Tetszett a cikk?

A jövő hét végén új parlamentet választ Németország, ami várhatóan kormányváltást is jelent majd, annak ellenére, hogy a rekordnézettséget hozó tévévitában a hivatalban lévő kancellár jobban szerepelt, mint kihívója.

Most már nincs mese, a jövő évi németországi focivébén a hazai csapatnak be kell jutnia a döntőbe, ha az országos tévécsatornák a múlt vasárnapihoz hasonló nézettséget akarnak elérni kilencven percen keresztül. A hivatalban lévő kancellár, a szociáldemokrata (SPD) Gerhard Schröder és kihívója, a kereszténydemokrata (CDU) Angela Merkel pontosan egy futballmeccsnyi időt vitatkoztak vasárnap este élő adásban a két közszolgálati csatorna, az ARD és a ZDF, valamint a két legnagyobb kereskedelmi tévé, az RTL és a Sat1 nézői előtt, hogy meggyőzzék őket saját, illetve pártjuk igazáról a szeptember 18-ai parlamenti választások előtt.

Ha a jövendő német parlament összetétele kizárólag az egyértelműen rekordnézettségűnek minősített szópárbaj alapján - több mint 21 millióan figyelték a vitát - dőlne el, akkor valószínűleg semmi nem változna a jövő hét végén esedékes voksolás után. A közvetlenül a tévévitát követően lebonyolított közvélemény-kutatások ugyanis egyértelműen Schrödert hozták ki győztesnek szinte minden területen. A megkérdezettek szerint ő volt a hitelesebb, a meggyőzőbb, a szimpatikusabb, és még arra a direkt kérdésre is, kit látnának szívesebben Németország kancellárjaként, Schrödert választották a nézők. Csupán egyetlen kérdés volt, ami a kereszténydemokraták elnöknője számára kedvező választ hozott: nevezetesen, hogy a vártnál jobban szerepelt, ami azért elég kétes értékű siker, hiszen visszafordítva annyit jelent, még ennyit sem vártak tőle.

Ennek tükrében már érthető, miért húzódozott annyira Merkel és a CDU a tévévitától, és miért lett az előző választás kétfordulós erőfelméréséből - akkor az uniópártok kancellárjelöltjével, Edmund Stoiber bajor miniszterelnökkel kétszer vitatkozott élő adásban Schröder - most csak egyetlen összecsapás. Még akkor is, ha ennek a szociáldemokraták minden kincstári optimizmusa ellenére aligha lesz döntő kihatása a tényleges választásra. Az arra vonatkozó felmérések szerint ugyanis a CDU-CSU több mint tíz százalékpontos előnnyel vezet, és ekkora hátrányt a mégoly médiaprofi Schröder sem tud ledolgozni.

A kancellár különben feltűnően udvarias és visszafogott volt, és - ellentétben a három évvel ezelőtti Stoiber-vita stílusával - nem vágott Merkel szavába, hagyta beszélni kihívóját. Ezt részben lehet a férfi nőkkel szembeni kötelező udvariasságával magyarázni, de Schröder bízhatott abban is - a jelek szerint nem alaptalanul - , hogy politikai-szakmai érvei nyugodt hangon előadva is érvényesülnek. Egyszer mégis indulatba jött, amikor is az egyik moderátor Schröder feleségének egy nyilatkozatát firtatta, aki az uniópártok család- és nőpolitikai elképzeléseit bírálva azt találta mondani, Angela Merkel életútja (a CDU elnöknője gyermektelen) nélkülözi a család és a hivatás összehangolásának szükséges tapasztalatait. Az én feleségem politikailag aktív újságíró, miért ne mondhatná el ugyanúgy a véleményét, mint bárki más - méltatlankodott a kancellár.

Különösen akkor volt elemében a német kormányfő a vita során, amikor az uniópártok adó- és nyugdíjpolitikáját elemezte. Ez a témakör tette ki különben a kilencven perc arányosan legnagyobb részét, amin belül az általános forgalmi adó CDU által már bejelentett, két százalékpontos emelése ajándék labda volt a kancellárnak, aki nagy élvezettel boncolgatta az uniópártok pénzügyminiszter-jelöltje, Paul Kirchhof elképzeléseit.

Kirchhof hosszú távú tervei szerint ugyanis egységes, 25 százalékos lenne a személyi jövedelemadó kulcsa, ami a kancellár szerint olyan igazságtalan, hogy ennél igazságtalanabb már nem is lehetne, hiszen akkor majd egyformán adózik a milliomos és az ápolónő. Utóbbitól - csakúgy, mint minden, három műszakban dolgozótól - ráadásul az uniópártok még az éjszakai pótlék adómentességét is meg akarják vonni, hogy annak kiesését majd béremeléssel pótolják - kellő alapot szolgáltatván a tévévitában Schrödernek ahhoz, hogy kifakadjon, a néppel nem lehet a kísérleti nyúl szerepét eljátszatni.

Ebből a szempontból talán jobban járt volna a CDU, ha a vitának erre a részére magát Paul Kirchhofot delegálja, aki a legtöbbet emlegetett személyként amúgy is jelen volt. A 62 éves jogászprofesszor, aki 12 éven át alkotmánybíró is volt, és éppen az adójogi eseteknek volt előadó bírája, másnap a külföldi tudósítók klubjában tanári vehemenciával és meggyőző erővel érvelt saját koncepciója mellett, mondván, legfőbb ideje, hogy a zűrzavaros, bonyolult és az átlagpolgár számára érthetetlen és áttekinthetetlen német adójogot alapos reformoknak vessék alá.

Eszerint a 25 százalékos, egységes adókulcs csak távolabbi cél. Első körben az induló adókulcs 15-ről 12 százalékra, a maximális kulcs 42-ről 39 százalékra való lefaragása a kormányprogramban is megfogalmazott teendő, aztán indulhat a nagy, általános reform. Ennek első lépése lenne a legkülönbözőbb kedvezmények és kivételek megszüntetése - amibe nemcsak a műszakpótlék már említett adókedvezményének eltörlése, hanem például a különböző speciális befektetési alapok, például a film- és a szélenergia-alapok adókedvezményeinek megszüntetése is beletartozna. És tekintettel arra, hogy a befektetési alapokat általában a tehetősek veszik igénybe, az ő kedvezményeik megnyirbálását aligha lehet igazságtalannak nevezni - védelmezte elképzeléseit a (minden bizonnyal valószínű) következő német pénzügyminiszter.

Akinek azért a mindennapi politikai egyezkedések során nyilván sokkal nehezebb lesz megvédeni elképzeléseit, mint a külföldi sajtó képviselői előtt. Mert egyrészt ugyan igaz, hogy az áfaemelésből várható költségvetési pluszbevétel 16 milliárd euró - ebből szeretné Angela Merkel finanszírozni a munkanélküli-járulék két százalékpontos csökkentését, és az első lépést megtenni a gazdasági fejlődés legfőbb fékjének tartott járulékos bérköltségek mérséklése felé -, de a föderális berendezkedésű Németországban az áfa csak részben a szövetségi államé, fele a tartományokat illeti. Azok pedig aligha lesznek lelkesek, hogy a többletbevételt felajánlják a központi kormánynak. "Sok szerencsét az Edmund Stoiberrel való egyezkedéshez" - biztatta e tekintetben a tévévita során Schröder kancellár Angela Merkelt, és ebből a némi kárörömmel fűszerezett megjegyzésből az a rezignált üzenet is kicsengett, hogy ezt az egyeztetést már nem neki kell majd végigtárgyalnia.

WEYER BÉLA / BERLIN

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kutatók szerint border collie méretűek voltak a T-rex-bébik

Kutatók szerint border collie méretűek voltak a T-rex-bébik

IMF: Az eddig vártnál gyorsabb lesz a kilábalás a válságból, kivéve Nyugat-Európában és Dél-Amerikában

IMF: Az eddig vártnál gyorsabb lesz a kilábalás a válságból, kivéve Nyugat-Európában és Dél-Amerikában

Beindítják a robot tömeggyártását, ami időseket és betegeket segít majd gondozni

Beindítják a robot tömeggyártását, ami időseket és betegeket segít majd gondozni