Ismét a befolyásos Nehru-Gandhi család egyik tagja, Sonia Gandhi - az 1991-ben meggyilkolt Radzsiv Gandhi kormányfő olasz származású özvegye - irányíthatja Indiát, miután a Kongresszus Párt megnyerte a parlamenti választásokat, kiütve a hatalomból a sikeres gazdasági reformot végrehajtó hindu nacionalistákat.

Napokkal a választási eredmények kihirdetése után sem tértek magukhoz indiai üzleti körök a sokktól, és e hét elején az alakuló kormánynak nyilatkozatban kellett megnyugtatnia a piacokat, hogy nem várható gyökeres fordulat a gazdaság irányításában. Az ellenzéki Nemzeti Kongresszus Párt (CP) ugyanis, minden előrejelzésre rácáfolva, biztosan nyerte a parlamenti választást. A közvélemény-kutatásokra alapozva heteken át mindenki azt találgatta, hogy a kormányon lévő és a győzelmében biztos Bharatija Dzsanata Párt (BJP) egyszerűen csak nyer, vagy abszolút többséget is szerez a parlament alsóházában a maratoni választáson (az első fordulót még április közepén tartották a kontinensnyi országban, az utolsót a múlt héten, és az eredmények azért születtek meg ilyen gyorsan, mert a voksolók első ízben szavazhattak elektronikus úton). Az már az exit pollok alapján látszott, hogy a BJP ismét nem kerül többségbe, ám csak az eredmények ismertetésekor derült ki, hogy győzni sem tudott.

A gazdaság szereplői nem is annyira az Indiát a BJP előtt közel fél évszázadon át irányító Kongresszus Párttól ijedtek meg (hasonlóképpen megrettent a tőzsde a szélsőjobbos gyökerekből is táplálkozó, hindu nacionalizmust hirdető BJP 1998-as hatalomra kerülésekor), sokkal inkább attól, hogy a CP - mely nem jutott abszolút többséghez - vezetői a baloldallal kötöttek szövetséget. Mégpedig a nem kis meglepetésre szintén igen jól szerepelt, négy kommunista pártot egybefogó Baloldali Fronttal (LF). A tömörülést alkotó két legnagyobb kommunista párt ugyanis nyomban kijelentette: az előző kormány számos gazdasági reformjával nem ért egyet, és nem is támogatja azokat. Sőt mindent megtesz annak érdekében, hogy megállítsa a nyereséges állami vállalatok privatizációját, és összes erejét latba veti, hogy fékezze a külföldi tőke térnyerését. Egyúttal - tették hozzá - rá fogják venni a leendő miniszterelnököt, hogy alaposan adóztassa meg az élősködő magánvállalati szektort, a lakosságnak pedig továbbra is garantálni fogják a kedvezményes energiaellátást. E kijelentések nyomán a választások alatt folyamatosan gyengülő Bombay Sensex tőzsdeindex meredek esésnek indult, és múlt pénteken - a befektetők zsebéből mintegy 19 milliárd eurónyi pénzt kivéve - 6,1 százalékot esett, hétfőn pedig 17,5 százalékot, amire a börze 129 éves fennállása alatt még nem volt példa.

Valamelyest megnyugodtak azonban a kedélyek e hét elejére, amikor kiderült: a CP számít ugyan a kommunisták elengedhetetlen parlamenti támogatására, ám a kormánynak egyik pártjuk sem lesz tagja. A pénzügyi tárca várományosa, Manmohan Singh - akit kül- és belföldön egyaránt tisztelnek azért, hogy 1991-ben ugyanezen a poszton átfogó gazdasági reformokat indított el - sietett kijelenteni, az új kormány piacbarát gazdaságpolitikát folytat majd, és esze ágában sincs a privatizáció leállítása. Singhen kívül a várakozások szerint további technokraták is helyt kapnak a kabinetben, amelynek eskütételére várhatóan még e héten - lapzártánk után - sor kerül.

Nem akárki kerülhet az új kormány élére: a legendás Nehru-Gandhi família egyik tagja. Az elemzők éppen neki, az 57 éves Sonia Gandhinak - Indira Gandhi fia, az 1991-ben meggyilkolt Radzsiv Gandhi özvegyének - tulajdonítják a CP sikerét, pontosabban nem is annyira Sonia személyének, mint inkább az Indiában még mindig minden másnál jobban csengő Gandhi névnek, még akkor is, ha viselőjét nemhogy Mahatma Gandhihoz, de még a Nehru-Gandhi famíliához sem köti vérségi kapcsolat.

