Tetszett a cikk?

Horst Köhler közgazdász, az IMF korábbi vezérigazgatója lesz Németország új államfője július elsejétől. Az őt jelölő jobboldali konzervatív pártok a választást saját győzelmük jeleként értékelik, a pártokfelettiséget ígérő új elnök viszont meg kívánja őrizni szuverenitását.

"Azt hiszem, valamennyien egyetértünk abban vetélytársammal, Gesine Schwan professzor asszonnyal, hogy az ilyen, átalakulással terhes korban milyen fontos szerepet játszik a bizalom mint társadalmi tőke" - mondta a megválasztása utáni első percekben vasárnap Horst Köhler, Németország július elsején hivatalba lépő új államfője. A jobboldal jelöltjeként közgazdászprofesszorból első polgárrá avanzsált Köhler ezzel leckét adott politikai kultúrából: a bizalom újrateremtése ugyanis a baloldal képviseletében indult Gesine Schwan kampányának volt a központi gondolata. Köhler inkább a szerinte elkerülhetetlen gazdasági reformokra helyezte a hangsúlyt, de most szükségét érezte a legyőzött ellenfél elképzelései méltatásának.

A küzdelem persze igazán nem is kettejük között folyt. Olyannyira, hogy miután jelölésük ismertté vált (HVG, 2004. március 13.), az elemzők nagy része egyetértett abban, akár az IMF vezérigazgatójaként dolgozó közgazdász Köhlerből, akár az Odera menti Frankfurtban lévő Európa-egyetem rektornőjéből, a politológus Schwanból jó államfő lenne.

A vasárnapi választás tétje az volt, sikerül-e a konzervatív ellenzéknek, vagyis a keresztény uniópártok, a CDU-CSU és a liberális FDP szövetségének borsot törnie a szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció orra alá. A szövetségi államfő az elmúlt évtizedek németországi politikai gyakorlata szerint pártok felett álló, az egész országot képviselő személy, aki semmiféle elszámolással vagy hálával nem tartozik az őt jelölőknek és megválasztóknak.

Az ellenzéki oldalon belüli erőviszonyok tisztázása szempontjából volt fontos az, hogy a kizárólag az elnökválasztásra hivatott, és ennek megfelelően csak ötévente egyszer összeülő szövetségi gyűlés, a Bundesversammlung ki mellett dönt. Az 1205 tagú testületben - amely a szövetségi parlament alsóházának képviselőiből, illetve a tartományi parlamentek delegáltjaiból áll - ugyanis stabil többsége volt a jobboldalnak. A 622 konzervatív vokssal szemben a szociáldemokraták és a zöldek csak 549 szavazatot tudtak felmutatni, ehhez jött még a reformkommunista PDS 31 szavazata, valamint három független képviselő.

Horst Köhler 604 szavazatot kapott. Ez pontosan eggyel több annál, mint amennyi a megválasztásához szükséges abszolút többség, és ennek megfelelően az eredmény kihirdetésénél Wolfgang Thierse, a parlament elnöke ennél a pontnál nem is tudta folytatni a szavazatok számának ismertetését, mert a jobboldal képviselői padsoraikból felállva hosszan ünnepelték jelöltjüket. Kétségtelen: Angela Merkel, a CDU elnök-frakcióvezetője sikerként könyvelheti el, hogy az az ember lesz a következő öt évben Németország államfője, akit ő "talált ki" erre a posztra. Az elnöknő ügyesen kijátszotta a párton belül favorizált más jelölteket, beleértve azt a variációt is, amely szerint neki magának kellett volna ringbe szállnia - és ezzel feladva-átadva a 2006-ban esedékes kancellárjelöltséget. Ki is élvezte a győzelmet Merkel. "Az uniópártok és az FDP megmutatták, hogy rendelkeznek a politika alakításához szükséges többséggel" - jelentette ki közvetlenül a választás után. Edmund Stoiber CSU-elnök pedig erre is rátett egy lapáttal, amikor Horst Köhler megválasztását a hatalomátvétel, vagyis a szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció 2006-os leváltása előjelének minősítette.

Mindketten hibáznának azonban, ha hagynák magukon eluralkodni a győzelmi érzést. A közvetlen eredményt tekintve a titkos szavazás kimenetele int óvatosságra: az, hogy a lehetséges 622-ből csak 604 voks jutott Köhlerre, azt mutatja, 18 voks "elbitangolt". "Nem leszek a hatalomváltás zászlóvivője" - hűtötte le a túlzott reményeket Köhler, aki július elsején követi hivatalában a szociáldemokrata párt jelöltjeként 1999-ben posztjára került, és most távozó Johannes Rau elnököt. Azt is hozzátette, Angela Merkellel is úgy fog együttműködni, mint bármely más vezető német politikussal - és külön kiemelte Gerhard Schröder SPD-s kancellárhoz fűződő jó viszonyát.

Ha így folytatja, a háború utáni német államfők legszebb hagyományait követi majd: a közvetlen politikai hatalommal nem, ám erkölcsi tekintéllyel rendelkező eddigi elnökök rendre tudtak meglepetéseket okozni "saját" pártjuknak is. Például 1985-ben a konzervatív Richard von Weizsäcker, aki a május 9-én, a második világháború befejezésének 40. évfordulóján elmondott beszédében a napot nem csupán a német vereség, de az elnyomás alóli felszabadulás évfordulójaként is méltatta, komoly ellenérzéseket váltva ki ezzel jobboldali eszmetársai vehemensebb feléből. Vagy a most távozó Johannes Rau, aki utolsó nagy beszédében felelőtlennek nevezte azt a kormányt, amelyik csak azért vet el jó javaslatokat, mert azok az ellenzéktől származnak, ugyanígy minősítve persze a hasonlóan eljáró ellenzéket is.

WEYER BÉLA / BERLIN

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Reformelnök

"Köhler egymaga többet ért a gazdasághoz, mint az egész német politikai elit együttvéve" - Helmut Schmidt volt...

Újabb rejtélyes fémoszlop bukkant fel, most Kaliforniában

Újabb rejtélyes fémoszlop bukkant fel, most Kaliforniában

Az ereszcsatornák felhasználási módjairól adnak jó tanácsokat Bálint gazda Facebook-oldalán

Az ereszcsatornák felhasználási módjairól adnak jó tanácsokat Bálint gazda Facebook-oldalán

Másfél millióra bírságolta a médiahatóság az RTL Klubot

Másfél millióra bírságolta a médiahatóság az RTL Klubot