Nem tűnik lefutottnak Hamid Karzai októberi elnökké választása Afganisztánban, miután váratlanul befolyásos kihívói akadtak. A biztonsági helyzet annyira megromlott, hogy kénytelen kivonulni az országból a világ egyik legelismertebb segélyszervezete, az Orvosok Határok Nélkül.

Az etnikai alapon szerveződő magánhadseregek jelentik a legfőbb biztonsági veszélyt Afganisztánban - hangsúlyozta nemrég Chris Henderson, a Kabulban állomásozó, lassan 8500 fősre emelkedő, NATO-vezetésű békefenntartók szóvivője. Kijelentése megerősítette Hamid Karzai ideiglenes elnök hetek óta hangoztatott véleményét, miszerint a 2001-ben elűzött tálibokból és az al-Káida maradványaiból verbuválódott ellenállás "pusztán" a második legfontosabb kockázati tényezője az október 9-ére halasztott elnökválasztás biztonságos lebonyolításának.

Az afgán politika újabb fordulatáról, nem csak a veszélyforrások átsorolásáról van szó. Két hónapja Karzai az akkori hírek szerint politikai alkukat kötött néhány jelentős milíciaparancsnokkal arról, hogy nem állítanak ellenjelöltet, cserébe viszont megőrizhetik hatalmukat. Meglepetésre azonban Karzai nem az egyik leghatalmasabb hadúrnak tartott Mohamed Kazim Fahim védelmi minisztert választotta első alelnökjelöltjévé. A tádzsik nemzetiségű Fahim ugyanis régóta akadályozza a milíciák és persze saját bandériuma lefegyverzésének a Nyugat által támogatott programját, és Karzainak minden bizonnyal ebből lett elege.

Válaszul jelöltette magát az elnökválasztásra Junusz Kanuni oktatási miniszter, aki a tálibok utáni Afganisztánról szóló 2001. decemberi bonni konferencián fontos szerepet játszott Karzai hatalomra juttatásában. Kanunit Fahim, továbbá Abdullah Abdullah külügyminiszter is támogatja, így a befolyásos tádzsik triumvirátus egyre nyilvánvalóbban szembekerül Karzaival. A magánhadseregek legtöbbjét a Talibán és az al-Káida elleni 2001-es amerikai háborúban a szárazföldön kulcsszerepet játszó Északi Szövetség tádzsik és üzbég vezetői tartják fenn, akik a pastu Karzai átmeneti kormányában fontos pozíciókat töltenek be.

Az elnök üzenete nyilvánvaló: a haduraknak akkor lehet politikai jövőjük, ha részt vesznek a milíciák demilitarizálásában, valamint felhagynak a kábítószer-termeléssel és -csempészettel. Csakhogy az év elején kezdődött programban a legerősebb fegyveres csoportok összesen 60 ezer tagjából eddig csupán tízezer harcost szereltek le, mert Karzai a hadurakat eddig inkább különféle kormánymegbízatásokkal próbálta lekötelezni. Elemzők szerint egyébként nem is az októberi elnökválasztás, hanem az áprilisra halasztott parlamenti választás az igazi tét, mivel egy erős ellenzék ott rúghat igazán labdába.

Bár az elnöki poszt elnyerésére továbbra is az Egyesült Államok által támogatott és a többségi pastuk bizalmát is élvező Karzai az esélyes, az erős tádzsik jelölt megszorongathatja őt. Ez azon is múlik, hogy sikerül-e Kanuni mögé állítani és visszaléptetni az elnökválasztáson szintén induló Abdul Rasid Dosztum üzbég hadurat és a síita hazarákat képviselő Hadzsi Mohamed Mohakik törzsi vezetőt. A különböző etnikumok megnyerése érdekében egyébként Karzai első alelnökjelöltjének a tádzsik Ahmed Zia Maszúd moszkvai nagykövetet, az al-Káida által a 2001. szeptember 11-ei merénylet előtt két nappal megölt legendás parancsnok, Ahmed Sah Maszúd öccsét választotta, második alelnökjelöltjének pedig hazara politikust szemelt ki.

Karzai amiatt is sebezhető, hogy az afgán nemzeti hadsereg jelenleg csak mintegy 12 ezer főből áll. Az elnök az utóbbi hónapokban három tartományi kormányzót nevezett ki, de mindegyiket elkergették a helyi erők, amelyek rendszerint erősebbek, mint a kabuli kormány által odavezényelt csapatok. Északon és nyugaton rendszeresek a fegyveres csetepaték, délen és keleten pedig a 18 ezres amerikai haderő ellen gerillaharcot folytató tálibok merényletekkel akadályozzák a választási előkészületeket. A nehézségek ellenére mindazonáltal a választók vasárnap zárult regisztrálása sikerként könyvelhető el, hiszen a 25 millió lakosból majdnem tízmillió szavazásra jogosult személy iratkozott fel.

Csapást mért a rendezési folyamatra viszont, hogy az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet nemrég bejelentette, távozik Afganisztánból, mert a kabuli kormány képtelen felelősségre vonni az MSF öt megölt munkatársának gyilkosait. Kenny Gluck, a szervezet operációs igazgatója szerint a gyanúsítottakat - a bizonyítékok ellenére - elengedték. Afgán biztonsági tisztek állítólag elismerték, az öt munkást az ország északi részén egy volt rendőrfőnök ölette meg, hogy utódát besározza. A szervezet egyúttal bírálta azt az amerikai politikát, hogy katonákat használ segélyezési feladatokra, ami összemossa a két tevékenységet, és ezért veszélyezteti a segélyszervezetek fegyvertelen önkénteseit.

Az MSF 24 év után távozik Afganisztánból, ahol a szovjet megszállás, a polgárháború és a tálib uralom ellenére - egy rövid idő kivételével - mindvégig kitartott. Az 1999-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett MSF 80 országban - sokszor a legvadabb körülmények közepette is - folytatja tevékenységét, eddig csak Észak-Koreából és Etiópiából vonult ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Erzsébetvárosban mostantól talált tárgyként kezelik a járdán hagyott elektromos rollereket

Erzsébetvárosban mostantól talált tárgyként kezelik a járdán hagyott elektromos rollereket

Levelet írt osztálytársainak a győri késelő diák, nem érti, miért támadta meg osztályfőnökét

Levelet írt osztálytársainak a győri késelő diák, nem érti, miért támadta meg osztályfőnökét

„Felkavar már az is, ahogy rá gondolok” – 100 éves lenne Federico Fellini

„Felkavar már az is, ahogy rá gondolok” – 100 éves lenne Federico Fellini

Radar360: Lemondással vonta le a tanulságot a fideszes képviselő

Radar360: Lemondással vonta le a tanulságot a fideszes képviselő

Miért nem mindegy, milyen szavakkal beszélünk az éghajlatváltozásról?

Miért nem mindegy, milyen szavakkal beszélünk az éghajlatváltozásról?

Kiment a színpadra, majd elnézést kért, és meghalt

Kiment a színpadra, majd elnézést kért, és meghalt