Egyre terebélyesedik Irakban a síita lázadás, amelynek vezére, Moktada al-Szadr az országban egyedülálló módon tömegmozgalmat tudott elindítani politikai céljai érdekében. Küszöbön állhat a támadás a lázadás nedzsefi központja ellen.

Túlságosan puhány a radikális síita lázongókkal szemben - mondja az irakiak egy része. Mások attól félnek, túl messzire ment a Nedzsef ellen indított támadással, amelyhez amerikai katonai segítséget is kért. Abban azonban az irakiak többsége egyetért, hogy Ijad Allavi átmeneti kormányfőnek minél hamarabb rendet kell teremtenie. A síiták legszentebb városának számító Nedzsefben jó két hete kitört lázadás ugyanis április óta a legsúlyosabb harcokhoz vezetett, melyekben már több százan vesztették életüket, és egyúttal az eddigi legkomolyabb kihívás elé állította a június 28-án hivatalba lépett ideiglenes bagdadi kormányt.

Miután a hét végén zátonyra futottak a Moktada al-Szadr lázadóvezér és az Allavi-kormány közti tárgyalások, egyre többen vélik úgy, hogy az iraki biztonsági erők és a város központját körülvevő amerikai katonák a végső offenzívára készülnek. Közben a jelek szerint megállapodni nem igazán akaró, kivárásra játszó al-Szadr hívei szinte erődítménnyé változtatták a síiták egyik legtiszteltebb zarándokhelyét, az Ali Imám-mecsetet és a Béke Völgyének nevezett közeli temetőt, amely a Közel-Kelet egyik legnagyobb sírkertje, az iszlám számos ismert alakjának nyughelye.

Al-Szadr tovább emelte a tétet: felszólította követőit, hogy halála esetén az utolsó csepp vérükig folytassák a harcot. A hitszónok többezresre taksált Mehdi Hadseregének tagjai homokzsákokból emeltek állásokat a környék sikátoraiban, és ellepték a háztetőket is. A Reuters hírügynökség szerint a városba megállíthatatlanul áramlanak a kalasnyikov géppisztolyok és a gránátvetők - egyes elemzők szerint Iránból -, Irak más részeiből pedig tömegével érkeznek a hívek, hogy élő pajzsként védjék meg a mecsetet. Hétfőn a szent hely márványpadlózatú udvarában már kétezer önkéntes éltette a fiatal radikális vezetőt.

Minél tovább várnak az offenzívával az amerikaiak, annál nagyobbra nő al-Szadr támogatottsága, aki évezredes hagyományt tört meg azzal, hogy fegyveres bázissá változtatta a szentélyt. A kemény fellépés célja mások elrettentése is lehet, miközben Irak egyes területei egyre inkább kicsúsznak az amerikaiak és a bagdadi kormány ellenőrzése alól. Csakhogy a mecset lerohanása felbőszítené a 25 milliós iraki lakosság 60 százalékát adó síitákat, és könnyen lángba boríthatná az ország síiták lakta középső és déli vidékeit, miközben nem szűnik a szunnita ellenállás sem, folytatódnak a túszejtő akciók és a merényletek.

A síita lázadás lapzártánkig már hét másik városba terjedt át: többek között Bagdad síiták lakta negyedeire, Nasziríjára, a Nedzsef melletti Kutra és a magyar katonák bázisának otthonául szolgáló al-Hillára is. A harcok mellett sok helyen utcai demonstrációkon tüntettek al-Szadr képeivel. A lázadás során néhány napra megszakadt az ország bevételei szempontjából létfontosságú olajexport.

Mindinkább úgy fest, hogy al-Szadrnak sikerült az, ami Szaddám Huszein tavaly áprilisi megbuktatása óta egyetlen más iraki politikusnak sem: tömegeket állított maga mögé. Igazán veszélyessé akkor válhat - vélekedett Toby Dodge, a londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének Irak-szakértője -, ha mozgósítani tudja Bagdad kétmilliós síita negyedét, a családja tiszteletére elnevezett Szadrvárost. Az elsősorban a szegények és a munkanélküliek körében népszerű al-Szadr ugyanakkor megosztja a síitákat, sokan egyszerű terroristának tartják. A nála jóval idősebb, magas rangú iraki síita vallási vezetők, akik idegenkednek radikalizmusától és személyétől, idáig mégsem határolódtak el tőle egyértelműen - ahogy áprilisban sem, amikor al-Szadr először próbálgatta az erejét.

Al-Szadr felemelkedése és növekvő népszerűsége azt is jelzi, hogy a Baath-rezsim alatt a legkönyörtelenebbül elnyomott síitáknak nincs általánosan elfogadott vezetőjük. A szívpanaszokkal küszködő idős Ali al-Szisztáni ajatollah, Irak legtekintélyesebb vallási méltósága londoni gyógykezelésen tartózkodik. A legismertebb dinasztiák vezetőit megölték, így al-Szadr apjával például még 1999-ben Huszein pribékjei végeztek; tavaly augusztusban egy, éppen az Ali Imám-mecset bejáratánál végrehajtott merényletben az al-Hakim család feje vesztette életét; tavaly áprilisban pedig az al-Khoj família korábban meggyilkolt ajatollahjának fiát mészárolták le - ez utóbbi emberöléssel egyébként al-Szadrt vádolják.

A fiatal vallási vezető ereje akkor is megnyilatkozott, amikor vasárnap megkezdte ülését az iraki nemzeti konferencia. Ennek feladata, hogy átmeneti törvényhozásról döntsön a januárra tervezett választásig. A több mint 1100 küldött több síita tagja a Nedzsef elleni hadjárat leállítását követelte Allavi kormányfőtől, a szónokok egymást váltva ítélték el az erőszak alkalmazását al-Szadr ellen, míg az ülés első napja teljes káoszba fulladt. A tanácskozás végül kedden küldöttséget menesztett Nedzsefbe, hogy büntetlenséget ígérve rávegye a felkelőket a mecset elhagyására.

Az Irak etnikai és vallási csoportjait, pártjait és törzseit képviselő konferencia résztvevőinek egy százfős tanácsot kellene választaniuk, amely a kormány munkáját ellenőrzi majd, például kétharmados többséggel joga lesz megvétózni a kabinet döntéseit. Az iraki demokrácia felépítésében fontos állomásnak tekintett konferenciát azonban bojkottálja a szunniták befolyásos vallási vezetőit tömörítő szervezet, és persze al-Szadr is.

Az erőszak az újjáépítést is gátolja, augusztusban sok helyen le kellett állítani a munkát. Az irakiak alapvető életkörülményeit - így például a víz- és energiaellátást - javító beruházások amúgy is lassan haladnak, ami elemzők szerint jelentősen növelte az Amerika-ellenességet. Amerikai adatok szerint mintegy 90 helyen 2300 beruházás folyik, és száz munkaközvetítő iroda működik. Ám az amerikai kongresszus által tavaly jóváhagyott 18,4 milliárd dollárból eddig csak 800 milliót fizettek ki, igaz, mintegy 7 milliárdra kötöttek már szerződést.

KERESZTES IMRE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egymást érték a lopott autók a csanádpalotai határátkelőnél

Egymást érték a lopott autók a csanádpalotai határátkelőnél

Őrökkel vezettették ki a Fehér Házból az európai és orosz ügyekkel foglalkozó tanácsadót

Őrökkel vezettették ki a Fehér Házból az európai és orosz ügyekkel foglalkozó tanácsadót

Hetekig üresen állt több kórterem is egy fővárosi kórházban az orvoshiány miatt

Hetekig üresen állt több kórterem is egy fővárosi kórházban az orvoshiány miatt

A füstszűrő a cigaretta egyik legalattomosabb része

A füstszűrő a cigaretta egyik legalattomosabb része

7-es cikkely: Horvátország nem büntetné Magyarországot

7-es cikkely: Horvátország nem büntetné Magyarországot

Büszkélkedik a Posta: a belföldi karácsonyi csomagok csak 2 százalékát nem vitték ki időre

Büszkélkedik a Posta: a belföldi karácsonyi csomagok csak 2 százalékát nem vitték ki időre