Tetszett a cikk?

Nagyszabású diadalmenet lesz George W. Bush második elnökségének első napja. A többin azonban saját pártja törvényhozóival is keményen meg kell küzdenie, ha távlatos politizálással, például az évtizedekre szóló - de átmeneti áldozatokat követelő -nyugdíjreformtervével akarja beírni magát a történelembe.

Mindenkit megállítanak civil, illetve egyenruhás rendőrök a washingtoni metróállomásokon január 20-án, aki nem néz a szemükbe, látszólag céltalanul ténfereg vagy éppen az átlagosnál alaposabban nézelődik, és megkérdezik tőle, mit csinál, merre tart. Az eredetileg terroristagyanús elemek kiszűrésére kifejlesztett - polgári jogi aktivisták által erősen vitatott - technikára a repülőtereken szolgálatot teljesítő Közlekedésbiztonsági Hatóság (TSA) emberei tanították meg a fővárosi zsarukat, és a próbaüzemelés során állítólag már sikerült is lefülelni vele néhány zsebtolvajt. George Bush második elnöki beiktatásának napjára ötszáz repülőtéri csomagvizsgáló berendezést is felállítanak Washingtonban, jó néhányat metróállomásokon. Utóbbiakon nem fognak minden utast átvizsgálni - nyugtatta meg a közönséget egy illetékes -, de mindenkinek, aki a beiktatási menet színhelyére igyekszik lelkesedni vagy éppen tüntetni, legalább egy, fémdetektorral felszerelt ellenőrző ponton át kell haladnia.

A 2001. szeptember 11-e utáni első elnöki beiktatási ünnepségen szakértők szerint a legnagyobb veszélyt egy robbanóanyaggal megrakott teherautóval érkező öngyilkos merénylő jelentheti, ezért a parádé útvonalától, a Pennsylvania sugárúttól 4-4 háztömbnyi területről minden járművet kitiltanak. Washington körül 80 kilométeres sugarú körben repülési tilalmat is elrendeltek január 20-ára, ami alól csak a menetrendszerű járatok lesznek kivételek.

A 40 millió dolláros, egyebek mellett utcai parádéval és hét hatalmas bállal járó felhajtást jórészt meg lehetett volna spórolni - mondják megfigyelők. Hiszen az ország Irakban lényegében háborúban áll, továbbá Bush, tekintettel a cunami keltette világméretű gyászra, lemondhatott volna a nagyszabású ünneplésről, ha Roosevelt 1945. januári beiktatásához hasonlóan zártkörű házi ünnepségen teszi le esküjét.

George Bush politikáját a következő négy évben ugyanakkor elemzők szerint az fogja meghatározni, hogy a külsőségeken túl is "nagy elnök"-ként akar-e bevonulni a történelembe, akinek nevéhez olyanfajta korszakos teljesítmény fűződik, mint például Kennedyéhez a Holdra szálláshoz vezető űrprogram beindítása, vagy Johnsonnak a faji elkülönülés megszüntetését célzó "nagy társadalom" programja. De dönthet úgy is az elnök, hogy a következő négy évben nem a hosszú, hanem a rövid távú népszerűségre játszik, és megalapozza a Republikánus Párt 2008-as újabb győzelmét.

Eddig bejelentett tervei közül az évtizedek óta lényegében érintetlen - a nyugdíjakat az aktív dolgozók befizetéseiből finanszírozó - amerikai nyugdíjrendszer reformjával, az egyéni nyugdíjszámlákra való részleges átállással szeretné leginkább beírni magát Bush a történelemkönyvekbe. Noha a jelenlegi rendszer számítások szerint csak több mint egy évtized múlva válik deficitessé, előbb-utóbb mindenképpen át kell alakítani, mert míg kidolgozásakor, a negyvenes években 16 aktív keresőre jutott egy nyugdíjas, egy-két évtizeden belül - az ötvenes évek babyboom generációjának nyugalomba vonulásával - már két fiatalnak kellene eltartania egy öreget. Az átálláshoz azonban vagy a jelenlegi, a munkajövedelmek növekedésével azonos arányban emelkedő ellátásokat kellene csökkenteni - a kormány kiszivárgott becslései szerint mintegy 10 százalékkal -, vagy adót emelni. Az elnöknek a mandátumukért már két év múlva újra megküzdeni kénytelen republikánus képviselőket kellene meggyőznie a csak hosszú távú megtérüléssel kecsegtető politikai "beruházásban" való részvételről.

A novemberi hármas vereségük (elnök, szenátus, képviselőház) után harcos politizálást hirdető demokratáknak viszont kapóra jön, hogy ezúttal az ő stratégiájuk - a nyugdíjrendszer "privatizálásának" megakadályozása - tűnik népszerűbbnek. Az első Bush-ciklusban ugyanis sokszor jobb meggyőződésük dacára is kénytelenek voltak támogatni az akkor elsősorban adócsökkentésekkel operáló elnöki gazdaságpolitikát.

Egyelőre az sem világos, hogy a szavazatszerzésben személyesen immár nem érdekelt elnök a maga részéről kíván-e együttműködni az ellenzékkel. A győzelem után tett nyilatkozatai, miszerint "mindenkivel együttműködik, aki követi" őt (HVG, 2004. október 13.), heves elutasítást váltott ki demokrata törvényhozókból, ugyanakkor látványos "kétpárti" gesztusokat is tett az utóbbi napokban. Egy volt republikánus és egy volt demokrata elnököt - saját apját és Bill Clintont - kérte föl a cunami sújtotta térségbe irányuló segélyek gyűjtését irányító bizottság élére, és ugyancsak két tekintélyes, korábban ellentétes oldalon ült volt törvényhozóra bízta a már beharangozott személyijövedelemadó-rendszer átalakításának kidolgozását.

Az Egyesült Államokat tavaly története legnagyobb költségvetési deficitjébe hajszoló - a háborús költekezést adócsökkentéssel kombináló - Bush-kormány gazdasági fronton egyébként megkezdte a "visszavonulást". Az elnök már decemberben bejelentette, hogy februárban "szigorú költségvetést" fog beterjeszteni a 2005-ös pénzügyi évre, és a napokban kiszivárgott részletek szinte minden területen kurtítást, illetve stagnálást jeleznek - a belbiztonság és a katonaság kivételével. Nem nőnek például a tudományos kutatásra szánt állami pénzek és - a HVG információi szerint - egyharmadára csökken az európai és ázsiai volt szocialista országokba irányuló amerikai pénzek összege.

RÉTI PÁL / WASHINGTON

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Első kémfotók a 700 lóerős Mercedes-AMG S63e-ről

Első kémfotók a 700 lóerős Mercedes-AMG S63e-ről

Zenekarokkal járja a vidéket Tilla – új műsor indul a TV2-n

Zenekarokkal járja a vidéket Tilla – új műsor indul a TV2-n

Fa dőlt egy iskolás csoportra egy vasi kalandparkban, egy gyerek meghalt

Fa dőlt egy iskolás csoportra egy vasi kalandparkban, egy gyerek meghalt