Akár behozhatatlan előnyt is adhat a lendületben lévő amerikai elnöknek pártja ezen a héten New Yorkban dzsemborizó, lényegében formális elnökjelölő kongresszusa. Bush évtizedek óta nem tapasztalt mértékben osztja meg az országot, és a jelek szerint már nem a "közép" meghódítására törekszik.

"Ha engem kérdeznek, nem ebben a városban tartanánk a republikánus párt elnökjelölő konvencióját" - mondta némi nehezteléssel a hangjában a HVG-nek hétfőn Diana Stephan ohiói delegátus, miután az előző napon félmilliós tömeg hömpölygött New York utcáin, főként a "George Bushnak mennie kell" jelszót skandálva. Ilyen méretű tiltakozást még soha egyetlen amerikai elnökjelölő konvenció sem váltott ki. "Volt olyan pártvezető - mesélte a HVG-nek Jerry Roe michigani küldött -, aki azt ajánlotta, az utcán ne viseljük a nyakunkban a gyűlés helyszínére, a Madison Square Gardenbe és a körülötte lévő lezárt utcákba való bejutáshoz elengedhetetlen fényképes igazolványokat." Roe azonban fölöslegesnek tartja az aggodalmakat: "a hatvanas években már átéltünk hasonlót, ez egy szabad ország, ők szabadon tüntetnek, én meg szabadon hordom a nyakamban a republikánus igazolványomat".

A republikánus elnökjelölő kongresszusnak korábban soha otthont nem adó New Yorkra persze azért esett a pártvezetés választása, mert ez a város, pontosabban a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás szabott igazán fazont George W. Bush elnökségének. A konvenció első napjának felszólalói is elsősorban a terrorizmus elleni háború rendíthetetlen főparancsnokaként sorolták Busht Amerika "legnagyobb elnökei" közé. S ez hozta meg Bushnak lapzártánkkor az újraválasztási esélyeit talán leginkább növelő gesztust: Amerika sokak szerint legnépszerűbb, leghitelesebb politikusa, az autonóm gondolkodású republikánus szenátor - aki nemrég visszautasította barátja, a demokrata John Kerry alelnökjelöltségi ajánlatát -, John McCain feltétel nélküli támogatását. Bush négy évvel ezelőtt párton belüli riválisa és azóta is rendszeres kritikusa óriási sikert aratott a szeptember 11-ei terrortámadást követő napok hangulatának felidézésével, amikor "nem demokraták vagy republikánusok, nem két ország voltunk - hanem mindannyian amerikaiak".

Mégsem a nemzetet egyesítő elnökként fog bevonulni a történelembe az akkoriban 90 százalékos támogatottságú Bush. Mert ugyan a vasárnapi tüntetésen is fel-feltűntek még a "Ha ezt el tudod olvasni, nem te vagy az elnök" meg a "Valahol Texasban keresik a falu bolondját, küldjük haza" típusú kitűzők, transzparensek, ma már ellenfelei sem állítólag korlátozott intellektuális képességeit tartják az amerikai elnök fő jellemzőjének. Hanem kíméletlen konzervativizmusát, ami elemzők szerint maga a klasszikus amerikai republikanizmus. Bush egész elnöksége során következetesen csökkentette az adókat, erőteljesen növelte a védelmi, illetve hadi kiadásokat és lépten-nyomon hangoztatta a családi értékeket.

Mindezt - állítják ellenfelei - éppen azt az "együttérző" attitűdöt mellőzve tette, amit négy évvel ezelőtti kampánya során saját konzervativizmusa elmaradhatatlan jelzőjeként emlegetett. Az egész pályás letámadó Bush elvszerűsége egyébként az élet minden területére kiterjedt: elnöksége idején a vállalkozási szabadság előtti akadályok eltakarítása jegyében enyhítették a sajtótulajdonlást korlátozó szabályokat, ami sokak szerint hozzájárult a tömegmédia kritikai hangjának gyengüléséhez. A vasárnapi tüntetők haragja egyébként nem kis részben a nagy tévétársaságokra irányult, és este a Central Parkban a HVG tudósítója szemtanúja volt egy, a demonstrálók által szidalmazott forgatócsoport megfutamodásának. Ugyancsak a vállalkozás szabadságára hivatkozva valósított meg a Bush-kormány afféle lopakodó jogszabályi környezetrombolást, amikor például egy rendelet egyetlen szavának megváltoztatásával lehetővé tette, hogy a felszíni szénbányászat felelevenítésével újra hegyeket gyalulhassanak le az Appalache-ben és a keletkező, immár nem hulladéknak minősülő anyagokkal patakmedreket tömjenek tele.

A republikánus konvenció mindezt persze az elnöki következetesség jeleként ünnepli, és állítja szembe a demokrata elnökjelölt John Kerry "egyfelől-másfelől" bizonytalanságával, nézetei változtatgatásával. A közvélemény-kutatások szerint sikerrel: elvi szilárdság, döntőképesség és az amerikaik választók szemében különösen fontos vezetési alkalmasság tekintetében Bush fölényesen veri az inkább "a mások gondjainak megértésében" erős Kerryt.

A megosztottság szokatlanul magas foka - az amerikaiak minden eddiginél nagyobb hányada, több mint négyötöde, már júliusban biztosan tudta, kire akar szavazni - elemzők szerint egyébként új kampánystratégiát is generál. A hivatalban lévő elnöknek a voksolás közeledtével nem feltétlenül kell megindulnia a közép felé, ahonnan már nem nagyon van kit meghódítani, érdemesebb a saját táborát mozgósítania és minél nagyobb arányban az urnákhoz terelnie. "Az a tény, hogy a demokrata táborban nagyon sokan nem Kerry mellett vannak, hanem inkább Bush ellen, nekünk kedvez, hiszen az ilyen tiltakozó szavazók sokszor inkább otthon maradnak" - vélekedett a HVG kérdésére e stratégia szerinte várható sikeréről Billy Powell mississipi delegátus.

Noha az idei a szokásosnál is show-szerűbb, naponta többszöri élő rock- és musical- és countrybetéttel föllazított republikánus konvenció a HVG által megkérdezett küldöttek szerint is elsősorban erődemonstráció, azért nem söprik majd teljesen a szőnyeg alá a párton belüli sokféle véleménykülönbséget - állította lapunknak Marcus Kindley észak-karolinai küldött. "A fő kérdésekben, a gazdaság, Irak, a terrorizmus elleni harc ügyében persze teljes lesz az egység, de én például abban nem értek egyet Bush elnökkel - s gondolom, sokan szavaznak majd ez ügyben ellene -, hogy az alkotmányba kellene foglalni, Amerikában csak férfi és nő köthet házasságot. Fölösleges az alaptörvényt mindenért módosítgatni."

A néhány hónappal ezelőtt még reménytelen helyzetűnek tűnt Bush - aki rendületlenül járja az országot, és csak csütörtök este tiszteli meg jelenlétével az egyhetes New York-i rendezvényt, hogy elfogadja a jelölést - most igencsak lendületben van. A konvenció előtt szerzett, még a hibahatáron belüli előnyét a pártdzsembori - a közvélemény-kutatók sokéves, az egy hónappal ezelőtti demokrata konvenció után is beigazolódott tapasztalata alapján - további legalább 5 százalékponttal növelheti.

Sok republikánus már földcsuszamlás-szerű győzelemről beszél, és a demokrata tábor is elbizonytalanodni látszik. "Van egy olyan rossz érzésem, hogy a novemberi választást Bush nyeri, vagy elcsalják neki úgy, mint négy évvel ezelőtt" - mondta a HVG-nek keserűen az egyik vasárnapi tüntető, Nina Defels, aki katasztrófaként élne meg újabb négy évet Bushsal. A kérdésre, hogy ha valóban annyira ártalmas a felelőtlenül háborúzó, a környezetrombolást törvénykezéssel támogató elnök, mégis mi sikerének titka, a New York-i középiskolai tanár csak legyintett: "Az amerikaiak ostobák; milyen kedves ember ez a Bush, mondják, mintha nem is elnököt választanánk novemberben, hanem valakit, akivel szívesen mennének el sörözni."

RÉTI PÁL / NEW YORK

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Kikezdett múlt

Nem a gazdaság, nem Irak, de még csak nem is a terrorveszély a finisébe fordult amerikai elnökválasztási kampány fő...

Ezért esik a forint – ki tudja, hol áll meg

Ezért esik a forint – ki tudja, hol áll meg

1333%-kal ugrott meg a Honor, csak épp azt nem árulják el, hogy mennyiről

1333%-kal ugrott meg a Honor, csak épp azt nem árulják el, hogy mennyiről

Döntött a kormány, tényleg elviszik Debrecenbe a Természettudományi Múzeumot

Döntött a kormány, tényleg elviszik Debrecenbe a Természettudományi Múzeumot

50 milliárdos hitelt ad az EU Magyarországnak tornateremre és iskolai uszodára

50 milliárdos hitelt ad az EU Magyarországnak tornateremre és iskolai uszodára

Négy évre javítóintézetbe kerül a szüleit megkéselő lány

Négy évre javítóintézetbe kerül a szüleit megkéselő lány

Kiszivárgott fotókon a Xiaomi új telefonja, amellyel borsot törnének a Samsung orra alá

Kiszivárgott fotókon a Xiaomi új telefonja, amellyel borsot törnének a Samsung orra alá