Tetszett a cikk?

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszternek, Richard Myers vezérkari főnöknek és Stephen Camdone...

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszternek, Richard Myers vezérkari főnöknek és Stephen Camdone védelmiminiszter-helyettesnek hamis tanúskodásért börtönben a helye. Legalábbis ha igazak azok az állítások, amelyek Seymour Hershnek az e heti The New Yorker című hetilapban megjelent cikkében szerepelnek. A szerző ugyanis két meg nem nevezett forrásra - egy volt titkosszolgálati tisztre és egy külső Pentagon-tanácsadóra - hivatkozva azt állítja, hogy a miniszter és a vezérkari főnök tudtával Camdone speciális titkos egységeket működtet, amelyek az Afganisztánban és a terroristagyanús foglyok guantánamói táborában hivatalosan engedélyezett, de Irakban tiltott, kegyetlen módszerekkel vallatták rendszeresen az iraki foglyokat. Márpedig múlt heti szenátusi meghallgatásukkor mindhárman eskü alatt vallották, hogy az iraki foglyok kínzására - amiről az ominózus fotók tavaly ősszel készültek - a Pentagon nem adott sem utasítást, sem engedélyt, és azokról csak idén januárban szerzett tudomást.

A cikk egy lépéssel közelebb vihet annak a rejtélynek a megoldásához is, hogy kik lehetnek a fogolykínzások résztvevőinek, valamint az Abu Ghraib börtön januárban menesztett parancsnokának, Janis Karpinski tábornoknak a beszámolóiban rendre fölbukkanó titokzatos alvállalkozók. Az ugyanis még a magánszektor jelenlétéhez szinte minden területen hozzászokott amerikaiakat is sokkolta, hogy - mint az Abu Ghraib börtönben történtek kapcsán kiderült - Irakban a hadsereg még a foglyok kínvallatását is részben gebinbe adta ki.

Pedig miért éppen azt ne adta volna ki? Katonai magánvállalkozásokat ugyanis szinte minden háborús munkára alkalmaz a Pentagon Irakban - beleértve a harci cselekményeket is. Ebben a hirtelen nagyra nőtt amerikai iparágban több száz cég tevékenykedik immár, éves árbevételüket összesen 100 milliárd dollárra becsülik - derül ki Peter Singernek, a washingtoni Brookings Intézet munkatársának a kutatásaiból. Irakban 15-20 ezer katonai magánalkalmazott dolgozik - többen vannak, mint ahány katonát az USA bármely szövetségese a háborúba küldött, és többen is haltak meg közülük.

A széles nemzetközi részvételt - amit a Bush-kormánynak politikailag nem sikerült elérnie - a katonai magánvállalatok megvalósították: harminc nációból verbuváltak zsoldosokat. A Global Risk nevű cég 1100 hadszíntéri alkalmazottja között van például 500 nepáli gurka - ők a megszálló hatóságoknak helyet adó, Szaddám Huszein egykori palotáját is magában foglaló bagdadi úgynevezett zöld zónát őrzik - és ugyanennyi Fülöp-szigeteki bérkatona. A Blackwater USA - amelynek négy alkalmazottját áprilisban Faludzsában lemészárolták, majd holttestüket örömünneplés közepette meggyalázták - honlapján például túszmentésre, városi ütközetekre és titkosszolgálati adatok gyűjtésére verbuvál alkalmazottakat, miközben örömmel jelenti ügyfeleinek, hogy megnyitotta bagdadi és kuvaiti irodáját. Diszkréció, politikai érzékenység, kezdeményezőkészség, katonai, illetve kereskedelmi gyakorlat (utóbbi "kemény környezetben") - ezek azok a tulajdonságok, amelyekkel a Logo Logistics nevű, a brit Virgin-szigeteken bejegyzett katonai cég minden alkalmazottjának rendelkeznie kell.

Minden idők legprivatizáltabb háborújának már a megtervezésében, hadműveleteinek begyakorlásában is egy magáncég, a Combat Support Associates működött közre szimulációs eszközeivel a dohai katonai támaszponton. A Vinnell, az MPRI és a Nour USA-vállalatok az új iraki hadsereg képzésében vesznek részt, összesen vagy 2 milliárd dollárért. A harci és nem harci járművek fő karbantartója, a - korábban Dick Cheney jelenlegi amerikai alelnök által vezetett - Halliburton összesen mintegy 6 milliárd dollárnyi szerződést kötött eddig a hadsereggel logisztikai feladatok ellátására. Ebből bőven futja az amerikai televíziókban rendszeresen sugárzott hazafias-humánus cégimázshirdetésekre. Ugyanakkor, ha egy-egy ilyen cég meggondolná magát és kivonulna a piacról, az amerikai hadsereg összeomlana.

A múlt heti meghallgatásokon kiderült, még a szenátus katonai bizottsága - jelentős részben veterán - tagjainak sincs fogalmuk arról, hogy ki parancsol a civil katonáknak, mik a kötelezettségeik, vonatkoznak-e rájuk a hadsereg szabályai. Ezt firtató kérdéseikre nem kaptak értékelhető válaszokat a Pentagon, illetve a hadsereg vezetőitől sem.

Pedig még a vallatást sem most kezdte magánvállalatokra bízni a Pentagon: az egyébként ugyancsak egy magáncég, a Halliburtonhöz tartozó KBR által épített guantánamói fogolytáborban évek óta a Titan nevű cég működik közre a kihallgatásokban. Könnyen lehet azonban, hogy az Abu Ghraib börtönben fölbukkant kínvallató brigádok nem egyszerű alvállalkozók voltak. Hanem a Cég cégei.

RÉTI PÁL / WASHINGTON

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Kínzó gyötrelmek

Egyre inkább bizonyosnak látszik, hogy Washington mindenképpen sort kerít a június végi iraki hatalomátadásra. Az eltökéltséget erősíti az egyre kínosabbá váló fogolyügy, amelynek káros hatásai egyelőre beláthatatlanok.

730 milló forintot adott a kormány a debreceni repülőtérnek

730 milló forintot adott a kormány a debreceni repülőtérnek

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Varga Mihály: Jövő májustól lehet gyorsabban feloldani a korlátozásokat

Varga Mihály: Jövő májustól lehet gyorsabban feloldani a korlátozásokat