bush-kormány hamar belekapaszkodott Brahimi elképzelésébe, ami már önmagában is az amerikai politika tanácstalanságát jelzi. Ráadásul a washingtoni kormány több tagja is jelezte, hogy az új iraki kabinet csak korlátozott szuverenitást gyakorolhat az ország felett, ami azt jelenti: a hatalom átadása még a vártnál is jelképesebb lesz.

A jövőbeli bagdadi kormány például - szól a javaslat - nem léptethet életbe új törvényeket, és nem törölheti el az amerikai adminisztráció által hozott rendelkezéseket sem. Több európai és ENSZ-diplomata máris jelezte, az ENSZ Biztonsági Tanácsa aligha adja áldását olyan határozatra, amely ennyire megköti az új iraki kabinet kezét. A testület továbbá csak részlegesen irányíthatná a jelenleg mintegy kétszázezer fős iraki rendfenntartó erőket, amelyek az amerikai hadsereg parancsnoksága alatt maradnának. A Bagdadban állomásozó első gyalogoshadosztály parancsnoka, Martin Dempsey tábornok szerint amúgy az új iraki biztonsági erők minden tizedik tagja tevőlegesen segíti a lázadókat, és ennél is többen dezertálnak, ha megfenyegetik őket.

A The Daily Telegraph szerint néhány amerikai tiszt már úgy véli, hiba volt szélnek ereszteni a megbuktatott Szaddám Huszein fegyveres erejét, mivel a Baath Párt egyeduralmára épülő diktatórikus rendszer intézményeinek feloszlatásával olyanokat is eltávolítottak, akik segíthettek volna a rend fenntartásában. Bár Paul Bremer amerikai kormányzó múlt pénteken ismét védelmébe vette a Baath-rezsim teljes felszámolását, e politika hibáinak közvetlen beismerése is lehet a bejelentés, miszerint visszahívnának néhány elkergetett magas rangú iraki tisztviselőt.

Az iraki arabok körében egyre élesebb Amerika-ellenesség veszélyeztetheti a békés kurd-arab egymás mellett élés lehetőségét is. A kurd fegyveresek ugyanis tevőlegesen is támogatták az amerikai katonákat a háborúban, az új iraki hadsereg kurd tagjai pedig szintén az amerikaiak oldalán állnak a faludzsai csatában. Miközben vezetőik nyilvánosan a föderatív és demokratikus Irak mellett kardoskodnak, a kurdok - írta a Reuters hírügynökség - örülnek különállóságuknak, és azt remélik, hogy északi területükön a jelenleginél is nagyobb autonómiára tehetnek szert.

A június 30. után felálló új bagdadi kormány megalakítását is megnehezíti, hogy rohamosan veszítenek hitelükből azok, akik kapcsolatban állnak az amerikaiakkal. Szaad Dzsavad iraki politológus szerint egy valóban demokratikus választás esetén a mérsékeltek maradnának kisebbségben; a megszállás által radikalizált irakiak minden bizonnyal egy Washingtonnal szemben ellenséges kormányt választanának meg.

Az irakiak többségének haragját csak fokozza, hogy a rossz biztonsági helyzet megbénítja az újjáépítést és a gazdasági életet. Áprilisban például az amerikai erők a gerillatámadások miatt lezárták a Bagdadtól északra, nyugatra és délre tartó sztrádákat, a Szíriából, Libanonból és Jordániából érkező kereskedelem - az iraki szállítások 70 százaléka - szinte leállt, a főváros gyakorlatilag elszigetelődött. A főutakat elkerülő szállítók sincsenek biztonságban: egy taxistársaság arról számolt be, hogy sofőrjeiket a gerillák rendszeresen megállítják, nyugati utasok után kutatva.

Mindez - az emberrablásokkal együtt - gátolja az újjáépítésben nélkülözhetetlen, kétségtelenül hatalmas erőfeszítéseket tevő és jelentős kockázatot vállaló külföldiek munkáját. Washington nem ad ki hivatalos adatot az Irakban dolgozó több tízezer alvállalkozó veszteségeiről, de még a legvisszafogottabb becslések szerint is legalább félszázan haltak már meg közülük. Márpedig jelenlétük nélkülözhetetlen a 18 milliárd dolláros amerikai újjáépítési program végrehajtásában.

KERESZTES IMRE

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Kivonulók kérték

A koalíciós egység repedéseiként értékelik, hogy mind több ország jelzi szándékát katonáinak kivonására Irakból, mióta...