Tetszett a cikk?

A "szerbiai forgatókönyv" megismétlődésétől tartó Nyugat megelégedésére érvényesnek bizonyult a Macedóniában megrendezett rendkívüli elnökválasztás második fordulója. A győztes Branko Crvenkovszki eddigi kormányfőtől külföldön és odahaza egyaránt az euroatlanti csatlakozáshoz szükséges reformok felgyorsítását várják.

Tűzijátékkal ünnepelték Branko Crvenkovszki hívei az előzetes eredmények kihirdetése után, hogy az elnökválasztás április 28-ai második fordulójában a macedón kormányfő a szavazatok több mint 62,5 százalékát megszerezve, fölényesen maga mögé utasította ellenfelét, a Belső-Macedóniai Forradalmi Szervezet - A Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) jobboldali-nacionalista koalíció jelöltjét, Szasko Kedevet. A hatalomból a 2002. szeptemberi parlamenti választások nyomán kiszorult VMRO-DPMNE szimpatizánsainak egy csoportja viszont a parlament épülete előtt a kormányzó Szociáldemokrata Szövetség Macedóniáért tömörülés zászlajának elégetésével juttatta kifejezésre csalódottságát és dühét, miközben Kedev arról szónokolt, hogy a választást elcsalták, ezért sohasem fogja elismerni Crvenkovszki győzelmét. A vesztes szerint ugyanis a voksolás érvényességét biztosító 53,8 százalékos részvételi arány csak a tömegével bedobott hamis szavazócéduláknak köszönhető. Kedev vádjait alátámasztandó hétfőig a VMRO-DPMNE 120 konkrét esetre vonatkozó panaszt terjesztett a központi választási bizottság elé.

"Demokratikus, szabályos, békés és tisztességes" választáson döntötte el Macedónia népe, ki legyen a 13 éve független jugoszláv utódállam harmadik elnöke - sietett kijelenteni a szavazóhelyiségek bezárását követően a 41 éves Crvenkovszki, akit az ellenzék már előzőleg is keményen bírált azért, mert a kampánystábjában dolgozó hat miniszterével egyetemben a választási hadjárat alatt is hivatalában maradt. Kritikával illette a voksolást az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek küldöttsége is, ám egyszersmind úgy értékelte, hogy összességében a választás megfelelt a nemzetközi normáknak. Igaz, az EBESZ ellenőreinek jelentése szerint a második fordulóban gyakoribbá váltak a visszaélések, és az általuk meglátogatott szavazókörök 4 százalékában komoly gyanú merült fel a szavazócédulák meghamisításával kapcsolatban. Ugyanakkor a feltárt szabálytalanságok nem befolyásolták a választás kimenetelét, amelyet talán Brüsszelben fogadtak a legnagyobb megkönnyebbüléssel, ahol Crvenkovszki egy hónappal korábban nyújtotta át Macedónia EU-csatlakozási kérelmét.

Nem véletlenül beszélt Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja a féléves polgárháborúnak véget vető 2001. augusztusi ohridi megállapodás végrehajtása mellett elkötelezett politikai vezetők győzelméről. Rövid időn belül két esemény is próbára tette a macedón többség és a 2,1 milliós lakosság mintegy negyedét kitevő albán közösség képviselői között nyugati nyomásra létrejött, az albán kisebbség jogait tetemes mértékben kibővítő kiegyezést.

Először az 1999-ben elnökké választott, az ohridi békefolyamatban kulcsszerepet játszó Borisz Trajkovszki februárban bekövetkezett tragikus halála, majd a március közepén a Koszovóban kirobbant szerbellenes erőszakhullám keltett olyan félelmeket, hogy destabilizálódhat a helyzet Macedóniában, ám egyelőre úgy tűnik, túlzottak voltak az aggodalmak. Legalábbis erre utal, hogy az ohridi megállapodást kevesellő Albánok Demokratikus Pártjának (PDA) jelöltje, Zudi Celili az első fordulóban a szavazatok kevesebb mint 9 százalékát gyűjtötte be. Ezzel szemben a szociáldemokraták koalíciós partnere, a Demokratikus Szövetség az Integrációért (DUI) színeiben indult és a Demokratikus Prosperitás Pártja (PDP) által is támogatott Gezim Osztreni pártfőtitkár - mellesleg az albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) vezérkarának egykori tagja - csaknem 15 százalékot kapott.

A repülőszerencsétlenségben elhunyt Trajkovszki politikájának köszönhetően Macedóniában sokak szerint annyira megnyugodtak a kedélyek, hogy a Crvenkovszki elnökké választása után újjáalakuló kormány számára az etnikai feszültségek kezelésénél is komolyabb kihívást jelentenek azok a reformok, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a balkáni országnak egyáltalán esélye legyen az EU-tagságra. Az EU és a nemzetközi pénzügyi szervezetek szakértői mindenekelőtt a macedón államigazgatás decentralizálását, a lassú és nem kellően hatékony igazságszolgáltatás átalakítását, az élet minden területét átszövő korrupció megfékezését és a foglalkoztatottak több mint 40 százalékának kenyeret adó túlduzzadt közszféra leépítését sürgetik, mert másként nem lehet talpra állítani a 2003 végéig összesen alig 100 millió dollárnyi közvetlen külföldi tőke bevonására képes gazdaságot.

A feladatot megnehezíti az is, hogy ősszel a szavazásra jogosult macedónokat ismét az urnákhoz szólítják, hogy megválasszák a helyi önkormányzatokat. Az egymásba érő választási kampányok ugyanis elriasztják a kormányt az olyan népszerűtlen programok végrehajtásától, amilyen például a közalkalmazottak számának évi 4 százalékos csökkentése, ami - legalábbis rövid távon - csak tovább növelné az európai összehasonlításban kiugróan magas, több mint 37 százalékos munkanélküliséget.

Az albán felkelők egykori parancsnoka, Ali Ahmeti nevével fémjelzett DUI elemzők szerint nem mulasztja el benyújtani a számlát a koalíció szociáldemokraták vezette baloldali szárnyának, amiért a főként reprezentatív teendőket ellátó elnök székéért folyó versengésben Crvenkovszki melletti kiállásra buzdította az egyébként a macedónoknál jóval passzívabb albán választókat. Szkopjében még olyan híresztelések is lábra kaptak, hogy a DUI Koszovó függetlenségének elismerését követelné a támogatás fejében, ám ezt a párt szóvivője kategorikusan cáfolta. Elnökjelöltjük viszont egy interjúban már a választás előtt közölte, hogy megkérik az árát az albánok szavazatainak, a két forduló között pedig az Utrinszki Vesznik című lap a DUI egyik vezetőjére hivatkozva megszellőztette, hogy az albán koalíciós partner a parlamenti elnöki poszt iránt érdeklődik.

Az ellenzéki oldalon Kedev veresége átrendezheti az erőviszonyokat az évszázados múlttal büszkélkedő nacionalista párton belül, ahol ismét megnőhet a parlamenti választásokon elszenvedett kudarc után háttérbe szorult, Ljubcso Georgijevszki exkormányfő és Ljube Boskovszki volt belügyminiszter vezette keményvonalasok befolyása a mérsékeltnek mondott Nikola Grujevszki pártelnök csapatával szemben.

VIDA LÁSZLÓ

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Belgium már január elején elkezdheti a lakosság beoltását

Belgium már január elején elkezdheti a lakosság beoltását

Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó

Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó

„Az, ami igazán szép, még előttem van, nem mögöttem” – SZFE-advent a hvg.hu-n

„Az, ami igazán szép, még előttem van, nem mögöttem” – SZFE-advent a hvg.hu-n