Tetszett a cikk?

Az elégedetlenség lehet a választói magatartás egyik meghatározó tényezője a hét végén esedékes voksoláson Németországban, ahol a brandenburgi és a szászországi polgárok döntenek a tartományi parlamentek új összetételéről. A voksolás politikai üzenete figyelmet érdemlőnek ígérkezik.

Horst Köhler betartotta a szavát. A jobboldali pártok jelöltjeként idén májusban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éléről a szövetségi köztársaság első emberévé választott közgazdászprofesszor annak idején azt ígérte, Németország államfőjeként nemcsak a szép dolgokról fog beszélni, hanem szóba hozza majd a kellemetlen kérdéseket is. Most megtette. A müncheni Focus című hetilap legfrissebb számában megjelent nyilatkozatában arról beszélt, Németországban az embereknek bele kell törődniük abba, hogy életkörülményeik bizony eltérnek egymástól.

Köhlernek, a közgazdásznak igaza van. Hiszen, amint azt ki is fejtette, az életkörülmények szubvenciók útján történő kiegyenlítése, az állami támogatások tartósítása a jövő generációk nyakába rak elviselhetetlen terheket, és ettől a mentalitástól végre meg kell szabadulni. Köhler, a politikus azonban szelet vetett és vihart aratott: bár nyilatkozatában az életkörülmények eltérő jellegét "mind észak és dél, mind kelet és nyugat" tekintetében értette, szavaiból mindenki csak az utóbbi két égtájat hallotta meg.

A keleti és nyugati országrészek különbsége ugyanis az újraegyesítés tizennegyedik évében is érzékeny kérdés, és az államfő megállapításai most azért keltettek különösen nagy visszhangot, mert politikailag kényes pillanatban hangzottak el: a hét végén két keleti tartományban, Brandenburgban és Szászországban parlamenti választások lesznek. S más sem kell annak a frusztrált volt NDK-s polgárnak, aki közel másfél évtized óta hiába várja, mikor él végre nyugati rokonaiéhoz mérhető gazdagságban, mint hogy még közgazdaságilag megalapozott magyarázatot is kapjon arra, miért nem fog úgy élni.

Nem ezt ígérték neki ugyanis annak idején. Az egyesítés kancellárja, a kereszténydemokrata (CDU) Helmut Kohl "virágzó tájak" képét festette keleti polgártársai elé, és arról is biztosított mindenkit, hogy senki nem fog rosszabbul élni, mint azelőtt. Államfővé anazsált párttársa viszont most azzal a realitással szembesíti őket, hogy a különbségeket hosszabb távon is tudomásul kell venniük. Nem véletlen, hogy a keleti tartományok miniszterelnökei - pártállástól függetlenül - szinte egyhangúan szálltak vitába Köhlerrel. Brandenburg kormányfője, a szociáldemokrata (SPD) Matthias Platzeck csupán "nem szerencsésnek" minősítette Köhler szavait, a CDU-s Wolgang Böhmer szász-anhalti miniszterelnök viszont egyenesen arra emlékeztette az államfőt, hogy az alkotmány az azonos értékű életfeltételek megteremtését tűzi célul, és ettől nem szabadna eltérni.

A különös érzékenység oka, hogy a munkanélküli-ellátások közelmúltban elhatározott szigorítása miatt (HVG, 2004. július 23.) amúgy is feszült a hangulat a volt NDK-s tartományokban. Ott, ahol az állástalanság esetenként nem csupán eléri, de meg is haladja a húszszázalékos rátát, és így most nem különösképpen magas sem a kormánypártok, sem az ellenzék árfolyama. Bár a választók a megszorítások miatt elsősorban Gerhard Schröder kancellárt (SPD) hibáztatják, és a tartományi választásokon is az ő pártját büntetik (lásd ábránkat), a kétkamarás törvényhozás felsőházában az intézkedéseket jóváhagyó CDU sem számíthat sok jóra.

Így aztán a közvélemény-kutatók előrejelzései szerint most vasárnap mindkét nagy párt a vesztesek közé sorolhatja majd magát mindkét tartományban. Szászországban, ahol Georg Milbradt (CDU) eddig kényelmes abszolút többségben kormányzott, a legfrissebb felmérések szerint pártja most 47 százalékra számíthat, ami ugyan nem lebecsülendő, és természetesen továbbra is a kormányzati felelősséget jelenti, de adott esetben koalíciós partner segítségére utalhatja őket. Brandenburgban sem valószínű a hatalomváltás: Matthias Platzeck (SPD) azonban a közvélemény-kutatók jelzései szerint a legutóbbi választáshoz képest várhatóan tíz százalékpontos veszteséget lesz kénytelen elviselni, és így harminc százalék körüli eredménnyel ülhet majd tárgyalóasztalhoz koalíciós partnert (ez valószínűleg marad a most is vele kormányzó CDU) keresni.

A politikai jósok a választások előtti utolsó napokban abban is egyetértettek, hogy a keletnémet reformkommunisták pártja, a PDS mindkét tartományban megőrzi második helyét, de kormányzati felelősséghez nem jut. Egy ideig úgy tűnt, a munkanélküli-ellátások szigorítását kísérő elégedetlenség a PDS-t Brandenburgban akár a tartományi parlament legerősebb frakciójává is teheti - ami vállalkozó koalíciós partner híján még messze nem jelentette volna azt, hogy kormányt is tudnak alakítani -, de ezt a jóslatot mára az elemzők már zárójelbe tették.

Az elégedetlenség hullámán egészen más erők juthatnak most parlamenti mandátumhoz, pénzhez, infrastruktúrához, nyilvánossághoz. Szászországban az újnáci nemzeti demokrata párt, az NPD a felmérések szerint akár kilenc százalékot is elérhet, ami a választási kampány véghajrájában közös platformra szólította a többi pártot. Georg Milbradt kereszténydemokrata kormányfő levelet juttatott el minden háztartásba, arra kérve a választókat, ne szavazzanak szélsőséges erőkre; párttársa, Martin Gillo gazdasági miniszter pedig arra a veszélyre hívta fel a figyelmet, hogy az újnácik bekerülése a parlamentbe veszélyeztetheti Szászország mint befektetési célpont vonzerejét. Megszólalt Joschka Fischer külügyminiszter és Schröder kancellár is, akik Németország nemzetközi tekintélyét féltik, vasárnap pedig Lipcsében CDU-s, SPD-s és PDS-es aktivisták együtt tüntettek a zöldekkel és a liberálisokkal az újnácik fenyegető, de valószínű parlamenti bevonulása ellen.

WEYER BÉLA / BERLIN

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Többféle koronavírust is izoláltak Magyarországon

Többféle koronavírust is izoláltak Magyarországon

Lecsukják, mert ütött, amikor nem szolgálták ki a boltban

Lecsukják, mert ütött, amikor nem szolgálták ki a boltban

Összefogott 25 európai tudós, megmutatták, hogyan lehetnek nagyobb biztonságban a felhasználói adatok

Összefogott 25 európai tudós, megmutatták, hogyan lehetnek nagyobb biztonságban a felhasználói adatok