Tetszett a cikk?

Egyre több jel utal arra, hogy az orosz vezetés folytatja a privatizáció idején meggazdagodott oligarchák megrendszabályozását. Mihail Hodorkovszkij tavaly őszi őrizetbe vétele után most Vlagyimir Potanyin Interrosz-vezér és a Szibnyefty olajvállalatot birtokló Roman Abramovics lába alatt válik egyre forróbbá a talaj.

"Pillanatnyilag nincsenek információim arról, járt-e ma nálunk Potanyin úr" - közölte a napokban az orosz főügyészség szóvivője, miután Moszkva-szerte elterjedt, hogy a hivatalban meghallgatták Vlagyimir Potanyint, az orosz Interrosz holding milliárdos résztulajdonosát. Bár a mai napig nem derült ki, valóban berendelték-e Potanyint, annak azonnal híre ment, hogy az Interrosz-vezér külföldre távozott, és azóta sem tért vissza hazájába. A 43 éves üzletemberhez közeli források szerint Potanyin nyaralni ment, ám igencsak feltűnő, hogy a Kremlhez - eddig - közel állónak tartott milliárdos annyira ki akarta pihenni magát, hogy még Vlagyimir Putyin orosz államfő május 7-én tartott beiktatási ünnepségén sem vett részt.

Meg nem erősített források szerint Potanyin azért került az orosz hatóságok látókörébe, mert kollégájával, Nyikolaj Prohorovval közösen azt tervezték, külföldi vásárlóknak eladják az Interrosz révén a kettejük többségi tulajdonában lévő orosz színesfémbánya-holding, a Norilszkij Nyikel (NN) egy részét. Sokáig úgy tűnt, az ügyletet senki sem gátolja - a parlament tavaly elfogadta azt a törvényt, ami lehetővé teszi, hogy az orosz vállalatok addig államtitoknak számító működési információit nyilvánosságra hozzák -, ám néhány hónappal ezelőtt hirtelen megváltozott a széljárás. Putyin, aki korábban aláírta a törvényt, állítólag úgy döntött: mégsem egyezik bele a magántulajdonban lévő és az orosz tőzsdén jegyzett, stratégiai jelentőségű vállalat részleges eladásába. Az NN titkos adatai így a mai napig sem kerültek nyilvánosságra, és a Kreml azt is megakadályozta, hogy az Interrosz egymilliárd dollár értékben részvényekre átváltható kötvényeket bocsásson ki.

A Potanyint övező bizonytalanság arra utal, az orosz államfő és környezete annak ellenére sem egyezik bele a meghatározónak tartott cégek külföldieknek való eladásába, hogy az egykor miniszterelnök-helyettesként is tevékenykedő Potanyint eddig igazán nem lehetett hűtlenséggel vádolni. A kezében lévő újságok - köztük a ma is véleményformálónak tartott Izvesztyija című napilap - nem támadták az államfőt, Potanyin pedig maga is támogatásáról biztosította azt a putyini elvet, miszerint a jelcini privatizáció idején meggazdagodott vezető orosz üzletembereknek távol kell tartaniuk magukat a politikától. Az üzletember az NN idei üzleti tervébe - ugyancsak szem előtt tartva az államfői tanácsokat - jelentős szociális kiadásokat épített be, és Potanyin magánemberként is jelentős összegekkel finanszírozta a társadalom peremére szorultakat felkaroló alapítványokat. Bár nem szivárogtak ki részletek arról, mivel vádolták az üzletembert a főügyészségen folytatott állítólagos meghallgatáson, elemzők szerint Potanyin - csakúgy, mint a többi orosz oligarcha - követett el szabálytalanságokat a privatizáció során, így az orosz hatóságok rövid időn belül megtalálhatják, mivel szoríthatják sarokba az egykori miniszterelnök-helyettest.

A Chelsea brit labdarúgócsapat megvásárlásával világhírre szert tett Roman Abramovics, a Szibnyefty olajvállalatot (lásd cikkünket a 36. oldalon) tulajdonló csukcsföldi kormányzó nyaka körül is szorul a hurok. Szergej Sztyepasin, az orosz számvevőszék elnöke egészen Londonig utazott, hogy bejelentse, a hivatalnak komoly kifogásai vannak az idejének jó részét Nagy-Britanniában töltő 37 éves milliárdos ügyleteivel - egyebek mellett a csukcsföldi költségvetés kezelésével, az adóalapok csökkentését célzó manipulációkkal, illetve a belföldi offshore körzetek adta lehetőségekkel való állítólagos visszaélésekkel - kapcsolatban. Sztyepasin szerint a Chelsea-re fordított több mint 200 millió fontot is szabálytalanul teremtette elő Abramovics: a számvevőszék vizsgálatai szerint a Szibnyefty 10 milliárd rubelt (1 rubel = 7 forint) a csukcsföldi offshore körzetbe utalt, és Abramovics ebből finanszírozta a klubvásárlást. "Bár a Chelsea nyereséges vállalkozás, támogatása aligha tekinthető a Csukcsföld fejlesztését szolgáló kiadásnak" - fogalmazott Sztyepasin.

Nagy túlélőnek számít Abramovics, akinek 2000, azaz a kormányzói tisztség elnyerése óta mentelmi joga van, és miközben mindenféle ellene irányuló támadást visszavert, folyamatosan növeli vagyonát. Három évvel ezelőtt ő vette meg korábbi üzlettársától, az emigrációba kényszerült Borisz Berezovszkijtól a Szibnyefty többségi tulajdonát, és Moszkvában sokan esküsznek rá, Abramovics részben a Kreml kérésére döntött úgy, hogy felbontja a gazdasági bűncselekményekkel vádolt és tavaly októberben őrizetbe vett Mihail Hodorkovszkij vezette Jukosz olajipari óriással egyeztetett Jukosz-Szibnyefty összeolvadást.

Hodorkovszkij egyébként egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül: az illetékes moszkvai bíróságok minden alkalommal megtagadják, hogy az ellene indított per végéig kiengedjék a börtönből, és házi őrizetbe helyezzék, közben pedig a hatóságok újabb és újabb vádakkal állnak elő. Legutóbb Alekszej Kudrin pénzügyminiszter jelentette be a Kommerszant című moszkvai napilapnak adott május elejei nyilatkozatában, hogy Hodorkovszkijnak és a Jukosznak újabb vádakra kell számítania, és elemzők szerint úgy tűnik, az orosz hatóságok csődbe akarják juttatni a sokáig az orosz olajipar büszkeségének számító céget.

Az orosz üzleti élet hevesen reagál az oligarchák elleni vélt vagy valós támadásokra: a moszkvai tőzsde meghatározó indexe, az RTSZ április közepe óta mintegy húsz százalékkal esett vissza, az NN piaci értéke például néhány nap alatt 15-ről 12 milliárd dollárra csökkent. Úgy tűnik, hogy Potanyinhoz és Abramovicshoz hasonlóan a többi oligarcha is igyekszik külföldi tulajdonra, illetve készpénzre váltani oroszországi tulajdonait. A legnagyobb meglepetést az orosz TNK és a British Petroleum (BP) oroszországi közös vállalata, a TNK-BP orosz társtulajdonosai, Mihail Fridman és Viktor Vekszelberg okozták. Ők ugyanis - a Financial Times brit gazdasági napilap azóta nem cáfolt beszámolója szerint - azt kérték a BP-től, hogy a cég készpénzben, idő előtt fizesse ki nekik azt a 3,75 milliárd dollárt, amelyet az eredeti megállapodás értelmében a két orosz üzletember három részletben, BP-részvények formájában kapott volna meg.

Fridmannak és Vekszelbergnek állítólag további oroszországi befektetésekhez van szüksége az összegre, ám orosz szakértők szerint inkább arról van szó, hogy az üzletemberek igyekeznek pénzzé tenni vagyonuk jelentős részét. Az üzleti elit köreiben uralkodó hangulatot jellemzi, hogy többen "a kivégzendők listájának" nevezték azt az elemzést, amelyben a Forbes amerikai üzleti szaklap összeállította az orosz milliárdosok 36-os listáját. Több "kisebb hal" bejelentette: alaptalanul szerepel a május 13-án közzétett listán, és ezért be is perli a Forbest.

Látványos perek egyébként elemzők szerint nem várhatóak, a Kreml inkább azt igyekszik elérni, hogy a megregulázott oligarchák az állami érdekeket saját érdekeik elé helyezzék. Potanyin és az NN esetében például valószínűleg arról van szó, hogy az állam meg akarja fosztani Potanyint és társait a vállalat fölötti teljhatalmat biztosító többségi tulajdontól. Erre utal Putyin elnök egyik tanácsadójának, Vlagyimir Litvinyenkónak nyilatkozata is. "Az lenne a jó, ha az NN aranyrészvényt adna az államnak" - vélekedett a tanácsadó.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bevándorlási reformot és Trump egyes rendeleteinek eltörlését ígéri Joe Biden elnöksége első száz napjában

Bevándorlási reformot és Trump egyes rendeleteinek eltörlését ígéri Joe Biden elnöksége első száz napjában

Farkas Zoltán: Micsoda különbség!

Farkas Zoltán: Micsoda különbség!

Megszólalt a terveiről az SZFE egyik új vezetője

Megszólalt a terveiről az SZFE egyik új vezetője