Tetszett a cikk?

Kormányalakítási mandátumuk visszaadására kényszerültek a hat hete választást nyert bolgár szocialisták, miután kisebbségi koalíciójukat leszavazta a parlament. Az eddig kormányzó excár pártjával kötendő nagykoalíció meghiúsulása esetén előrehozott választás lesz.

Nehéz kiigazodni Szimeon Szakszkoburggotszki, még hivatalban lévő bolgár kormányfőn. A pártjával, a Szimeon Nemzeti Mozgalommal (NDSZV) a június 25-ei parlamenti választást elvesztő excár a múlt szerdai parlamenti bizalmi szavazáson megbuktatta a győztes Bolgár Szocialista Pártot (BSZP): pártjának képviselői leszavazták a szocialisták vezetésével és a török kisebbség pártjának, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPSZ) részvételével létrehozandó kisebbségi kormányt. Az után döntöttek így, hogy már az első körben kudarcba fulladtak a szocialistákkal a nagykoalíció felállításáról folyó tárgyalások. Az excár ugyanis ragaszkodott a kormányfőséghez, és nem támogatta, hogy a szocialisták mindössze 39 éves, orosz származású elnöke, Szergej Sztanisev lépjen az örökébe. A kormányfő személyének a kérdésében a szocialisták sem engedtek, ám ezzel csak azt érték el, hogy kénytelenek voltak visszaadni kormányalakítási mandátumukat Georgi Parvanov államfőnek.

Szakszkoburggotszki utóbb meggondolta magát: a hét végén hivatalosan is bejelentette, hogy a következő négyéves ciklusban nem kívánja újból betölteni a kormányfői posztot. És mintha az utóbbi öt hét alatt mi sem történt volna, pártja hétfőn tárgyalásokat kezdett a szocialistákkal egy esetleges nagykoalíció létrehozásáról. A pálfordulás hátterében az áll, hogy a szocialisták kudarcával a kormányalakítás joga a második legnagyobb parlamenti erőt, vagyis Szakszkoburggotszki pártját illeti meg. Márpedig az excár is tisztában van a parlamenti aritmetikával, azzal, hogy ők is csak abban az esetben élhetnek a kormányalakítás lehetőségével, ha összefognak a legnagyobb parlamenti párttal.

Szakszkoburggotszki ezúttal biztosra akar menni, és felkínálta a szocialistáknak, pártjuk delegálhatná a miniszterelnököt. Egyes hírek szerint akár Sztanisevet is hajlandóak lennének jelölni a kormányfői posztra, akinek időközben a BSZP-n belül kissé megrendült a pozíciója: úgy ítélik meg, hogy ügyetlenül vezette a koalíciós tárgyalásokat, nem volt elég taktikus, nem élt jól a kínálkozó lehetőséggel. A szocialisták hétfői lapzártánkig mindössze annyit közöltek, hogy legkésőbb másnap éjfélig választ adnak az excár pártjának a felkérésére. Politikai elemzők szerint az NDSZV által kezdeményezett nagykoalíció most azon hiúsulhat meg, hogy az excár - az előző négy év kedvezőtlen tapasztalatai alapján - nem kívánja a kormányban látni a törökök pártját. A szocialisták viszont még korábban elkötelezték magukat a DPSZ mellett, és árulásnak éreznék, ha a kisebbségi kormány meghiúsulása után most nélkülük vágnának bele a nagykoalícióba.

A két nagy párt képviselőinek a szavazata bőségesen elegendő lenne a parlamenti többséghez - a 240 fős parlamentben együtt 14 fős többséggel rendelkeznek -, ha pedig még a török kisebbség pártja is csatlakozna hozzájuk, mint ahogy az felmerült, az EU-csatlakozáshoz elengedhetetlen kétharmados törvények megszavazására képes koalíciót alkothatnának.

