Tetszett a cikk?

Omar Torrijos egykori katonai diktátor fiát, a szociáldemokrata Martín Torrijost választották elnökké Panamában, ahol először tartottak úgy választásokat, hogy nincsenek jelen amerikai katonák.

Meghallgatásra talált a panamai elnökjelöltek közös fohásza: békésen, atrocitások nélkül zajlott le a közép-amerikai állam első olyan elnökválasztása, amelyet úgy tartottak, hogy már nem voltak amerikai katonák az ország területén. A május első vasárnapján tartott voksolás előtt az államfőjelöltek együtt vettek részt a panamavárosi székesegyházban tartott nagymisén, és José Dimas Sedeno püspök vezetésével azért imádkoztak, hogy a választások erőszaktól mentesen folyjanak le. Azt ugyan nem tudni, ki mondott el néhány imát saját sikeréért is, de annyi bizonyos, hogy az elnökválasztás győztese, Martín Torrijos Espino Isten segítségét is megköszönte, amikor megtudta: ő kapta a legtöbb szavazatot.

Torrijosnak a voksok 47 százaléka is elég volt a győzelemhez, Panamában ugyanis az elnökválasztás egyfordulós: aki a legtöbb szavazatot éri el, az lesz az államfő. Az eddigi ellenzéki Torrijos a balközép Forradalmi Demokrata Párt (PRD), illetve a centrista Néppárt (PP) által alkotott választási szövetség élén nyerte a választást. Pártja, a PRD a párhuzamosan tartott parlamenti és helyhatósági választásokat is megnyerte, ám az abszolút többséghez nem kapott elegendő voksot a meglehetősen magas, 77 százalékos részvétel mellett tartott választáson.

Torrijos messze megelőzte a második helyen végzett korábbi elnököt, Guillermo Endarát, a jobboldali Szolidaritás Párt (PS) jelöltjét, amit elemzők szerint elsősorban vezetéknevének, azaz apja emlékének köszönhet. Omar Torrijos tábornok, Panama erős embere - 1968 és 1981 között volt hatalmon - annak idején puccsal került az elnöki székbe, és egy repülőszerencsétlenség vetett véget uralmának és életének. A baleset körülményei máig tisztázatlanok, egyes feltételezések szerint a CIA-nak is köze volt hozzá, sőt talán még a későbbi panamai elnök, az egykori CIA-ügynök Manuel Noriega keze is benne lehetett.

A parlamentre fittyet hányva, a pártok működését betiltva, a sajtó- és szólásszabadságot korlátozva kormányozta Panamát Torrijos tábornok, a lakosság többsége mégsem annyira diktátorként, mint inkább határozott vezérként emlékezik rá. A korábbi politikai bizonytalanság, az egymást váltó kormányok után stabilitást hozott az országnak, és az első elnök volt, aki a lakosság tíz százalékát kitevő fehérek mellett a többséget alkotó meszticek közül is többeket beemelt a hatalomba, a vidéki szegények pedig máig emlegetik az általa kezdeményezett agrárreformot. A leggyakrabban mégis azért emlékeznek rá szívesen, mert 1977-ben ő írta alá Jimmy Carter akkori amerikai elnökkel a Panama-csatorna 1999-es visszaadásáról és az amerikai hadsereg távozásáról szóló megállapodást - ezért sokan máig nemzeti hősként tisztelik. Fia ügyesen ki is használta a kampány során a Torrijos név jelentette előnyt, a választás napján például úgy ment el voksolni, hogy előtte felkereste apja síremlékét.

Nem fogok csalódást okozni a bennem bízó panamaiaknak - jelentette ki a hivatalát szeptember elsején elfoglaló leendő elnök első beszédében. Egyúttal megerősítette a kampány során tett ígéreteit, hogy legyőzi a szegénységet és a munkanélküliséget, visszaszorítja a korrupciót és a bűnözést, és biztató jövőt vázolt fel a panamaiaknak. Washington láthatóan örült az "Igen, lehetséges" jelszóval kampányoló, 41 éves Torrijos győzelmének. Őt tartották ugyanis az indulók közül a leginkább piacbarát politikusnak, aki ráadásul fennen hangoztatta: mindent megtesz az amerikai kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fűzéséért, ami elsősorban az USA-val kötendő kereskedelemi megállapodás tető alá hozását jelenti.

Torrijos Amerika-vonzalma érthető, fél életét az USA-ban töltötte. 14 éves korában került ki, Texasban társadalomtudományokat és közgazdaságtant tanult, de a wisconsini katonai akadémiát is látogatta, 1988 és 1992 között pedig a McDonald's-nál dolgozott középvezetőként. Panamába visszatérve hamar bekapcsolódott a politikába, és bár egyre magasabbra emelkedett a PRD berkeiben, párhuzamosan saját tanácsadó cégét is vezette, elsősorban távközlési, tengeri fuvarozási, építőipari és agrárexportőr vállalkozások számára dolgozva. A pártot olyannyira sikerült megreformálnia, hogy az új generáció vezéralakjaként 1998-ban - testvérével, Omarral, illetve unokatestvérével, Hugo Torrijossal szemben - elnyerte a PRD elnökjelöltségét. Az 1999-es elnökválasztáson még alulmaradt a most távozó Mireya Moscoso ellenében - aki a panamai törvények szerint nem indulhatott újra az elnöki címért -, ám azóta folyamatosan építette politikusi karrierjét.

Torrijosra - aki négy feleséget elfogyasztott apjával szemben példás családi életet él újságíró nejével és három gyerekével - nehéz feladat vár, ha minden választási ígéretét be akarja váltani. Szakértők szerint halaszthatatlan a költségvetés reformja, a bírósági rendszer átalakítása, a társadalombiztosítás pedig a csőd szélén áll. A munkanélküliség hivatalosan 13 százalékos, ám valójában ennél jóval magasabb. Torrijos abban bízik, hogy végre tudja hajtani a ma is a gazdaság szívének számító Panama-csatorna fejlesztését. A 3 milliós ország hazai össztermékének (GDP) 10 százalékát közvetlenül a csatorna "hozza", ám becslések szerint a gazdaság háromnegyede kapcsolódik valamilyen módon a vízi út, illetve a mellette kialakított szabadkereskedelmi övezet köré épült szolgáltatásokhoz, különösen a pénzügyi szektorhoz, a biztosításokhoz és a hajóregisztrációhoz. Az 5 milliárd dolláros új projekttől Torrijos nemcsak új munkahelyek tízezreit reméli, de azt is, hogy a növekvő forgalom révén megugranak a kincstár bevételei, amiből talán a leglelkesebb választóinak, a lakosság 40 százalékát kitevő szegényeknek ígért szociális reformokra is futja majd.

VASS PÉTER

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Farkas Zoltán: Micsoda különbség!

Farkas Zoltán: Micsoda különbség!

Lesöpörték Szél javaslatát, nem engedik otthonról végezni a parlamenti munkát

Lesöpörték Szél javaslatát, nem engedik otthonról végezni a parlamenti munkát

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka