Tetszett a cikk?

Vannak emberek, akik elfutni sem tudnak a karrier elől.

Vannak emberek, akik elfutni sem tudnak a karrier elől. Miután néhány hete még visszautasította, hogy külügyminiszterként és alkancellárként belépjen az Angela Merkel vezette nagykoalíciós kormányba (és ezzel sok elemző szerint élete nagy lehetőségét mulasztotta el), most Németország legrégebbi pártjának élére kerül - ráadásul úgy kap kulcsszerepet a koalícióban, hogy a kormány esetleges hibái nem, vagy csak közvetve vetnek rá árnyékot.

Ráadásul Matthias Platzeck, Brandenburg tartomány 51 éves miniszterelnöke mindössze tíz éve tagja a szociáldemokrata pártnak, nem tartozik ahhoz a nyugatnémet politikusgenerációhoz, akik hol 68-asoknak, hol Willy Brandt unokáinak nevezték és nevezik magukat, nem járta végig a mozgalmi szamárlétrát a párt ifjúsági szervezetében, a Jusóban, nem voltak vetélytársai - igaz, ennek köszönhetően ellenségekre sem tett szert.

A Potsdamban született és nevelkedett fiatalember saját bevallása szerint fiatal korában hitt a szocializmusban, annak rendje és módja szerint a megfelelő időben belépett az FDJ-be, volt tartalékostiszt-jelölt is. A türingiai Ilmenau műszaki egyetemén szerzett mérnöki diplomájával előbb Karl-Marx-Stadtban, a levegőtisztasági intézetben dolgozott, majd hazatért Potsdamba, és a környezetvédelmi osztály vezetője lett.

Így érte meg a rendszerváltást, a két országrész újraegyesítését. Angela Merkellel ellentétben, aki a berlini fal leomlásáig semmiféle politikai aktivitást nem fejtett ki, és magáról a nevezetes eseményről is csak úgy értesült, hogy a szaunából hazafelé tartva látta, milyen sok ember van az utcán, Platzeck az NDK utolsó éveiben már aktivizálta magát. Igaz, csak környezetvédelmi, városvédelmi kérdésekben, ami persze elég volt ahhoz, hogy az állambiztonsági szolgálat, a Stasi látókörébe kerüljön. De abban, hogy az NDK-ban is lehet esetleg másképp politizálni, fordulatot elérni, azt követően kezdett hinni - amint azt három évvel ezelőtt a HVG-vel folytatott beszélgetésben (HVG, 2002. december 14.) felidézte -, hogy 1989. május elsején egykori diáktársánál Budapesten járva látta, nem csak a kötelező módon lehet ünnepelni.

Az újraegyesítés után a brandenburgi kormány környezetvédelmi minisztere lett, és e minőségében került kapcsolatba először Merkellel, aki ugyanezt a posztot töltötte be a szövetségi kormányban. 1998-tól 2002-ig szülővárosa, Potsdam főpolgármestere volt, amikor is Manfred Stolpe addigi tartományi miniszterelnök távozása után megörökölte, a tavaly szeptemberi választásokon pedig megvédte a kormányfői posztot. Egész életútjára jellemző, hogy soha nem törekedett egy poszt elérésére, mindig a tisztség találta meg őt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Jönnek az endékások

A várhatóan e héten befejeződő koalíciós tárgyalások közepén dobta be a törülközőt Franz Müntefering, a német szociáldemokraták elnöke. Utódja Matthias Platzeck brandenburgi miniszterelnök lesz, s ezzel a CDU után az SPD elnöki székében is egykori NDK-s polgár ül majd.

Leisztinger Tamás lehet a befutó egy, a Fidesz számára fontos üzletben

Leisztinger Tamás lehet a befutó egy, a Fidesz számára fontos üzletben

Koronavírus: nincs ok az otthoni készletek felhalmozására

Koronavírus: nincs ok az otthoni készletek felhalmozására

Szinte eltűnt a munkanélküliség, csak a fiatalok vannak bajban

Szinte eltűnt a munkanélküliség, csak a fiatalok vannak bajban