Az üzleti körök persze annak sem igazán örülnek, ha az új kormányt a még kedden is hezitáló Sonia irányítja majd, akinek - és ezt maga sem cáfolja - nem kifejezetten testhezálló a miniszterelnöki szerep, nem is nagyon vágyott rá. Az újdelhi rezidenciáját felkereső látogatókat férje egykori dolgozószobájában fogadja, ahol a festmények, bútorok, könyvek érintetlenül állnak azóta, hogy miniszterelnök urát 1991-ben meggyilkolták. A szoba - szólnak a beszámolók - korántsem úgy fest, mint egy munkától zajos iroda, inkább hasonlít egy csendes emlékkápolnához. Sonia nehezen is fogadta el a CP felkérését a kampány vezetésére, már csak azért is, mert az 1999-es választáson az általa irányított párt súlyos vereséget szenvedett a BJP-től. Hírmagyarázók úgy vélik, Sonia most is elsősorban azért vállalta a kormányfői felkérést, hogy előkészítse a politikusi terepet a Gandhi família sarjai, 33 éves Prijanka lánya és 34 éves Rahul fia számára (HVG, 2004. április 3.). Mindketten jól szerepeltek a mostani választáson, Rahul parlamenti helyet szerzett, míg Prijanka anyja mellett látta el a kampányfőnöki teendőket, és máris komoly népszerűségnek örvend.

A BJP azért vette biztosra győzelmét - sikerében bízva néhány hónappal még előre is hozta a választást -, mert komoly eredményeket ért el a gazdaságban, amit a külföld is elismer. Sőt Indiát egyenesen az ázsiai térség motorjaként emlegetik, 8 százalék körüli gazdasági növekedése csak Kínáéval vethető össze, tőzsdéi, befektetési lehetőségei, olcsó és képzett munkaereje vonzzák a külföldi tőkét. A BJP - pontosabban az általa irányított 23-párti koalíciós kormány - azt is elérte, hogy a külvilág lényegében elfogadja Indiát atomhatalomként. Mindezt azonban nem tudta érzékelhetővé tenni a hazai lakosság számára. Atal Behari Vadzspaji kormányfő - aki azért is nyeregben érezte magát, mert a háttérben ott tudta a Pakisztánnal folytatott béketárgyalások sikerét is - a kampány során rendre a valóban káprázatos makrogazdasági mutatókról, a tőzsde szárnyalásáról, a külföldi befektetők érdeklődéséről szónokolt.

Sonia viszont a maga csendes módján a szegények támogatásának szükségességéről, a munkahelyteremtésről, az energiaárak féken tartásáról beszélt. Miközben a BJP és a pártot támogató középosztály folyamatosan támadta Soniát olasz származása miatt - a finomabb tirádákban talján háziasszonyként, a keményebbekben külföldi tehénként emlegették -, a lakosság széles rétegei, különösen a többséget alkotó vidéki szegények azt is elnézték neki, hogy a hindit még mindig törve beszéli. Fontosabb volt számukra, hogy a vezetékneve Gandhi.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itt sincs chorizóból a kerítés - elcsíptük Tóbiás József utolsó parlamenti beszédét

Itt sincs chorizóból a kerítés - elcsíptük Tóbiás József utolsó parlamenti beszédét

Okosrózsafüzért dobott piacra a Vatikán

Okosrózsafüzért dobott piacra a Vatikán

A Vodafone Budapesten elindította Magyarország első 5G-hálózatát

A Vodafone Budapesten elindította Magyarország első 5G-hálózatát

 Így állítanák vissza a sajtószabadságot vidéken

Így állítanák vissza a sajtószabadságot vidéken

Négyes karambol miatt lezárták a teljes 33-as főútat

Négyes karambol miatt lezárták a teljes 33-as főútat

Rákkeltő anyag van a talajban Borsodban, be kellett zárni egy ásványvízkutat

Rákkeltő anyag van a talajban Borsodban, be kellett zárni egy ásványvízkutat