Tetszett a cikk?

"Köhler egymaga többet ért a gazdasághoz, mint az egész német politikai elit együttvéve" - Helmut Schmidt volt...

"Köhler egymaga többet ért a gazdasághoz, mint az egész német politikai elit együttvéve" - Helmut Schmidt volt kancellár kommentálta e szavakkal az IMF 61 éves vezérigazgatójának jelölését a szövetségi köztársaság elnökének posztjára. A közgazdász végzettségű Köhler nem is tartozik a hivatásos politikusok közé: bár volt kormányzati funkciója - 1990 és 1992 között pénzügyminisztériumi államtitkár volt -, mindig elsősorban szakemberként dolgozott. Doktori disszertációja után a schleswig-holsteini tartományi kormány kancelláriáján kezdte pályáját, majd a tartomány bonni képviseletén keresztül vitt az útja a pénzügyminisztériumba. Fontos nemzetközi tanácskozásokon, többek között a G7-csúcsokon ült a német delegáció második sorában, szakmai tanácsokat adva. Váratlanul fordított hátat az állami karriernek 1992-ben: kislányuk súlyos szembetegséget kapott, majd megvakult, és hogy több idejük legyen a családra, felesége teljesen feladta tanári állását, Köhler pedig a takarékpénztári szövetséghez ment elnöknek. Néhány év elteltével visszatért a nemzetközi szakmai porondra: előbb a londoni EBRD-nek az elnöke, 2000-ben pedig - Gerhard Schröder javaslatára - az IMF vezérigazgatója lett.

"Aggódom a német gazdaság állapota, a munkanélküliség és a szociális biztonság helyzete miatt" - hozta az őt megválasztók tudomására az új elnök, leszögezve: tisztségét arra fogja használni, hogy több elszántságot, tetterőt és folyamatosságot szorgalmazzon a német társadalom elkerülhetetlen átalakítása során. A jobboldal jelöltjeként megválasztott gazdasági szakember támogatásáról biztosította Gerhard Schröder kancellár "Agenda 2010" elnevezésű reformcsomagját, és egyik első interjújában leszedte a keresztvizet azokról a vezető menedzserekről, akik tízmilliós fizetéseket vesznek fel euróban, miközben az általuk vezetett cégeknél tízezreket bocsátanak el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Professzori kör

Horst Köhler közgazdász, az IMF korábbi vezérigazgatója lesz Németország új államfője július elsejétől. Az őt jelölő jobboldali konzervatív pártok a választást saját győzelmük jeleként értékelik, a pártokfelettiséget ígérő új elnök viszont meg kívánja őrizni szuverenitását.

Szuperritka Aston Martin DB6-ot törtek össze egy rendőrségi üldözésben

Szuperritka Aston Martin DB6-ot törtek össze egy rendőrségi üldözésben

Rendeletben mondta ki a kormány: néha ihatnak a bolti dolgozók

Rendeletben mondta ki a kormány: néha ihatnak a bolti dolgozók

Megérkezett hozzánk a hátsókerék-hajtású új Skoda, az elektromos Enyaq

Megérkezett hozzánk a hátsókerék-hajtású új Skoda, az elektromos Enyaq