Majd három évtizednyi megszállás után Szíria utolsó katonáit is kivonta Libanonból, jelezve, hogy a nemzetközileg elszigetelődő Damaszkusz elvesztette regionális hatalmi szerepét. Úgy tűnik, Szíria kivár a belső reformokkal, míg Libanonban a parlamenti választásra készülnek.

Verőfényes napsütésben távoztak Libanonból az utolsó szíriai egységek, amikor kedden végleg elhagyták a szomszédos országot. Ezzel pár nappal korábban fejezték be az április 30-ára ígért kivonulást, amelyet az ENSZ ellenőriz, és amelyről várhatóan lapzártánk után, szerdán ad értékelést. Az utóbbi napokban igen katonásan végezték feladatukat a szír csapatok: dokumentumokat égettek el, falakat döntöttek le, bunkereket tömtek be, felszámolva a határhoz közeli Bekaa-völgyben lévő utolsó támaszpontjaikat is.

A Bekaa-völgyben kedden ünnepélyes ceremóniát tartottak, és utoljára jelképesen Rusztum Gazaleh, a szíriai titkosszolgálat libanoni főnöke távozott. Lezárták a két ország közötti katonai utakat, a libanoni hadsereg pedig átvette a szíriai hírszerzés libanoni bázisát a bekaa-völgyi Andzsar városban.

Szíria március 8-án kezdte meg a 14 ezer, Libanonban állomásozó katonájának hazahívását, miután óriási nemzetközi nyomás nehezedett rá Rafik al-Hariri volt libanoni kormányfő február 14-ei meggyilkolása miatt. A libanoni ellenzék, de az ENSZ is Szíriát tette felelőssé a merényletért. Hariri tavaly óta egyre harsányabban követelte a szír katonák kivonulását, amit egyébként az ENSZ tavaly szeptemberben elfogadott határozata is megkövetelt.

Az 1975-1990-es libanoni polgárháború második évében, 1976-ban vonult be Szíria nyugati szomszédjába, tulajdonképpen hallgatólagos amerikai és izraeli jóváhagyással, azzal a céllal, hogy megakadályozza a palesztin gerillák térnyerését. Ám a szír csapatok az izraeli fenyegetésre való hivatkozással az 1990-es békemegállapodás után is Libanonban maradtak - rekordlétszámuk öt évvel ezelőtt elérte a 40 ezer főt. Izrael 2000-ben egyoldalúan kivonult Dél-Libanonból, azóta a szír csapatok libanoni jelenléte egyre inkább idejétmúlttá vált.

Elszállt az idő a térségbeli szír hatalmi törekvések felett is. Évtizedekkel ezelőtt az arab világ vezetésére többen is pályáztak: Szaúd-Arábia a kőolajkincse, Egyiptom a népessége és kulturális öröksége, Szíria pedig elsősorban a katonai ereje révén. De a hidegháború kilencvenes évek eleji lezárulásával megszűnt az egykori Szovjetunió, és vele együtt Szíria legfontosabb külföldi támasza. Jelentősen mérséklődtek az orosz fegyverszállítások is, Hafez Aszad 1999-es halálával pedig Damaszkusz elvesztette karizmatikus és a diplomácia nemzetközi porondján fogatlan oroszlánként is ügyesen taktikázó vezetőjét. Szíria katonai és gazdasági gyengülését fia, Basar Aszad a jelek szerint nem tudta megállítani, ráadásul a keleti szomszéd, Irak 2003-as amerikai inváziója tovább gyengítette pozícióját.

Amikor Basar Aszad hatalomra került, sokan azt remélték, hogy széles körű reformokat vezet be. A változás azonban alig észrevehető. Igaz, szabadon engedtek több száz politikai foglyot, a szinte majdnem teljesen államilag ellenőrzött sajtó szabadabban bírálhatja a hatalmat, és nyíltan hangoztatja a reformok szükségességét. Politikai fórumokat engedélyeztek, de visszás módon ezeket később bezárták, vezetőiket letartóztatták. Amikor az ifjú Aszad hatalomra jutott, eltűntek az őt és apját ábrázoló képek az utcákról, amit sokan a változások előszelének tartottak. Újabban azóta megint megjelentek az elnök portréi, megfigyelők szerint a változatlanság jeleként.

