Robbanóhelyek

Utolsó frissítés:

A Kreml jelöltje, Alu Alhanov nyerte meg a vasárnapi csecsenföldi elnökválasztást. Moszkva örömébe azonban üröm is vegyült, hiszen a választás előtt néhány nappal csecsen terroristák egyszerre két orosz polgári gépet robbantottak fel a levegőben.

Az incidens nem zavarta meg a voksolás menetét, a választási körzetben fennakadás nélkül folyik a szavazás - nyilatkozta újságíróknak Abdul-Kerim Arszahanov, a csecsenföldi választási bizottság elnöke vasárnap délelőtt, néhány perccel az után, hogy egy függetlenségpárti fegyveres a testére rejtett nagy erejű pokolgéppel megkísérelte felrobbantani a csecsen főváros, Groznij egyik választási helyiségét. E nyilatkozat csak egyike volt az ezernyi olyan kijelentésnek, melyek azt igyekeztek sugallni, az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön valóban olyan körülmények uralkodnak, hogy demokratikusan és szabadon meg lehet választani a május 9-én meggyilkolt elnök, Ahmad Kadirov utódát. Az egyenruhás biztonsági emberek gyűrűjében nyilatkozók optimizmusát az sem rengette meg, hogy egy héttel a voksolás előtt több mint százan vesztették életüket a választóhelyiségek közelében kitört összecsapásokban.

A győzelmet a komoly ellenjelölt nélkül induló (HVG, 2004. augusztus 28.) Alu Alhanov belügyminiszter szerezte meg, aki a nem hivatalos végeredmény szerint a voksok mintegy háromnegyedét kapta. Alhanov, aki mellett a választási kampány idején többször is nyilvánosan kiállt Vlagyimir Putyin orosz államfő, egyértelműen Moszkva embere. A 47 éves új csecsen elnök - csak 2000-ben "megtért" elődjével szemben - sohasem állt az oroszellenes erők oldalán, a kilencvenes években ő volt az, aki a közlekedési rendőrség parancsnokaként fegyverrel védelmezte a szakadárok által ostromlott grozniji pályaudvart. Az első csecsen háború után, 1999-ban Alhanov el is hagyta hazáját, és csak Kadirov országlása idején tért vissza, hogy átvegye a belügyminiszteri posztot. Megválasztása után adott első nyilatkozatában Alhanov bejelentette: Szergej Abramov miniszterelnök és Ramzan Kadirov első miniszterelnök-helyettes - a volt elnök fia - a helyén marad, az utóbbi feladata a közbiztonság szavatolása lesz.

Míg Moszkvában a stabilitás zálogaként tekintenek Alhanovra, a szakadár ellenzék nem ismeri el őt legitim elnöknek. "Az emberi jogokkal, az igazságossággal és a józan ésszel is összeegyeztethetetlen, hogy a választásokat a polgári lakosság elleni terror és kiterjedt katonai akciók közepette rendezik meg" - hangsúlyozta az egyik szakadár vezér, a Londonban élő Ahmed Zakajev, míg a hatalmától 2000-ben megfosztott Aszlan Maszhadov volt csecsen elnök szerint Alhanov azért is alkalmatlan tisztsége betöltésére, mert retteg egy ellene irányuló esetleges merénylettől.

A félelemkeltés pedig folytatódik, ahogy azt az utóbbi napok eseményei is bebizonyították. Kedd éjszaka háromperces különbséggel két orosz polgári repülőgép - a Szibir légitársaság Szocsi felé tartó Tu-154-ese és a Volga-Aviaekszpresz Volgográd irányába haladó Tu-134-ese - is lezuhant, és néhány napig tartó habozás után az orosz illetékesek elismerték, hogy mindkét gépen megtalálták a pokolgéphez használt robbanószer maradványait. A gépeket valószínűleg egy-egy fiatal csecsen lány robbantotta fel, mindketten a hajtóművekhez közeli mosdóban megbújva hozták működésbe az alig negyed kilogramm robbanószert tartalmazó szerkezeteket. Egyikükről, a Tu-154-esen ülő, 27 éves Amnat Nagajeváról kiderült, hogy terrorista cselekmények elkövetésével vádolt bátyját három-négy évvel ezelőtt elvitték az orosz katonák, és ma sem tudni, mi lett a sorsa.

A sokak által az "oroszországi szeptember 11-ének" nevezett összehangolt terrorista támadásokkal kapcsolatos hivatalos megnyilvánulások Moszkva politikaváltására utalnak. Míg korábban minden robbanás után szinte azonnal napirendre került a csecsen szál keresése, most úgy tűnt, mintha az orosz hatóságok arra összpontosították volna igyekezetüket, hogy szokványos balesetnek állítsák be a kilencven ember halálával végződött tragédiát. A balesetet a pilóták hibája vagy a rossz minőségű üzemanyag okozta - állította napokig Igor Levityin orosz közlekedési miniszter, a tragédia körülményeit vizsgáló bizottság első embere. A hivatalos álláspontot védelmező illetékesek végül már azokat a korábbi híreket is cáfolták, hogy a Tu-154-es pilótája egy titkos gomb megnyomásával értesítette a légi irányítókat: terroristák vannak a gépen.

Az új kommunikációs taktika hátterében elemzők szerint részben az a megfontolás állt, hogy amennyiben sikerül elvenni a terroristák "sikerélményét", talán csökken az újabb merényletekre készülők motiváltsága. És persze néhány nappal a csecsenföldi elnökválasztás előtt egyáltalán nem hiányzott Moszkvának, hogy az utóbbi évek legtöbb halálos áldozatát követelő merényleteivel a szakadár csecsenek megcáfolják a helyzet stabilizálódásáról beszélő orosz illetékeseket, köztük Putyin államfőt. A hatóságok egyébként egy másik, Moszkvában elkövetett robbantás jelentőségét is igyekeztek alábecsülni: Dél-Moszkva egyik főútján egy nappal a repülőgépek lezuhanása előtt pokolgép robbant egy rendőrségi laktanyával szemben lévő buszmegállóban. A rendőrség - nem kis meglepetésre - huligánok akciójának állította be az egy ember sebesülését okozó robbantást.

Az új taktika azonban két nap után összeomlott. Annyi részletinformáció szivárgott ki a roncsok robbanásra utaló elhelyezkedéséről, illetve a feltételezett terroristákról, és annyira hihetetlennek tűnt az, hogy véletlenül egy időben zuhanjon le két, egyazon repülőtérről, a moszkvai Domogyedovóról felszállt gép, hogy a hatóságok végül mindkét gépen "megtalálták" a robbanószerek nyomait. A hallgatás falának ledőlte után az is kiderült, hogy a Tu-154-es nem egy, hanem három vészjelzést adott le, és hogy a gépet felrobbantó Nagajeva eredetileg egy nappal későbbre, egy több mint háromszáz utast szállító gépre vásárolt jegyet magának. Egy, az állítólag az al-Káida hálózathoz tartozó terrorista szervezet, az Iszlambuli-brigádok egy arab internetes oldalon ugyan bejelentette, hogy az ő "szent harcosai" hajtották végre a két merényletet, ám orosz források szerint nem tudni, kik állnak a robbantások mögött. Az Iszlambuli-brigádok névadója az a Khaled Iszlambuli egyiptomi katonatiszt, aki főszerepet játszott a néhai Anvar Szadat egyiptomi elnök 1981-es meggyilkolásában.

A merényletek hatására ismét szigorították az oroszországi repülőterek ellenőrzését: magas rangú rendőröket vezényelnek a repülőterekre, a biztonsági ellenőrzés pedig a magáncégektől teljes egészében átkerül a belügyminisztériumhoz. Egyelőre nem tudni, hogy az új intézkedések elégségesek lesznek-e, hiszen a két terrorista az eddig érvényben lévő szabályokat kijátszva került fel a gépekre: Nagajeva még az igazolványát sem mutatta meg a jegyvásárláskor, és a másik merénylő neve is pontatlanul szerepelt a repülőjegyen. Az is kétségessé teszi az intézkedések hatékonyságát, hogy az orosz repülőtereken egyelőre alig vannak olyan eszközök, amelyekkel kiszűrhetnék a robbanóanyagot hordozó leendő merénylőket. A legmodernebbnek számító Domogyedovón is csak szúrópróbaszerűen alkalmazzák a robbanószer néhány molekuláját érzékelő berendezéseket, a vidéki reptereken pedig egyáltalán nincsenek korszerű eszközök.

Komoly veszélyforrás az is, hogy az utasok sokszor következmények nélkül sérthetik meg a biztonsági előírásokat: az Észak-Amerikába induló gépek valamennyi utasát és csomagjaikat molekulányi veszélyes anyagot is kimutató gázanalizátorral kellene ellenőrizni, ám amikor hosszúak a sorok, a türelmetlen utasok a korlátok alatt átbújva kerülik ki az ellenőrzést. Lapjelentések szerint az is gondot okoz, hogy a rosszul fizetett repülőtéri alkalmazottak némi kenőpénzért hajlandóak a vámellenőrzést megkerülve felcsempészni csomagokat a fedélzetre.

Moszkvai források szerint a merénylők két barátnője - akikkel Groznijban sokáig egy lakásban laktak - valószínűleg az orosz fővárosban található, és az Izvesztyija című napilap értesülései szerint nem kizárt, hogy ők is merényletre készülnek. Moszkvában egyébként a korábbinál is jóval több rendőr van az utcákon, a hatóságok attól tartanak, hogy a csecsen merénylők Moszkva szeptember első hétvégéjén ünnepelendő születésnapján akarnak újabb robbantásokat végrehajtani.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA