Tetszett a cikk?

Lényegében kitartani látszik a nemzetközi közösség eddigi koszovói politikája mellett a véres márciusi zavargások után is. Változatlanul a mielőbbi függetlenséget szorgalmazzák a koszovói albánok is, míg Szerbia - menteni próbálva a menthetőt - autonómiát javasol Koszovó nem albán nemzetiségű kisebbségeinek.

"Teljes csalódottságának" adott hangot a koszovói albán vezetők magatartásával kapcsolatban Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára múlt heti pristinai sajtóértekezletén, midőn az észak-atlanti szövetségesek nagyköveteinek társaságában tett koszovói látogatása tapasztalatait összegezte. Bő egy hónap telt el azóta, hogy az ENSZ protektorátusa alá helyezett tartományon súlyos, 19 emberéletet követelő etnikai összecsapások söpörtek végig, ám De Hoop Scheffer szerint mindeddig nem állt helyre még a minimális bizalom sem a többségi albánok és a nemzeti kisebbségek, mindenekelőtt a szerbek között, amiért a koszovói kormányzatot terheli a felelősség.

"Nem elég utólag elítélni az erőszakot" - hangsúlyozta a NATO-főtitkár, és figyelmeztette a márciusi pogromok szervezett voltának elismerését halogató koszovói albán politikusokat, hogy illúziókba ringatják magukat, ha azt hiszik, hogy erő alkalmazásával felgyorsíthatják a döntést a tartomány végleges státusáról. De Hoop Scheffer megismételte, hogy a nemzetközi közösség tartja magát az "előbb a standardok, utána a státus" rendező elvhez, amely szerint mindaddig nem lehet tárgyalni Koszovó hovatartozásáról, amíg a tartományban nem érvényesülnek az alapvető demokratikus és emberi jogi normák.

A Koszovóval szemben támasztott követelményeket még tavaly decemberben foglalta össze a finn Harri Holkeri vezette ideiglenes ENSZ-adminisztráció (UNMIK), amely március utolsó napján - a zavargások okozta sokkból felocsúdva - tette közzé a Belgrád által egyébként nemtetszéssel fogadott "kívánságlista" részletes végrehajtási tervét. A 119 oldalas dokumentum nyolc területen határozott meg konkrét feladatokat: a működőképes demokratikus intézményrendszer és a jogállamiság megteremtését, a mozgásszabadság, a tulajdonjogok védelmének, valamint a menekültek visszatérésének és a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának a biztosítását, gazdasági növekedést, a Pristina és Belgrád közötti párbeszédet és a Szerbiától való elszakadásért küzdő albán fegyveres osztagokból létrehozott Koszovói Védelmi Hadtest átalakítását irányozza elő. Bajram Rexhepi koszovói kormányfő közbenjárása ellenére az UNMIK-tervben benne maradt az a passzus, amely előírja mindazoknak a helyi önkormányzati és párttisztség-viselőknek a felelősségre vonását, akik nyilatkozataikkal vagy cselekedeteikkel hozzájárultak a március 17-18-ai erőszakhullám terjedéséhez, illetve nem éltek a rájuk ruházott hatalommal, hogy elejét vegyék a tragédiának.

A koszovói realitásokat részben félreismerő, részben jelentéseiben kozmetikázó UNMIK tevékenységével ugyanakkor már nem csak a szerbek elégedetlenek. Legalábbis ezt sejteti, hogy a posztjugoszláv térség válságainak rendezésében kulcsszerepet játszó - az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Németországot, Franciaországot, Olaszországot és Oroszországot tömörítő - nemzetközi összekötő csoport újra aktívabb közreműködésre szánta el magát. Ez utóbbi küldöttségének múlt heti pristinai megbeszélései nyomán megegyezés jött létre egy másik, úgynevezett támogatói csoport (GSK) felállításáról, amelyben a hatok és az EU diplomatái rendszeres, hathetes időközönként a helyszínen fogják értékelni az UNMIK által kitűzött célok megvalósításának menetét. Úgy tűnik azonban, hogy a nemzetek közösségének óvatos lépéseit mindkét szemben álló fél kevesli, és - más-más megfontolásból - az 1999-es NATO-beavatkozás óta folytatott Koszovó-politika felülvizsgálatát sürgeti.

A márciusi zavargások nyomán defenzívába szorult koszovói albánok nem tágítanak a függetlenség követelésétől. Rexhepi miniszterelnök a minap a londoni Financial Timesnak adott interjúban azzal vádolta az ENSZ egyes képviselőit, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetet szeretnék újabb 5-10 évvel meghosszabbítani, ezért kerek perec közölte, hogy ha 2005 szeptemberéig nem lesz haladás Koszovó státusa ügyében, vagy egyoldalúan kikiáltják a függetlenséget, vagy népszavazást írnak ki róla. Rexhepi fenyegetését nem csak Belgrádban ítélték el éles szavakkal. Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, majd pár nappal később Pristinában De Hoop Scheffer is kategorikusan visszautasította az albán függetlenségi törekvéseket. A baj csak az - miként elemzők rámutatnak -, hogy a státus lebegtetése sem old meg semmit, hanem konzerválja a mostani robbanásveszélyes állapotokat Koszovóban, ahonnan a tartomány jövőjének tisztázatlansága elriasztja a külföldi befektetéseket, és így a gazdasági és szociális stabilizálódást is akadályozza.

Március végén a szerb parlament egyhangú határozattal Szerbia, illetve a szerb-montenegrói államszövetség "elidegeníthetetlen részévé" nyilvánította Koszovót, Vojiszlav Kostunica kormánya pedig kétszintű autonómiatervet dolgozott ki, ami a Vajdaság számára is precedenst teremthet. E szerint a Koszovóban egy tömbben élő szerbek és más nem albán nemzetiségek területi, szétszórt közösségeik pedig személyi és kulturális autonómiát élveznének az ugyancsak széles körű önállósággal rendelkező Koszovón belül. Kostunica a boszniai konfliktust lezáró daytoni modellre hivatkozik, amely Bosznia-Hercegovinában is lehetővé tette két külön entitás, a Szerb Köztársaság és a Boszniai Föderáció együttélését. Rasim Ljajics, Szerbia-Montenegró emberi jogi és kisebbségügyi minisztere pedig azzal érvelt, hogy Koszovóban az albánok és a szerbek történelmileg is inkább egymás mellett, mint együtt éltek, 1999 előtt a tartomány csaknem másfél ezer településének csupán alig ötöde volt etnikailag vegyes lakosságú.

A létező határok módosítása beláthatatlan következményekkel járna a Balkánon - szögezte le Kostunica nemrég a párizsi Le Figaro kérdéseire válaszolva. Koszovó esetleges Szerbia-Montenegró újdonsült külügyminisztere, a BBC rádiónak nyilatkozó Vuk Draskovics szerint pedig függetlenné válása oda vezetne, hogy a szerbek következő nemzedékei "Európa zsidóiként" egyébről sem álmodoznának, mint "Jeruzsálemük", Koszovó felszabadításáról.

VIDA LÁSZLÓ

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!