Tetszett a cikk?

Az előzetes egyezséggel ellentétben nem sikerült a múlt héten megválasztani Schleswig-Holstein tartomány miniszterelnökét, miután egy, feltehetően szociáldemokrata képviselő megtagadta a támogatást saját pártjának jelöltjétől. Az eset a legrosszabbkor jött a Berlinben kormányzó szociáldemokrata-zöld-koalíciónak.

Janacek A ravasz kisróka című operája szerepelt a múlt csütörtökön a legészakibb német kikötőváros, Kiel színházának programján. Ám az igazi előadásra már a délután folyamán sor került, a tartományi parlament épületében, mégpedig négy felvonásban. Ekkor kellett volna ugyanis megválasztani Schleswig-Holstein tartományi kormányának új miniszterelnökét, és ez négy, egymást követő választási fordulóban sem sikerült. Mégpedig azért, mert a jelenleg még hivatalban lévő szociáldemokrata-zöld-koalíció képviselői közül valaki megtagadta a támogatást Heide Simonis kormányfőtől: a ravasz kisróka a titkos szavazási fordulók mindegyike során tartózkodott, és így azóta csak ügyvezető kormánya van a tartománynak.

Pedig a kezdeti nehézségek ellenére úgy tűnt, sínen van az ügy, a szociáldemokrata-zöld-koalíció újabb ciklusra hivatalban maradhat. A február közepén tartott választásokon ugyanis a kereszténydemokrata CDU kapta ugyan a legtöbb szavazatot, ám még a liberális FDP-vel együtt is csak 34 mandátumot szerzett a 69 tagú parlamentben (HVG, 2005. február 26.). A 29 helyet birtokló szociáldemokraták (SPD) és a négymandátumos zöldek viszont megegyeztek a dán kisebbséget képviselő Dél-schleswigi Választói Szövetséggel (SSW), hogy az SSW két mandátumával kívülről támogatja a Simonis-kormányt.

Nem aratott osztatlan sikert az egyezség, melynek legfontosabb eleme az volt, hogy a külső támogatásért cserébe a koalíció elősegíti a dán típusú, egységes oktatási rendszerű iskolák bevezetését Schleswig-Holsteinben. Egyrészt hevesen támadta a CDU, amely a választás napján már szinte birtokon belül érezte magát, másrészt az SPD-n belül is voltak, akik szívesebben vettek volna egy kényelmesebb nagykoalíciót, mint az egymandátumos, ingatag többséget.

Ami rögtön az első erőpróbánál meg is bukott. A múlt csütörtöki kormányfőválasztásnál Peter Harry Carstensen, a jobboldali CDU miniszterelnök-jelöltje "hozta" a CDU és az FDP 34 szavazatát, ám Heide Simonis is csak ennyit kapott, holott az SPD 29, a zöldek négy és az SSW két mandátuma alapján 35-öt kellett volna kapnia. Az eredményt olyan sokáig nem akarták elhinni a kormánykoalíció képviselői, hogy még háromszor nekifutottak a szavazásnak: az utolsó forduló előtt a frakcióban még titkos elővoksolást is tartottak, ahol Claus Möller tartományi SPD-elnök szinte könyörgött kollégáinak: akárki is a "félreszavazó", az itt jelezze, és ne égesse tovább a pártot. Hiába, a ravasz kisróka a tét nélküli szavazásnál igennel voksolt, hogy aztán az utolsó plenáris szavazáson ismét tartózkodjon, és ezzel végképp megbuktassa Németország első, és mindmáig egyetlen miniszterelnöknőjét.

Több figyelmet nem is érdemelne a kérdés, ha csupán Heide Simonis személyes karrierjéről lenne szó. Ám a kieli politikai krimi a lehető legrosszabbkor jött a Berlinben kormányzó szociáldemokrata-zöld-koalíciónak. Gerhard Schröder kancellár (SPD) a zöld párti külügyminiszter Joschka Fischerrel az oldalán éppen erre a napra időzítette találkozóját az ellenzék két pártelnökével, Angela Merkellel (CDU) és Edmund Stoiberrel (CSU). Az együttműködésüket nyílt levélben felajánló keresztény uniópártok (HVG, 2005. március 12.) és a kormánykoalíció vezetői arról kívántak eszmét cserélni, mit tehetnek az országot egyre inkább eluraló legnagyobb probléma megoldása, az immár 5,2 milliós munkanélküliség csökkentése érdekében.

Schröder ezt megelőzően, még a délelőtt folyamán a Bundestag plenáris ülése előtt kormánynyilatkozatban tette közzé elképzeléseit, gyakorlatilag kész helyzet elé állítva az ellenzék vezetőit, akiknek jórészt csak az arra való reagálás lehetősége maradt. Nota bene: egyik fél sem találta meg a bölcsek kövét, az egyetlen, kézzelfogható terv a társasági adó 25 százalékról 19-re való mérséklése, amitől a német cégek külföldre települési folyamatának megállítását remélik. Hogy a kft-k kötelező minimális törzstőkéjének (jelenleg 25 ezer euró) tervezett leszállítása, vagy a kilátásba helyezett kétmilliárd eurós közlekedési beruházások mennyiben segítenek a munkanélküliség csökkentésében, az inkább hit és remény kérdése. A lényeg azonban az volt, hogy lám, a kormánykoalíció cselekvőképes, és ráadásul minden nehézség ellenére tartományi szinten (jelen esetben Schleswig-Holsteinben) is meg tudja őrizni a hatalmat.

Nem így történt, és bár mindez csak egyetlen, máig nem ismert képviselő félreszavazásának az eredménye, Berlinben máris sokan azt latolgatják, milyen hatással lesz ez a május 22-én esedékes észak-rajna-vesztfáliai választásokra. Meginog-e ott is a szociáldemokrata-zöld-koalíció - ami végzetes lehetne a Schröder-Fischer-kormányra nem csupán a jövő évi Bundestag-választások előjeleként, hanem azért is, mert Észak-Rajna-Vesztfália "elestével" a szövetségi parlament felsőházában, a Bundesratban kétharmados többséghez jutna a már ma is szavazatfölényben lévő konzervatív ellenzék, ami a szociáldemokrata-zöld-kormányzás gyakorlati megbénulását eredményezné. Igaz, ehhez az is kellene, hogy a mostani, kieli patthelyzetet új választásokkal oldják fel, és azt most már tényleges többséggel nyerje a CDU. Talán ezért van, hogy az SPD-n belül erősödnek a hangok, Kielben mégiscsak meg kellene próbálkozni a nagykoalícióval.

WEYER BÉLA / BERLIN

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Dupla bért kér a közszolgáknak a szakszervezet a járvány miatt

Dupla bért kér a közszolgáknak a szakszervezet a járvány miatt

Barta Sylvia is elkapta a koronavírust

Barta Sylvia is elkapta a koronavírust

Drámai visszaesést jósol a Goldman Sachs

Drámai visszaesést jósol a Goldman Sachs