Nem a gazdaság, nem Irak, de még csak nem is a terrorveszély a finisébe fordult amerikai elnökválasztási kampány fő...

Nem a gazdaság, nem Irak, de még csak nem is a terrorveszély a finisébe fordult amerikai elnökválasztási kampány fő témája az utóbbi hetekben, hanem az, mit csinált John Kerry hadnagy 1969 tavaszán a Mekong folyó deltájában. A demokrata párt mostani elnökjelöltje 27 évesen önként ment a vietnami frontra, ahol hónapokig a PCF-94 motorcsónak parancsnokaként szolgált, többször megütközött a vietkonggal, és több sebesülés után öt kitüntetéssel kidekorálva tért haza - majd rögtön bekapcsolódott a Vietnami Veteránok a Háború Ellen mozgalomba. Ez a történet, erkölcsi tanulságaival együtt, alkalmasnak tűnt arra, hogy ellenpontozza a Kerryről ellenfelei által festett "puhány liberális" képet. Különösen, hogy a Kerryhez hasonlóan protekciós úrifiú George Bush 34 évvel ezelőtt amolyan vasárnapi katonaként, a texasi nemzeti gárdánál abszolválta kötelező katonai szolgálatát, és egy évet feltehetően még abból is elbliccelt.

Kerry hónapokon keresztül egykori harcostársaival a pódiumon jelent meg kampánygyűlésein. Ráadásul idén januárban - állítólag teljesen spontán módon - előkerült egykori alárendeltje, Jim Rassman, közölve, regisztrált republikánus létére is kötelességének érzi, hogy támogassa a demokrata jelöltet, aki annak idején saját életét is kockáztatva mentette meg az övét Vietnamban. A Kerryt támogató, magát 300 ezres taglétszámúnak mondó veteránszervezet országszerte aktivizálódott, és a közvélemény-kutatások szerint sok, többségükben hagyományosan a republikánusokra szavazó obsitost hódított meg a demokratáknak a veteránoknak a választásra jogosultak több mint egytizedét kitevő táborából.

Egészen három héttel ezelőttig, amikor is néhány államban megjelent egy órák alatt országos vitatémává lett tévéhirdetés, amelyen egy Motorcsónak-veteránok az Igazságért nevű szervezet tagjai hazugságnak minősítik Kerry több, vietnami múltjára vonatkozó állítását, és kétségbe vonják kitüntetéseinek jogosságát. Eme szervezetet az a Bob Perry texasi milliárdos finanszírozza, aki egyben a Bush-kampány egyik fő támogatója. A mindössze 60 ezer dollárból kihozott goromba Kerry-ellenes filmszkeccsek az országos ingyenreklámnak köszönhetően az utóbbi hetekben nagyobb hatást értek el, mint a jelöltek több tízmillió dollárnyi saját kampánya.

Pedig időközben újabb, Kerryt igazoló bizonyítékok is előkerültek. Például William Rood, a Chicago Tribune című napilap egyik szerkesztője jóvoltából, aki a Kerryével egy konvojban harcoló PCF-23 naszád parancsnoka volt, és hazatérése után megfogadta, hogy nyilvánosan soha nem beszél Vietnamról. Most, "bajtársai védelmében", hosszú, dokumentumokkal megspékelt vallomásban írta le azt a Kerrynek az Ezüst Csillag nevű kitüntetést hozó csatát, amit 1969. február 28-án vívtak a lesből rájuk támadó vietnamiakkal, és amit a lejáratókampány veteránjai Kerry egyik hazugságaként állítottak be, mondván: aznap egyetlen puska sem dördült el a Mekong deltájában. Igaz, három évtized után megszólalt Kerry utóda a PCF-94 parancsnoki posztján, majd hazatérésük után fő ellenlábasa, a texasi John O'Neill is, aki 1971-ben "igazi amerikai hazafiként" védte a mundér becsületét különféle tévévitákban John Kerryvel szemben.

O'Neill és társai most azt állítják, hogy sem akkor, sem most nem a pártpolitikai elfogultság szólította harcba őket Kerryvel szemben, hanem az ifjú massachusettsi patrícius viselkedése a Vietnamból való hazatérése után, amikor csatlakozott a Jane Fonda - "Hanoi Jane" - nevével fémjelzett radikális háborúellenes mozgalomhoz. Noha a már akkor is láthatóan politikai pályára készülő Kerry minden nyilvánosságra került dokumentum - részben az FBI beépített embereinek jelentései - és visszaemlékezés szerint a leghatározottabban ellenzett bármiféle erőszakot, és emiatt ki is lépett a szervezetből, a szerepe körüli bizonytalanság fenntartásához maga is hozzájárult azzal, hogy a mozgalom harcias rendezvényeire ma már "nem emlékszik".

Még ennél is jobban bántja az "igazságért" küzdő veteránokat - akik legújabb reklámfilmjükben már ez ellen kelnek ki -, hogy Kerry 1971 áprilisában a szenátus külügyi bizottsága előtt azt állította, az amerikai katonák Vietnamban "rutinszerűen követtek el háborús bűnöket, erőszakoltak meg nőket, vágtak le füleket, fejeket, és tettek a földdel egyenlővé Dzsingisz kán módjára falvakat". O'Neillék reklámfilmjéből azonban kimaradt Kerry inkriminált mondatának első fele, miszerint minderről maguk az érintett veteránok számoltak be egy néhány héttel korábbi háborúellenes összejövetelen. S az is, hogy Kerry a katonákat a szörnyűségekbe belekényszerítő politikusokat támadta, nem pedig "bajtársait gyalázta", mint ellenfelei állítják.

"Kerry szenátor büszke lehet a múltjára. Nem gondolom, hogy hazudott" - jelentette ki a The New York Timesnak múlt csütörtökön adott interjújában Bush elnök. Immár azoknak a közvélemény-kutatásoknak az ismeretében, amelyek a besározókampány nyomán, az idén először, az ő előnyét mutatják demokrata kihívójával szemben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Egy jópofa elnökjelölt

Akár behozhatatlan előnyt is adhat a lendületben lévő amerikai elnöknek pártja ezen a héten New Yorkban dzsemborizó, lényegében formális elnökjelölő kongresszusa. Bush évtizedek óta nem tapasztalt mértékben osztja meg az országot, és a jelek szerint már nem a "közép" meghódítására törekszik.

Szó szerint maga alá temetett a hó egy kanadai várost

Szó szerint maga alá temetett a hó egy kanadai várost

Radar360: Orbán kicentizte, a félig magyar kém lebukott

Radar360: Orbán kicentizte, a félig magyar kém lebukott

Tollas szárnnyal repül a különleges robotgalamb – videó

Tollas szárnnyal repül a különleges robotgalamb – videó

Videó: Feneketlen bendőjű, csontevő "rémségekre" bukkantak a tenger fenekén

Videó: Feneketlen bendőjű, csontevő "rémségekre" bukkantak a tenger fenekén

Megszentelték a Balatont - fotó

Megszentelték a Balatont - fotó

Fülke: Az ellenzék bizalmat épített, ez a legnagyobb politikai tőkéje

Fülke: Az ellenzék bizalmat épített, ez a legnagyobb politikai tőkéje