Tetszett a cikk?

Az utóbbi évek legvéresebb, 107 halálos áldozatot követelt összecsapása zajlott Thaiföld muszlim többségű déli tartományaiban az életkörülményei miatt egyre elkeseredettebb lakosság és a hadsereg között, a háttérben a bangkoki kormány szeparatista törekvéseket vél felfedezni.

Késznek mutatkozik Thakszin Shinavatra thaiföldi kormányfő tárgyalóasztalhoz ülni az ország déli, Malajziával határos tartományaiban élő muszlimok szeparatista csoportosulásait összefogó Bersatu elnevezésű szervezettel. A váratlan bejelentést hétfőn tette a thaiföldi kormányfő, aki a részleteket firtató újságíróknak indoklásul egyszerűen csak annyit mondott: "A tárgyalás még senkinek sem ártott meg." Thakszin az után döntött a tárgyalások mellett, hogy a minap elutazott országa legveszélyesebb területeinek tartott, lázongó négy déli tartományba, ahol április végén az eddigi legvéresebb összecsapásra került sor a nagyobbrészt muszlim lakosság és a hadsereg között. A buddhista többségű Thaiföldnek ez az egyetlen olyan része, ahol a muszlimok élnek majoritásban. Az összecsapások hátterében a bangkoki kormány meggyőződése szerint a térség autonómiájáért harcoló Bersatu aktivistái húzódnak, hiába is tagadja a muszlim szervezet vezetője, Van Abdul Kadir, hogy szervezetüknek semmi köze a rendőrőrsök és katonai posztok elleni rendszeres támadásokhoz.

A három éve a Thai Rak Thai, azaz Thaiföldiek Szeretik a Thaiföldieket (TRT) elnevezésű pártjával hatalomra került, milliárdos vállalkozóból politikussá vedlett Thakszint a kockázatos utazásra - amely soha nem látott biztonsági intézkedések közepette zajlott - elkísérte unokatestvére, a vezérkari főnöki tisztet betöltő Csaisith Shinavatra és több magas rangú kormányzati tisztviselő, akik saját szemükkel győződhettek meg a szomszédos Malajziával való kapcsolatokra árnyékot vető, Thaiföld nemzetközi megítélésének is ártó konfliktus súlyosságáról. "Feleségem és gyermekeim is lebeszéltek az utazásról - ecsetelte tipródását indulása előtt, a bangkoki repülőtéren rögtönzött sajtótájékoztatóján Thakszin, majd hozzátette -, ám kötelességemnek éreztem, hogy kifejezzem tiszteletemet az elhunytak családjának."

A 107 halálos áldozattal járó konfliktust saját népszerűségének növelésére felhasználni kívánó Thakszin elsőként azt a 16. században épült mecsetet kereste fel, amelyet a hadsereg katonái a napokban, a feltételezett lázadók utáni hajsza során valósággal megrohamoztak, és mindenkit, aki bent tartózkodott, kíméletlenül legyilkoltak. A nemzetközi emberjogi szervezetek által elítélt katonai akciónak 34 áldozata volt, köztük olyanok, akik épp a mecsetben imádkoztak, és szemlátomást semmi közük sem volt a rendőrőrsök és katonai posztok ellen irányuló, összehangolt támadásokhoz. A rendőrök és az erősítésként érkező katonák "csak" visszalőttek - védekezett a bangkoki kormány az akció miatt -, miután bozótvágó késekkel felszerelt fiatalok a négy déli tartományban 12 helyen, szinte egy időben megtámadták állásaikat, hogy fegyvereket, lőszereket zsákmányoljanak.

A támadók kilétéről és céljairól a bangkoki kormány részéről kezdettől fogva ellentmondásos nyilatkozatok láttak napvilágot. Thakszin kormányfő először drogkereskedőkről beszélt, majd azt állította, hogy kábítószer hatása alatt álló, nehéz életkörülményeik miatt elkeseredett tizenéves fiatalok támadtak a rendőrökre és a katonákra. Visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy a támadóknak közük lenne nemzetközi terrorszervezetekhez, mondván, akciójuk nem vallási eredetű. Megállapítására azonban rácáfolt védelmi minisztere, Csetta Thanadzsaro, aki - mivel a harcos fiatalok muszlim fejkendőt viseltek, és a támadáskor muszlim jelszavakat kiabáltak - kezdettől fogva azon a véleményen volt, hogy a háttérben a tartományok elszakadási törekvéseit szorgalmazó mozgalmak aktivistái állnak. Ilyen előzmények után aztán Thakszin a napokban elismerte, a déli tartományokban szeparatista lázadással kell kormányának szembenéznie.

Pedig ha valakinek, Thakszinnak tisztában kellett lennie a helyzettel, hiszen február óta közvetlen irányítása alá vonta a déli tartományokat az egyre gyakoribbá váló erőszakos akciók láttán. A 63 millió lakosú, 95 százalékban buddhista Thaiföldön élő mintegy 3 százaléknyi muszlim kisebbség döntőrészt a déli tartományokban él, és egyre elégedetlenebb helyzetével. Nem véletlenül: a havi jövedelem feleakkora, mint az országos átlag, az életkörülményekre jellemző, hogy a gyermekhalandóság 40 százalékkal magasabb az országos átlagnál. Az ott élő muszlimok azt is sérelmezik, hogy gyermekeik nem tanulhatnak saját nyelvükön - a maláj egyik dialektusát beszélik -, az iskolákban thai nyelven oktatnak. Lázadásuknak egyébként már-már hagyománya van, hiszen eddig három ízben - két alkalommal a hetvenes években, egyszer pedig a kilencvenes évek elején - verték le felkelésüket.

Elkeseredésüket csak fokozta, hogy hatalomra kerülésekor Thakszin azzal kecsegtette őket, három hónapon belül orvosolja gondjaikat - ennek azonban már három éve. Csalódásuknak az utóbbi egy évben számos jelét is adták: szinte nap mint nap támadásokat intéztek nemcsak a katonák és a rendőrök, hanem a kisebbségben lévő buddhisták ellen is. Senkit és semmit nem kíméltek: iskolákat, buddhista templomokat, üzleteket, bárokat gyújtottak fel, romboltak le, és legyen szó tanárról, állami tisztviselőről, vagy éppen buddhista szerzetesről, bárkit megtámadtak. Az atrocitásoknak naponta legalább egy-két áldozata van. Az erőszak kiújulása láttán Thakszin januárban szükségállapotot rendelt el a szóban forgó négy tartományban, és a már addig is ott állomásozó 2400 katonát további 1200-zal erősítette meg, akik persze az erőszakra erőszakkal válaszoltak, még inkább elmélyítve a két vallási közösség közötti konfliktust.

Thakszin látogatása megfigyelők szerint aligha változtat a helyzeten, pedig a thaiföldi kormányfő ezúttal is fűt-fát ígért. Az ünneplésére kivezényelt tömeg előtt többek között megpendítette, hogy bárki, aki munkát akar, állami továbbképzésben részesülhet. A bangkoki vezetést övező bizalmatlanság falán azonban nehéz áthatolni, különösen annak fényében, hogy az ott élők - mint azt egy befolyásos muszlim vezető találóan megfogalmazta - a központi kormányzattól már jobban rettegnek, mint a rablóktól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Az üzletember

Bizalmatlansági szavazást kezdeményezett a múlt héten a bangkoki parlamenti ellenzék a kormány nyolc miniszterével...

Két nap alatt 48 óvodában és 34 iskolában kellett rendkívüli szünetet bevezetni

Két nap alatt 48 óvodában és 34 iskolában kellett rendkívüli szünetet bevezetni

Különleges technikával készít lámpát egy magyar tervező

Különleges technikával készít lámpát egy magyar tervező

Müller: Adatszolgáltatási torlódás miatt lett annyi új fertőzött

Müller: Adatszolgáltatási torlódás miatt lett annyi új fertőzött