A szíriai demokratikus reformokért aggódók a hatalmon lévő Baath Párt májusi és júniusi konferenciájára tekintenek, mivel óriási a várakozás. Aszad márciusban "nagy ugrásról" beszélt a belső ügyeket illetően, de részletek nemigen láttak napvilágot. Diplomaták attól félnek, hogy a zsugorodó regionális szerep nem kedvez a nyitásnak, a belső stabilitás megingásától félve a hadsereg és a titkosszolgálat inkább zárja sorait. Szakértők szerint a jelenlegi, elképzelések nélküli damaszkuszi vezetés semmi mást nem fog tenni, mint kivár, remélve, hogy a libanoni kivonulással elcsendesítheti a több demokráciát követelő nemzetközi hangokat.

A libanoni kivonulásnak ugyanakkor káros következményei lehetnek a szír gazdaságra. A Libanonban dolgozó vendégmunkások ezrével térnek haza a szírellenes hangulat miatt. Az utóbbi hetekben egyes értesülések szerint állítólag többtucatnyi szíriait öltek meg Libanonban. Libanoni kormányforrások alapján hivatalosan 54 ezer külföldi vendégmunkás volt bejegyezve az országban, de mivel a szíreknek semmiféle papír nem kellett a munkavállaláshoz, így a statisztika aligha pontos. Szíria-ellenes libanoni keresztény csoportok szerint egymillió lehet a szír eredetűek száma az amúgy 4 milliós Libanonban.

Szíria vendégmunkáshadának távozása egyébként a libanoni gazdaságra is kedvezőtlen hatással bír. A szírek ugyanis olyan - kétkezi, alacsonyan fizetett - munkákat is elvállaltak, amelyekre már nehéz volt libanonit találni. Ráadásul az építkezéseken alkalmazott szír munkások napi 10 dollárnak megfelelő bért keresnek, míg egy libanoni ugyanarra a munkára 16 dollárnyi összeget kap.

Libanonban azonban egyelőre a május 29-ei választásokra figyelnek. E hét elején a bejrúti parlament megkezdte a kormányalakítással megbízott Nadzsib Mikati programjának vitáját, és a kabinetről várhatóan lapzártánk után szavaznak, majd a kormány megkezdheti a választási előkészületeket. A meggyilkolt Hariri fia, Szaad bejelentette, indul a választáson, így könnyen lehet, hogy a szunniták benne találják meg új vezetőjüket.

A szír kivonulás más módon is hatott a libanoni belpolitikára. A hétvégén több mint tízezren tüntettek a polgárháború egyik keresztény milíciavezérének, Szamir Gaegának a szabadon engedéséért. Várható egyébként, hogy a nemzet egységét erősíteni hivatott új amnesztiarendelet rá is érvényes lesz. Keresztény maronita vezetők szerint Gaega szabadulása és egy másik keresztény vezető, Michel Aoun franciaországi száműzetéséből történő hazatérése a szír gyámkodás megszűnésének egyértelmű bizonyítéka volna, és segítene a polgárháború örökségének teljes felszámolásában.

KERESZTES IMRE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az új ukrán elnök nemcsak sokat beszél, de cselekszik is

Az új ukrán elnök nemcsak sokat beszél, de cselekszik is

Ismét lenyűgöző filmet készített az Ezerízű szerelem rendezője

Ismét lenyűgöző filmet készített az Ezerízű szerelem rendezője

Az olajipart védő ellentüntetők várták Greta Thunberget Kanadában

Az olajipart védő ellentüntetők várták Greta Thunberget Kanadában

Több ezer fővel csökkent Budapest lakossága

Több ezer fővel csökkent Budapest lakossága

Trump a mexikói vérengzés után: Jó ötlet, hogy ne ömöljenek az illegális fegyverek az USA-ból Mexikóba

Trump a mexikói vérengzés után: Jó ötlet, hogy ne ömöljenek az illegális fegyverek az USA-ból Mexikóba

Egy 3300 éve meghalt katona személyes tárgyait fedezték fel Németországban

Egy 3300 éve meghalt katona személyes tárgyait fedezték fel Németországban