A nagykoalíció egyetlen alternatívája ugyanis a rendkívüli választás, amely azonban óriási presztízsveszteséggel járhat az országra nézve. Az EU-tagság előszobájában toporgó Bulgáriának számolnia kell azzal, hogy ebben az esetben egy évvel elhalasztanák az ország egyébként 2007-ben esedékes csatlakozását. Hiszen így idő hiányában az idén már nem kerülhetne sor a még hátralévő törvények, többek között az alkotmánymódosítást igénylő igazságszolgáltatási reform parlamenti elfogadására. Brüsszelben mindenesetre egyre nagyobb aggodalommal szemlélik a szófiai belpolitikai válságot.

Arról nem is szólva, hogy egy esetleges, az ősszel megrendezendő rendkívüli választás vélhetően ismét a mostanihoz hasonlatos patthelyzetet eredményezhetne. A közvélemény-kutatások legalábbis azt támasztják alá, hogy június vége óta jottányit sem változott a lakosság pártválasztása. Továbbra is a szocialisták a legnépszerűbbek, ám egyedüli többségük kizárt, az excár pártja a második, és talán a törökök is megismételhetik történetük eddigi legjobb szereplését. A szófiai törvényhozásba bekerült három jobboldali párt sem számíthat a jelenleginél - a mandátumok harmadánál - nagyobb támogatottságra.

Megbecsülhetetlen viszont a nagy megdöbbenésre a parlamentbe bejutott szélsőjobboldali, EU- és NATO-ellenes, idegengyűlölő populista párt, az Atak jövőbeni eredménye. Az egyik verzió szerint épp a döbbenet miatt a jelenlegi 22-nél kevesebb mandátumhoz jutna, a másik ennek az ellenkezőjét sem zárja ki, mondván, a bizonytalanok körében a kormányalakítás körüli taktikázás főként a politikai elit ázsiójának árt, az ebből kizárt Atak megítélésének pedig kedvez.

A nagykoalíció meghiúsulása igen nehéz helyzet elé állítaná az excárt. A szocialisták nélküli parlamenti többség elnyeréséhez a három jobboldali párttal történő összefogás kevés, ehhez még legalább a Szakszkoburggotszki számára ma még elfogadhatatlannak titulált török párt is kellene, velük együtt ugyanis már 16 fős többségük lehetne a parlamentben. A törökök azonban - legalábbis egyelőre - éppúgy ragaszkodnak a szocialisták kormányzati részvételéhez, mint ezek hozzájuk. Helyettük az Atak - amellyel szintén folytat tárgyalásokat az NDSZV - is elégségesnek bizonyulna, ám bevonásuk esetén a többi párt bizonyosan elfordulna az excártól.

Mindenesetre ahhoz, hogy Szakszkoburggotszki pártja egyáltalán az államfőtől megkapja a kormányalakítás jogát, az alkotmány értelmében először kormányfőjelöltet kell állítania. Igaz, erre időbeli korlát nincs, és az államfőnek sincs jogosítványa arra, hogy ezt kikényszerítse. Ha viszont a felkérés megtörtént, egy hete van az excár pártjának a kormány felállítására és megszavaztatására a parlamenttel. Ha kudarcot vallanak, az államfő újabb parlamenti párttal próbálkozhat, e kísérlet meghiúsulása esetén pedig ügyvezető kormányt nevez ki, feloszlatja a parlamentet, és két hónapon belül választásokat kell kiírnia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az aprócsörgetéstől az érintésig: egyre több ország válhat készpénzmentessé

Az aprócsörgetéstől az érintésig: egyre több ország válhat készpénzmentessé

Ügyes trükkel kerülné ki a Facebook az Apple tiltását

Ügyes trükkel kerülné ki a Facebook az Apple tiltását

Egy japán kormánypárti politikus szerint még akár le is fújhatják az olimpiát

Egy japán kormánypárti politikus szerint még akár le is fújhatják az olimpiát