Tetszett a cikk?

A 13 éve nemzeti kormány nélküli Szomáliában megalakult az új, kinevezett parlament, ami az első lépés lehet egy stabil kormány felállítása felé. A rendezési folyamat azért is fontos, hogy útját állják az illegális fegyverkereskedelemnek.

Az amerikaiak bábja - vetik a szemére Szomáliában az elnökválasztási kampányát a minap elindító Huszein Farah Aididnek, aki Kaliforniában szerezte mérnöki diplomáját, és rövid ideig amerikai tengerészgyalogosként is szolgált az Egyesült Államok balul elsült 1993-as szomáliai béketeremtési kísérletében. Az illető annak az egykori szomáliai hadúrnak a fia, aki kisiklatta a majd 11 évvel ezelőtt 18 amerikai tengerészgyalogos halálával véget ért békemissziót. A demokráciát és kompromisszumokat hirdető Huszein Aidid csak a fegyverek nyelvén értő apja 1996-os halála után tért vissza hazájába, amely azonban azóta is a világ egyetlen, központi kormány nélküli országa.

Ám most felcsillant a remény, hogy a kelet-afrikai ország talán kilábal a káoszból. E hónap elején tartotta ugyanis alakuló ülését az új parlament, amely várhatóan szeptember 22-én választ elnököt, aki aztán majd kormányt alakít. Megfigyelők megoszlanak abban, hogy a számtalan elnökjelölt közül Huszein Aidid az esélyesek közé tartozik-e, mindenesetre örökölte apja milíciáját, amellyel ellenőrzése alatt tartja a főváros, Mogadishu jelentős részeit.

Ez a 14. kísérlet 1991 óta arra, hogy hatékony központi kormány jöjjön létre Szomáliában. Jellemző, hogy a biztonsági helyzet miatt a januárban aláírt legutóbbi megállapodáshoz vezető, 21 hónapig tartó tárgyalásokat végig Kenyában tartották. A parlament első ülését július óta háromszor is elhalasztották, de kedvező jel, hogy a 275 tagú törvényhozás első ülésén végül 258-an voltak jelen. A megállapodás értelmében Szomália négy nagy klánja egyenként 61 képviselőt delegálhatott, a maradék helyeket pedig a kisebb klánok töltötték be. Az is a siker záloga lehet, hogy a kenyai megállapodáshoz csaknem minden komolyabb szomáliai hadúr csatlakozott.

Kérdés persze, hogy az új kormány csak névleg létezik-e majd, vagy képes lesz törvényes rendet teremteni. Ez nem ígérkezik könnyűnek, hiszen a képviselők egy része a londoni BBC szerint tanulatlan, másokat pedig az emberi jogokkal való visszaélésekkel vádolnak bel- és külföldön. Mohamed Sziad Barré katonai diktátor rendszerének 1991-es bukása óta az ország kisebb hűbérbirtokokra darabolódott. Mogadishun is több frakció osztozkodik, más ellenőrzi a kikötőt és a repteret, más az elnöki palotát, és megint más a rádió székházát. A kormányépületek többségét lerombolták és kifosztották, az ország archívumainak és hivatalos dokumentumainak jó része megsemmisült.

Fegyveresek posztolnak és vámot szednek a városok kapuiban és a főutakon lévő ellenőrző pontokon. Módosabb emberek nem indulnak útnak testőrök nélkül. Több kisebb bandavezér veszélyeztetheti a rendezési folyamatot, Mohamed Herszi Sziíd - más nevén Morgan tábornok - fegyveresei állítólag máris arra készülnek, hogy újra megpróbálják bevenni a déli Kismayo kikötőt. Morgan az egyetlen, nagyobb katonai erővel rendelkező milíciavezér, aki nem csatlakozott a békefolyamathoz.

Ám ha sikerül is valamiféle törvényes rendet, nemzeti oktatást és egészségügyet teremteni, külön feladat az országból kivált, gyakorlatilag független Szomáliföld integrálása. Az északon fekvő országrész nem képviselteti magát az új parlamentben, és a tárgyalásokon sem vett részt. Csatlakozott viszont a békefolyamathoz az északkeleten lévő, ugyancsak jelentős autonómiát kiharcolt Puntföld.

A szomáliai békefolyamat sikere abból a szempontból is fontos lenne, hogy amerikai tisztviselők szerint a hétmilliós ország - az anarchikus állapotok miatt - biztos menedék a szélsőséges iszlámisták számára. Ráadásul az ENSZ tavaly novemberi jelentése szerint a jemeni bazárokból viszonylag könnyen áramlik a fegyver Szomáliába. Az utóbbi fél évben több száz tonnányi katonai felszerelés érkezett az afrikai országba, ahol a könnyűfegyverektől a rakétavetőkig minden beszerezhető. Állítólag heti 2-3 szállítmány érkezik Mogadishuba, a szomáliai fegyverközpontba Jemenből.

A fegyverkereskedelem megakadályozására az Egyesült Államok nyolc ország részvételével egy 150 hajóból álló flottát állított össze, amely a Vörös-tengertől az Ománi-öbölig járőrözik a kalózoktól hemzsegő vizeken. Hírszerzői források szerint az al-Káida fundamentalistái kapcsolatot létesítettek a csempészekkel, akik a fegyver mellett kábítószerrel is üzletelnek.

A kalózok tevékenységét az is segítette, hogy a szomáliai parti vizeket senki nem ellenőrzi. Most sem könnyű azonban - jelezte az amerikaiak vezette flottilla egyik kapitánya -, mivel a csempészek által a térségben használt, fából készült vitorlás hajók a radarok számára láthatatlanok. Éppen ezért komoly szerep jut a hírszerző tevékenységnek is, amelynek már az eredményei is megmutatkoznak: visszaszorult a kalózkodás, kevesebb fegyvert adnak el a mogadishui utcákon, mint 4-5 éve, és talán a szállítások akadozását jelzi, hogy emelkedett a fegyverek ára.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
110 ezer liter fertőtlenítőszert szállított ki a Mol

110 ezer liter fertőtlenítőszert szállított ki a Mol

Újabb autógyártó mutatott be ideiglenes logót a koronavírus kapcsán

Újabb autógyártó mutatott be ideiglenes logót a koronavírus kapcsán

Ausztria már húsvét után enyhít a szigorú intézkedéseken

Ausztria már húsvét után enyhít a szigorú intézkedéseken