Washington szigorítja a Kubával szemben 45 éve elrendelt gazdasági embargót, ám az elemzők szerint George W. Bush újraválasztási kampányának részét képező intézkedés könnyen visszaüthet: a döntéseket Kubában élő ellenzékiek és a floridai emigráció egy része is élesen támadja.

Fidel Castro olyan egészséges, hogy akár 140 évig is elélhet - jelentette ki nemrég a kubai vezető háziorvosa egy havannai öregedési konferencián, cáfolva azokat a híreket, hogy a 77 éves politikus egészségi állapota megromlott volna. Castro egyébként személyesen is eloszlatta a pletykákat, amikor egy 1,2 milliós havannai tüntetés élén majd egy kilométert sétált, ha nem is a régi lendülettel, de különösebb gond nélkül. A demonstrációra - melyen Castro az úgymond világuralmi vágytól fűtött és annak idején "csalással megválasztott" amerikai elnököt, George W. Busht Hitlerhez hasonlította - az okból került sor, hogy Washington a szigetországgal szembeni gazdasági embargó szigorításáról döntött.

A Colin Powell külügyminiszter nevével fémjelzett, tavaly felállított testület - Bizottság Kuba Felszabadításának Támogatására - által készített 500 oldalas anyagot Roger Noriega latin-amerikai ügyekkel foglalkozó államtitkár-helyettes jegyzi. A vaskos dolgozat nem pusztán tanulmány - és Castrót leginkább ez dühítette fel -, hanem konkrét intézkedéseket javasol a kubai kormány megdöntésére, illetve a rendszerváltás utáni időkre. A különbizottság ajánlásai között - melyek végrehajtását Washington 60 millió dollárral segíti - szerepel egy C-130-as repülőgép hadrendbe állítása is, melynek fedélzetéről zavarásmentesen tudják majd sugározni a Havanna által felforgatónak bélyegzett TV Martí és a Rádio Martí műsorát.

Fájdalmasabb ennél azonban, hogy igencsak megszigorítják a dollárátutalásokat, ami számos kubai család számára szinte elengedhetetlen a mindennapi élethez. Az USA-ban élő kubai emigránsok ezentúl csak közvetlen családtagjaiknak küldhetnek pénzt (sógornak, nagynéninek például nem), de ha az párttag, illetve a kormány alkalmazottja, akkor még annak sem. A kubai emigránsok eddig évente egyszer, ezentúl csak háromévenként egy alkalommal utazhatnak haza, és kizárólag családlátogatási céllal, külön engedély alapján, legalább három évvel az USA-ba érkezés után. Korlátozták az általuk Kubában elkölthető pénz mennyiségét is: napi 165 helyett csak 50 dollárt vihetnek magukkal. A Kubában befektető, vagy ott üzletelő külföldi cégek alkalmazottai nem kapnak amerikai vízumot, egy jamaicai céget már fel is szólítottak, hogy 45 napon belül szüntesse be kubai tevékenységét, különben eljárás indul igazgatója ellen.

Az intézkedést több Kubában élő - és egyelőre szabadlábon lévő - ellenzéki is bírálta, hasonlóképpen rosszallást váltott ki a miami emigráció mérsékelt részéből. Ez pedig akár vissza is üthet Bushra, aki pedig éppen a Floridában élő egymilliós kubai emigráció voksainak megszerzéséért vált harcosabbá, kijelentve: nemcsak várjuk, hanem dolgozunk is a kubai demokrácia megteremtéséért. Csakhogy az emigráció nagy része - a kemény magot leszámítva - egyáltalán nem örül annak, hogy ritkábban keresheti fel családtagjait, vagy kevesebb pénzt küldhet nehéz anyagi körülmények között élő családtagjainak.

Akik ráadásul az intézkedés nyomán még rosszabbul fognak élni, a havannai kormány ugyanis azzal reagált Bush döntésére, hogy megszigorította a dollárboltokban való vásárlást. Az ilyen üzletekben ezentúl csak élelmiszert, tisztító- és tisztálkodó szereket lehet majd kapni. A kubaiak számára ezek az 1993-ban nyitott boltok jelentették az egyetlen lehetőséget a jegyrendszeren felüli élelmiszerek, illetve más alapvető és "luxus" fogyasztási cikkek, mint például a hűtőszekrény beszerzésére. A boltokban a külföldről kapott, illetve a turistáktól szerzett dollárokat költhették el, egyúttal kemény valutához juttatva a kormányt. Becslések szerint külföldről évi 0,8-1,2 milliárd dollár érkezett eddig a szigetországba.

Havanna azt is bejelentette, hogy a - leltárra való hivatkozással néhány napra teljesen be is zárt - dollárboltokban felemelik a fogyasztási cikkek és a benzin árát, de az állami boltokban, pesóért árusított termékek ára, valamint a parasztpiacok zöldség- és gyümölcsára nem változik. A szigorítás hírére nyomban felvásárlás kezdődött, az állami boltokból is eltűnt az amúgy is nehezen hozzáférhető étolaj, szappan, WC-papír, húskonzerv, tészta.

A Bush-intézkedés nyomán az USA-val szembeni harc szellemében újfent megerősödött Havanna ugyanakkor amolyan békejobbot nyújtott a mérsékelt emigrációnak, amikor a napokban konferenciát szervezett a külföldön élő kubaiak számára. A találkozón megjelent Felipe Pérez Roque külügyminiszter külön üdvözölte az USA-ból érkezett kubaiakat, és az is meglepő volt, hogy ünnepélyes keretek között visszakapta kubai állampolgárságát a disznó-öbölbeli 1961-es sikertelen invázió hét résztvevője. Kuba egyébként amolyan ellenintézkedésként könnyíti a külföldiek beutazását, az országhatárokon túl élő kubaiak gyerekei számára pedig egyetemi ösztöndíjakat ad.

A kubai vezetés egyébként az utóbbi hónapokban szakértők szerint konzervatívabb irányt vett és bár sokan arra számítottak, hogy a két barátinak tartott ország, Kína és Vietnam piacgazdasági reformjai a szigetoszágban is követésre találnak, Havanna nem indult el ebben az irányban. Sőt az utóbbi időben a korábban hozott néhány liberális intézkedést is visszavonták, így például ismét központi ellenőrzés alá vonták a kereskedelmet, és megtiltották az állami vállalatoknak, hogy profiljuktól idegen tevékenységeket folytassanak, például dollárért nyújtsanak szolgáltatásokat.

VASS PÉTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kettős kordonnal védi magát a Fidesz a kihelyezett frakcióülésen - fotók

Kettős kordonnal védi magát a Fidesz a kihelyezett frakcióülésen - fotók

Visszafordítható-e a halál? Újraírhatja a halál fogalmát egy új tudományos felfedezés

Visszafordítható-e a halál? Újraírhatja a halál fogalmát egy új tudományos felfedezés

A Mein Kampf ismét ott lesz a francia könyvesboltokban

A Mein Kampf ismét ott lesz a francia könyvesboltokban

Katalán elnök: Azonnal véget kell vetni az erőszaknak!

Katalán elnök: Azonnal véget kell vetni az erőszaknak!

Tóth Gabi titokban ment férjhez

Tóth Gabi titokban ment férjhez

Borkai Zsolt nem tette meg, mi nyilvánosságra hozzuk a vagyonnyilatkozatát

Borkai Zsolt nem tette meg, mi nyilvánosságra hozzuk a vagyonnyilatkozatát