Csak nem akar beindulni a német gazdaság növekedése, miközben mélypontra került a kormányzó szociáldemokraták és a szakszervezetek viszonya. Kitart-e merev takarékossági programja mellett a kormány, vagy vállalja a még nagyobb deficit rizikóját? - lapzártánkkor ez volt a központi kérdés Berlinben.

Május 13. nem ígérkezik szerencsés napnak Hans Eichel német pénzügyminiszter számára. Ez lesz az a nap, amikor közzéteszik az eddigi adóbevételek alapján készült prognózist arról, mekkora adójövedelemre számíthat az idén a központi költségvetés. Várhatóan kevesebbre a tervezettnél: hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint 18 milliárd euró hiányzik majd a büdzsé bevételi oldalán. Pontosabban: további 18 milliárd, hiszen az eredetileg is deficitesre tervezett költségvetés 29 milliárd euró mínusszal indult.

Ha ez így lesz, Németország ebben az évben is megsérti az Európai Unió maastrichti stabilitási egyezményét (amely szerint a költségvetés éves hiánya nem lehet nagyobb a hazai össztermék, a GDP 3 százalékánál), de ez a berlini gazdaságpolitika alakítói szemében már nyilvánvalóan a kisebbik gond. Az igazi baj az adóbevételek elmaradása mögött meghúzódó ok, vagyis az, hogy a belföldi konjunktúra minden fogadkozás ellenére sem akar beindulni. Bár Wolfgang Clement gazdasági miniszter kincstári optimizmussal szinte hetente jelenti be, hogy most már a "küszöbön áll a fellendülés", az egyelőre várat magára.

A hat vezető gazdaságkutató intézet múlt heti előrejelzése (HVG, 2004. május 1.) után a kormány is lefelé, 1,7-ről 1,5 százalékra módosította a gazdaság erre az évre várható növekedésének prognózisát. Ennek ugyanis a németek szempontjából továbbra is sikerágazat export mellett a belföldi fogyasztásból is kellene táplálkoznia - ami azonban stagnál.

A kormány jórészt magát okolhatja emiatt. Az utóbbi években a polgárok - vagyis a fogyasztók - mást sem hallottak, mint azt, hogy az állam túl sokat költ, spórolni kell, a szociális ellátórendszerek túlterheltek, mindenki igyekezzen magán-nyugdíjbiztosítással saját maga is gondoskodni öreg napjairól. Az emberek megfogadták a jó tanácsot, és takarékoskodtak - tavaly több mint 150 milliárd eurót tettek félre, ami tíz százalék fölötti megtakarítási rátát jelent -, ezzel azonban keresztülhúzták azokat a számításokat, amelyek szerint a belföldi fogyasztás fellendülésének kellett volna beindítania a konjunktúrát.

Ráadásul a munkanélküliségtől, a nyugdíjak értékvesztésétől, az esetleges betegség növekvő terheitől tartó emberek politikailag is szembefordultak Gerhard Schröder szociáldemokrata-zöld kormányával és mindenekelőtt annak nagyobbik pártjával, az SPD-vel. Ahogy mondani szokás, még a "legöregebb szakszervezetisek" sem emlékeztek olyanra, ami az idén történt: a szociáldemokrata kancellárt nemhogy nem hívták meg a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) május 1-jei ünnepségére, de egyenesen megüzenték: jelenléte nem kívánatos. "Nem kell harmóniát hazudni" - nyilatkozta Michael Sommer DGB-főnök az SPD és a szakszervezetek politikailag természetesnek tűnő szövetségének felmondásáról. Peer Steinbrück, Észak-Rajna-Vesztfália szociáldemokrata miniszterelnöke pedig a gyakorlatban is megtapasztalhatta, mit jelent a szervezett dolgozók szolidaritásának elvesztése: amikor a DGB kölni május 1-jei ünnepségén beszédet mondott volna, füttykoncert és "Tűnj el!"-kórus fogadta. Az SPD számára az eset nem sok jót ígér a korábban szocdem fellegvárnak számító tartományban az idén ősszel tartandó helyhatósági választások szempontjából.

A szakszervezetek harciasságának magyarázatát Sommer DGB-elnök adta meg a berlini központi ünnepségen, amikor kifejtette: a kormány takarékossági politikája, az Agenda 2010 néven elhíresült, Schrödernek a pártelnöki székébe került reformcsomag (HVG, 2004. március 27.) a társadalom egyharmadát szegénységbe taszítja. "Azt üzenem a kormánynak - dörögte a berlini városháza vörös téglás épülete előtti pódiumról az ingujjra vetkőzött Sommer -, hogy nem hagyjuk békén addig, amíg észhez nem tér."

Aligha a szakszervezeti fenyegetések hatására, sokkal inkább a várhatóan lesújtó előzetes adószámok ismeretében a kormány most mintha iránymódosításra készülne. A hét elején Berlinben napvilágot látott értesülések szerint lazítanának valamennyit a szigorú takarékossági programon, és elsősorban oktatási és kutatás-fejlesztési projektekre fordított központi pénzek segítségével próbálnák kihúzni a kátyúból a német gazdaság szekerét.

Hogy erről bármiféle megegyezés született volna, azt határozottan tagadta az SPD hétfői elnökségi ülése utáni sajtótájékoztatóján Franz Müntefering pártelnök. Ám azt, hogy az előremenekülés - vagyis a növekedés akár még nagyobb költségvetési deficit árán történő beindítása - nem lehet teljesen idegen gondolat Berlin számára, az is alátámasztja, hogy a pártelnök emlékeztetett rá: a sokat emlegetett maastrichti egyezmény nem csupán a stabilitásról, hanem a gazdasági növekedésről is szól.

WEYER BÉLA / BERLIN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kulcsembernek kell kimaradnia a sorsdöntő meccsen a válogatottból

Kulcsembernek kell kimaradnia a sorsdöntő meccsen a válogatottból

Törölje le a telefonjáról ezt az alkalmazást, különben pórul járhat

Törölje le a telefonjáról ezt az alkalmazást, különben pórul járhat

A fagyi visszanyal: már a szállodásoknak is fáj a sok üdülési jog

A fagyi visszanyal: már a szállodásoknak is fáj a sok üdülési jog

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL

Radar360: Fideszes csapat szereli le Hadházyt, EU-s kirúgással fenyegetnek

Radar360: Fideszes csapat szereli le Hadházyt, EU-s kirúgással fenyegetnek

Ez az ingyen letölthető 66 oldalas kisokos segíthet, hogy tudatosabban használja a Facebookot

Ez az ingyen letölthető 66 oldalas kisokos segíthet, hogy tudatosabban használja a Facebookot