Csúszós ügyek

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Egyre közelebb kerül Nurszultan Nazarbajev kazah elnökhöz a négy évvel ezelőtt kirobbant kazahsztáni vesztegetési botrány. A korrupciós vádaknak komoly belpolitikai következményeik lehetnek.

Korábban elképzelhetetlennek tűnő események következtek be az utóbbi hetekben Kazahsztánban, a 15 milliós, gazdag olajkinccsel rendelkező egykori szovjet tagköztársaságban. Márciusban a rendkívüli ügyek minisztériumának első embere, Zamanbek Nurkalidov fellázadt az ellenmondást nem tűrő államfő, Nurszultan Nazarbajev államfő ellen, majd a napokban egy almati kerületi bíróság hajlandó volt megvizsgálni azt a beadványt, amelyben Nurkalidov 78 millió dolláros csúszópénz elfogadásával vádolta Nazarbajevet és családját.

Nurkalidov a 2000-ben az Egyesült Államokban kirobbant "kazahgate" botrányt melegítette fel. A vádak szerint a Kazahsztánban tevékenykedő Mercator Corporation elnökén, az amerikai James Giffinen keresztül a kazahsztáni olajmezők kitermelésében érdekelt amerikai és nyugat-európai olajipari vállalatok dollármilliókat juttattak el Nazarbajevhez és környezetéhez, és a pénzt titkos svájci bankszámlákra utalták. Amerikában már évek óta tart a Giffin-per - az ügyvéd végzettségű üzletembert tavaly már őrizetbe is vették -, Svájcban pedig megtalálták a bizonyítékul szolgáló bankszámlákat. Nazarbajev helyzetét rontja, hogy Giffin a kilencvenes évek második felében folyamatosan az elnök környezetében volt, és az államfő tanácsadói tiszttel tüntette ki a sokak által csak "Mr. Kazahsztánként" emlegetett Giffint.

A feljelentés mellett Nurkalidov közzétette Nazarbajevnek írt levelét is, amelyben figyelmeztette korábbi szövetségesét: ha nem mond le második mandátuma 2006-os lejártakor, könnyen a tavaly novemberben megbuktatott grúziai államfő, Eduard Sevardnadze, rosszabb esetben pedig a kivégzett román diktátor, Nicolae Ceausescu sorsára juthat. A levél nyilvánosságra hozatala után azon nyomban leváltott Nurkalidov azt is hangsúlyozta, a 64 éves Nazarbajev azon fáradozik, hogy hatalmát átjátssza 40 éves lányának, Darigának. "Dariga lesz a szenátus elnöke, aki az államfő betegsége vagy lemondása esetén átveheti a hatalmat. Darigának több éve lesz, hogy magához édesgesse a nemzetet, eközben felnő Nazarbajev unokája is" - figyelmeztette honfitársait Nurkalidov, aki már negyedszázada közelről ismeri Nazarbajevet.

A botrány nem sokkal az után robbant ki, hogy az elnök egyik tanácsadója, Jermuhamet Jertyszbajev közhírré tette: Nazarbajev élni kíván az alkotmány adta jogával, és 2006-ban ismét indul a választáson. "Nazarbajev indulni és győzni fog, és újabb hét évig ő lesz az ország elnöke" - idézték a kazah lapok a magabiztos tanácsadót.

A Giffin-ügy aligha vezet Nazarbajev lemondásához, ám elemzők úgy vélik, a botránynak súlyos belpolitikai következményei vannak. Az utóbbi három évben ugyanis az államfő szinte valamennyi energiáját arra fordítja, hogy megakadályozza az Amerikában egyre nagyobb visszhangot kiváltó ügy Kazahsztánba való beszivárgását. Jelek szerint Nazarbajevet már 2000-ben is foglalkoztatta a Giffin-ügy: a parlament akkor életfogytig tartó mentelmi jogot adományozott neki, majd egy évvel később a törvényhozás megszavazta az 1995 és 2000 közötti adófizetéssel kapcsolatos dokumentumok megsemmisítését elrendelő törvényt is.

A társadalmi ellentétek hátterében elsősorban az áll, hogy hiába nő látványosan az ország gazdasága és olajtermelése - tavaly 9,2 százalékkal bővült a hazai össztermék (GDP), miközben az olajtermelés a tervek szerint tíz éven belül a jelenlegi napi egymillió hordóról hárommillióra nő -, a lakosság életszínvonala alig emelkedik, és a havi kétszáz dollárnak megfelelő átlagfizetés csak a többi közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaság hasonló mutatóival összehasonlítva tűnhet elégségesnek. Nazarbajev az utóbbi évtizedben a gazdasági átalakulás okozta nehézségek számlájára írta a szegénységet, ezért megrendülhet hatalmi bázisa, ha bebizonyosodik, hogy ő és környezete valóban saját zsebre is dolgozott. A kazah vezetés egyébként immár elismeri a svájci titkos bankszámlák létét, ám hivatalos magyarázat szerint a pénz azt a célt szolgálta, hogy megvédjék az országot az 1998-as oroszországi gazdasági válsághoz hasonló külföldi krízisek kedvezőtlen hatásaitól.

A nemzetközi olajipari cégek aligha érdekeltek a Nazarbajev által egyelőre szavatolt stabilitás megbontásában: a nagyok - köztük az ENI, az Exxonmobil, a Royal Dutch/Shell, valamint a Chevron Texaco - 1991 óta több mint 20 milliárd dollárt fektettek az ország olajiparába. A "kazahgate" azzal is kellemetlenséget okozhat, hogy a külföldi cégek eddig a kazah illetékesek folyamatos "kenésével" gyorsították meg az egyébként lassú ügymenetet, ám most, hogy mindenki jobban figyel, csúszópénz hiányában homok kerülhet az eddig többé-kevésbé olajozottan forgó gépezetbe.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA