Tetszett a cikk?

Bizalmatlansági szavazást kezdeményezett a múlt héten a bangkoki parlamenti ellenzék a kormány nyolc miniszterével...

Bizalmatlansági szavazást kezdeményezett a múlt héten a bangkoki parlamenti ellenzék a kormány nyolc miniszterével szemben, azzal vádolva őket, hogy befolyásukkal és hatalmukkal visszaélve, Thakszin miniszterelnök családi vállalkozásának előnyös intézkedéseket hagytak jóvá. Kezdeményezésük azonban kudarcra van ítélve, hiszen az 500 fős parlamentben Thakszin pártja 335 mandátummal rendelkezik.

A vádak között szerepel, hogy Thakszin felesége, Pojaman jutányosan, a piaci ár alatt, mindössze 19 millió dollárért jutott hozzá egy Bangkok központjában lévő 5,3 hektáros ingatlanhoz. Az ellenzék arra is emlékeztetett, hogy a kormány két éve 25 százalékban korlátozta a thaiföldi távközlési vállalatokban szerezhető külföldi részesedés mértékét, és ezt a versenytársak korlátozásának céljával tette, hiszen a Thakszin család a tulajdonosa a legnagyobb thaiföldi telekomcsoportnak, a többek között mobilcégből, műhold- és internetszolgáltatóból, tévécsatornából álló Shin Corporationnak. Az ellenzék azt is a Thakszin-kormány szemére veti, hogy mintegy 80 millió dollárnyi állami pénzt veszteget el arra, hogy 30 százalékos részesedést szerezzen a Liverpool brit fociklubban. Az amerikai Forbes magazin 1,4 milliárd dollárra becsüli a kormányfő családjának vagyonát.

A pályafutását rendőrként kezdő, majd 1973-ban az USA-ban büntetőjogot tanult Thakszin visszautasítja a vádakat, mondván, 1994-ben, külügyminisztersége idején sógorára bízta a vállalkozás vezetését, sőt mi több, két éve tulajdoni részesedésétől is megvált. Bárhogy legyen is, Thakszin üzleti karrierjét rendőri kapcsolatainak köszönheti: a már gyerekként apja kereskedésében dolgozó thaiföldi kormányfő még a rendőrségnél volt állásban, amikor 1982-ben a rendőrségtől jelentős állami megrendelést kapott arra, hogy az "állomány" számítógépparkját szoftverekkel lássa el. Alig hat évvel ezután kilépett a rendőrség kötelékéből, és elindította saját távközlési vállalkozását, majd pedig mint már vagyonos üzletember 1998-ban saját pártot alapítva a politika felé vette az irányt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Kést rántanak

Az utóbbi évek legvéresebb, 107 halálos áldozatot követelt összecsapása zajlott Thaiföld muszlim többségű déli tartományaiban az életkörülményei miatt egyre elkeseredettebb lakosság és a hadsereg között, a háttérben a bangkoki kormány szeparatista törekvéseket vél felfedezni.

„Az, ami igazán szép, még előttem van, nem mögöttem” – SZFE-advent a hvg.hu-n

„Az, ami igazán szép, még előttem van, nem mögöttem” – SZFE-advent a hvg.hu-n

Megérkezett az enyhülés, akár 10 fok is lehet

Megérkezett az enyhülés, akár 10 fok is lehet

Pattanásig feszülnek az idegek a Közel-Keleten az iráni atomtudós likvidálása után

Pattanásig feszülnek az idegek a Közel-Keleten az iráni atomtudós likvidálása után