Kést rántanak

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az utóbbi évek legvéresebb, 107 halálos áldozatot követelt összecsapása zajlott Thaiföld muszlim többségű déli tartományaiban az életkörülményei miatt egyre elkeseredettebb lakosság és a hadsereg között, a háttérben a bangkoki kormány szeparatista törekvéseket vél felfedezni.

Késznek mutatkozik Thakszin Shinavatra thaiföldi kormányfő tárgyalóasztalhoz ülni az ország déli, Malajziával határos tartományaiban élő muszlimok szeparatista csoportosulásait összefogó Bersatu elnevezésű szervezettel. A váratlan bejelentést hétfőn tette a thaiföldi kormányfő, aki a részleteket firtató újságíróknak indoklásul egyszerűen csak annyit mondott: "A tárgyalás még senkinek sem ártott meg." Thakszin az után döntött a tárgyalások mellett, hogy a minap elutazott országa legveszélyesebb területeinek tartott, lázongó négy déli tartományba, ahol április végén az eddigi legvéresebb összecsapásra került sor a nagyobbrészt muszlim lakosság és a hadsereg között. A buddhista többségű Thaiföldnek ez az egyetlen olyan része, ahol a muszlimok élnek majoritásban. Az összecsapások hátterében a bangkoki kormány meggyőződése szerint a térség autonómiájáért harcoló Bersatu aktivistái húzódnak, hiába is tagadja a muszlim szervezet vezetője, Van Abdul Kadir, hogy szervezetüknek semmi köze a rendőrőrsök és katonai posztok elleni rendszeres támadásokhoz.

A három éve a Thai Rak Thai, azaz Thaiföldiek Szeretik a Thaiföldieket (TRT) elnevezésű pártjával hatalomra került, milliárdos vállalkozóból politikussá vedlett Thakszint a kockázatos utazásra - amely soha nem látott biztonsági intézkedések közepette zajlott - elkísérte unokatestvére, a vezérkari főnöki tisztet betöltő Csaisith Shinavatra és több magas rangú kormányzati tisztviselő, akik saját szemükkel győződhettek meg a szomszédos Malajziával való kapcsolatokra árnyékot vető, Thaiföld nemzetközi megítélésének is ártó konfliktus súlyosságáról. "Feleségem és gyermekeim is lebeszéltek az utazásról - ecsetelte tipródását indulása előtt, a bangkoki repülőtéren rögtönzött sajtótájékoztatóján Thakszin, majd hozzátette -, ám kötelességemnek éreztem, hogy kifejezzem tiszteletemet az elhunytak családjának."

A 107 halálos áldozattal járó konfliktust saját népszerűségének növelésére felhasználni kívánó Thakszin elsőként azt a 16. században épült mecsetet kereste fel, amelyet a hadsereg katonái a napokban, a feltételezett lázadók utáni hajsza során valósággal megrohamoztak, és mindenkit, aki bent tartózkodott, kíméletlenül legyilkoltak. A nemzetközi emberjogi szervezetek által elítélt katonai akciónak 34 áldozata volt, köztük olyanok, akik épp a mecsetben imádkoztak, és szemlátomást semmi közük sem volt a rendőrőrsök és katonai posztok ellen irányuló, összehangolt támadásokhoz. A rendőrök és az erősítésként érkező katonák "csak" visszalőttek - védekezett a bangkoki kormány az akció miatt -, miután bozótvágó késekkel felszerelt fiatalok a négy déli tartományban 12 helyen, szinte egy időben megtámadták állásaikat, hogy fegyvereket, lőszereket zsákmányoljanak.

A támadók kilétéről és céljairól a bangkoki kormány részéről kezdettől fogva ellentmondásos nyilatkozatok láttak napvilágot. Thakszin kormányfő először drogkereskedőkről beszélt, majd azt állította, hogy kábítószer hatása alatt álló, nehéz életkörülményeik miatt elkeseredett tizenéves fiatalok támadtak a rendőrökre és a katonákra. Visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy a támadóknak közük lenne nemzetközi terrorszervezetekhez, mondván, akciójuk nem vallási eredetű. Megállapítására azonban rácáfolt védelmi minisztere, Csetta Thanadzsaro, aki - mivel a harcos fiatalok muszlim fejkendőt viseltek, és a támadáskor muszlim jelszavakat kiabáltak - kezdettől fogva azon a véleményen volt, hogy a háttérben a tartományok elszakadási törekvéseit szorgalmazó mozgalmak aktivistái állnak. Ilyen előzmények után aztán Thakszin a napokban elismerte, a déli tartományokban szeparatista lázadással kell kormányának szembenéznie.

Pedig ha valakinek, Thakszinnak tisztában kellett lennie a helyzettel, hiszen február óta közvetlen irányítása alá vonta a déli tartományokat az egyre gyakoribbá váló erőszakos akciók láttán. A 63 millió lakosú, 95 százalékban buddhista Thaiföldön élő mintegy 3 százaléknyi muszlim kisebbség döntőrészt a déli tartományokban él, és egyre elégedetlenebb helyzetével. Nem véletlenül: a havi jövedelem feleakkora, mint az országos átlag, az életkörülményekre jellemző, hogy a gyermekhalandóság 40 százalékkal magasabb az országos átlagnál. Az ott élő muszlimok azt is sérelmezik, hogy gyermekeik nem tanulhatnak saját nyelvükön - a maláj egyik dialektusát beszélik -, az iskolákban thai nyelven oktatnak. Lázadásuknak egyébként már-már hagyománya van, hiszen eddig három ízben - két alkalommal a hetvenes években, egyszer pedig a kilencvenes évek elején - verték le felkelésüket.

Elkeseredésüket csak fokozta, hogy hatalomra kerülésekor Thakszin azzal kecsegtette őket, három hónapon belül orvosolja gondjaikat - ennek azonban már három éve. Csalódásuknak az utóbbi egy évben számos jelét is adták: szinte nap mint nap támadásokat intéztek nemcsak a katonák és a rendőrök, hanem a kisebbségben lévő buddhisták ellen is. Senkit és semmit nem kíméltek: iskolákat, buddhista templomokat, üzleteket, bárokat gyújtottak fel, romboltak le, és legyen szó tanárról, állami tisztviselőről, vagy éppen buddhista szerzetesről, bárkit megtámadtak. Az atrocitásoknak naponta legalább egy-két áldozata van. Az erőszak kiújulása láttán Thakszin januárban szükségállapotot rendelt el a szóban forgó négy tartományban, és a már addig is ott állomásozó 2400 katonát további 1200-zal erősítette meg, akik persze az erőszakra erőszakkal válaszoltak, még inkább elmélyítve a két vallási közösség közötti konfliktust.

Thakszin látogatása megfigyelők szerint aligha változtat a helyzeten, pedig a thaiföldi kormányfő ezúttal is fűt-fát ígért. Az ünneplésére kivezényelt tömeg előtt többek között megpendítette, hogy bárki, aki munkát akar, állami továbbképzésben részesülhet. A bangkoki vezetést övező bizalmatlanság falán azonban nehéz áthatolni, különösen annak fényében, hogy az ott élők - mint azt egy befolyásos muszlim vezető találóan megfogalmazta - a központi kormányzattól már jobban rettegnek, mint a rablóktól.