Tetszett a cikk?

A német alkotmánybíróság elutasította a parlament feloszlatása ellen benyújtott panaszokat, így a szeptember 18-ára előrehozott választások előtt szabad az út. Bár az eredmény lefutottnak látszik, a politikusok igyekeznek a még bizonytalanokat a maguk oldalára állítani.

A német szociáldemokrata párt (SPD) elnöke beszéd közben egyszer csak összeesett. Segítői kapták el a pulpitus mögé hanyatló politikust, akinél gyorsan megvolt a diagnózis: túlhajszoltság, kimerültség. Nem csoda: a 65 éves Franz Müntefering aznapi programja reggel negyed 8-kor kezdődött egy interjúval, aztán tárgyalások, kampánymegbeszélések, majd délután repült a Saar-vidéki Homburgba, ahol beszédet mondott egy választási nagygyűlésen, ahonnan a tervek szerint este 11-re ért volna haza Berlinbe, hogy másnap ott folytassa, ahol abbahagyta. Egyetlen hónap alatt negyven vidéki kampányrendezvény, 16 nagy beszéd, számtalan egyeztető megbeszélés a pártközpontban - a jelek szerint ez még az olyan harcedzett pártkatonának is sok volt, mint az SPD-elnök.

Pedig a lehetetlent kell megpróbálnia, ha pártját meg akarja menteni a hatalom elvesztésétől. A múlt csütörtökön a német alkotmánybíróság ugyanis úgy döntött, elutasítja a benyújtott panaszokat, alkotmányosnak nyilvánítja a parlament feloszlatását, és jóváhagyja az eredetileg 2006 őszén esedékes választások előrehozását szeptember 18-ára. Ezzel visszafordíthatatlanná vált az SPD számára az a megméretés, amit eredetileg előremenekülésnek talált ki Müntefering és Gerhard Schröder kancellár az észak-rajna-vesztfáliai tartományi választások fájdalmas májusi elvesztése után. Azt gondolták-remélték, az emberek megértik, elfogadják reformpolitikájukat, és a sorozatban elveszített tartományi választások után az országos megméretésen mégiscsak a szociáldemokratákra szavaznak.

Ez akkor talán még - legalábbis kiötlői számára - egy lehetséges kiútnak mutatkozott, mára azonban a biztos vereség ígéretét hordozza: nincs ma olyan közvélemény-kutató intézet Németországban, amely ne jósolna legalább 40 százalékos eredményt a keresztény uniópártok (CDU-CSU) javára szeptember 18-ára, miközben az SPD várhatóan jószerével még a 31 százalékot sem éri majd el. Mivel pedig a politikában sincsenek csodák, a hátralévő alig több mint két hétben a több mint 10 százalékpontos előny behozhatatlannak látszik.

HVG
Ennek megfelelően a CDU múlt vasárnapi, dortmundi kongresszusán már a Queen "We are the champions" slágerével ünnepelték magukat a kereszténydemokraták, és ütemes "Angie, Angie" kiáltásokkal fogadták Angela Merkel CDU-elnököt, akiből minden bizonnyal rövidesen Németország első női kancellárja lesz. Az, hogy a pártok mégis mindent megpróbálnak még a kampányfinisben, azzal magyarázható, hogy a felmérések szerint a választók egyharmada még bizonytalan, nem döntött, kire fog szavazni. Ez közel sem okozhat ugyan ilyen mértékű eltolódást - a tapasztalatok szerint a bizonytalanok egy része el sem megy szavazni, akik pedig elmennek, azok szavazatmegoszlása általában követi az általános pártpreferenciákat -, ám néhány százaléknyi eltérés is befolyásolhatja, milyen összetételű lesz Németország új kormánya.

Jelenleg az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy Angela Merkel a konzervatív-liberális FDP-vel koalícióban alakíthat majd kormányt. A pakliban az is benne van, hogy a keletnémet utódpárt PDS-ből és a nyugatnémet baloldal hosszú nevű Munka és Társadalmi Igazságosság Választási Alternatíva (WASG) alakulatából létrejött új Baloldali Párt annyi szavazatot elvisz - a pillanatnyi tippek 9-10 százalék körül mozognak -, hogy nem jön össze a CDU/CSU-FDP-koalíció. Az SPD meg a zöldek mai kormánya amúgy sem tudja összekaparni az 50 százalékot, és ebben az esetben nagykoalícióra kerülne sor.

Ez lenne a legszerencsésebb megoldás egyébként is sok elemző szerint, tekintettel a német társadalom előtt álló feladatokra. A szociáldemokraták ugyanis azokba a - főként szociális megszorításokkal járó - reformokba buknak most bele, amelyeket a konzervatívok minden bizonnyal folytatni fognak, feltehetően még mélyebbre nyúlva a lakosság zsebébe (ennek előjelét adta már Angela Merkel, amikor meglehetősen szokatlan módon bejelentette, hatalomra kerülésük esetén 2 százalékpontos áfaemeléssel indítanak). Jó lenne tehát - így a nagykoalíció hívei -, ha a két nagy néppárt együtt adná a nevét az elkerülhetetlen változásokhoz.

Ezeknek mindenekelőtt egy célt kell szolgálniuk: a stagnáló német gazdaság fellendítését. A szövetségi statisztikai hivatal nemrég közzétett adatai szerint a német GDP a második negyedévben megint nem növekedett, és így az első negyedévben mért, egy évre vetített 0,8 százalékos, szerény bővülését sem sikerült megismételni. Az okok közül továbbra is elsősorban a belső fogyasztás visszafogottságát emelik ki az elemzők, vagyis hogy az emberek a bizonytalan jövő miatt inkább takarékoskodnak, mintsem vásárolnának. Ugyanakkor mintha néhány biztató jel is feltűnne: ezek közé tartozik az import enyhe, de határozott növekedése (ami arra utal, hogy talán mégis növekedésnek indul a belföldi kereslet), a német tőzsdeindex, a DAX emelkedése, valamint a különböző konjunktúraelemző intézetek felmérései, amelyek szerint a gazdaság résztvevői bizakodással tekintenek a jövőbe.

Hogy ezek a várakozások mennyiben köthetőek a választásokhoz, az szeptember 18-a után derül ki. Addig pedig még hátravan egy nagy mérkőzés: vasárnap este másfél órás televíziós vita lesz Schröder és Merkel között, és azok a szociáldemokraták, akik mégiscsak hisznek a csodákban, azt remélik, a képernyőn kevéssé jól mutató CDU-elnöknővel szemben médiaprofi kancellárjuk az utolsó pillanatban fordíthat a helyzeten. Vagy legalábbis enyhítheti a vereség mértékét.

WEYER BÉLA / BERLIN

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A mobilunkon bemutatott digitális oltási könyvvel is igazolható lehet, hogy kaptunk vakcinát

A mobilunkon bemutatott digitális oltási könyvvel is igazolható lehet, hogy kaptunk vakcinát

Már a tünetek megjelenése előtt jelezhet az okosóra, ha valaki elkapta a koronavírust

Már a tünetek megjelenése előtt jelezhet az okosóra, ha valaki elkapta a koronavírust

Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID

Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID