Akár elsőként is befuthat a március végére előrehozott izraeli választáson Ariel Saron izraeli kormányfő új, Előre nevű centrista pártja. Az izraeli-palesztin viszonyban előrelépésnek tekinthető, hogy Rafahnál megnyílt a gázai-egyiptomi határátkelő.

Az izraeli politikusok közül Ariel Saron kormányfő az egyetlen, aki békét tud kötni a palesztinokkal - nyilatkozta Hoszni Mubarak egyiptomi elnök az ABC spanyol lap vasárnapi számában, jelezve, mekkorát fordult a világ a Közel-Keleten. Az 1982-es libanoni invázió értelmi szerzőjének, az 1967-ben elfoglalt területek - így Ciszjordánia és a Gázai övezet - zsidókkal történő benépesítése szószólójának tartott Saront az arab sajtóban nemritkán ábrázolták arab gyerekeket faló szörnyetegként, aki az arab vezetők körében sem igazán örvendett népszerűségnek. Most azonban éppen Mubarak bizonygatta, hogy Saron békeszándékai komolyak, hiszen otthagyta saját pártját annak idejétmúlt nézetei miatt.

A Kadima, azaz Előre nevű új centrista párt létrehozásával Saron kétségkívül megszabadult a Likud jobboldalától, amely hevesen ellenezte a Gázai övezetből történt egyoldalú izraeli kivonulást. Saron húzása a legfrissebb felmérések szerint igazolást nyert, hiszen egy mostani választás esetén a Kadima 32-34 helyet szerezne a 120 fős kneszetben, a második helyen az immár Amír Perec vezette Munkapárt végezne 28 mandátummal, a várhatóan Benjamin Netanjahu által irányított Likud frakciója pedig 12-13 főre olvadna a jelenlegi negyvenről. A Likud egyelőre nem tért magához a Saron távozása okozta sokktól: a múlt csütörtöki vezetőségi ülésen olyan kevesen jelentek meg, hogy pártaktivistákkal kellett feltölteni a televíziós kamerák által pásztázott padsorokat.

Ahogy az utóbbi hetekben a feje tetejére állt a politikai élet Izraelben, úgy a március 28-án tartandó választásig is sok minden borulhat. A Munkapárt éléről három hete leváltott 82 éves Simon Peresz például erre a hétre ígérte a döntést, csatlakozik-e a 77 éves Saron új centrista pártjához, ami nyilván változtat az erőviszonyokon, kérdés, milyen irányban.

Mozgásba lendült a szakszervezeti vezető Perec által irányított Munkapárt is. Az utóbbi tíz napban 25 ezren léptek be a baloldali pártba, mutatva, hogy mennyire felvillanyozta az izraeli társadalmat a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek ellen fellépő szakszervezeti vezető. Az új párttagok között vallásosak is találhatók, de talán a legnagyobb fogás a liberális közgazdász Avisaj Braverman, a Negev Egyetem elnöke. Az egyes információk szerint a Saron által is hívott Braverman megszerzése azt az üzenetet is hordozza, hogy Perec nem osztályharcos szocialista, hanem szociális érzékenysége mellett a piacgazdaság híve.

A jelenlegi helyzet alapján azonban valószínű, hogy Saron és pártja mindenképpen megkerülhetetlen lesz az új - a parlamenti matematika alapján biztosan koalíciós - kormány megalakulásánál. Az egyik oldalon ugyanis a palesztinokkal való tárgyalások feltétel nélküli folytatását és a szociális kiadások növelését szorgalmazó Munkapárt, a másikon pedig a még mindig Nagy Izraelben gondolkodó és a szabadpiaci reformokat védő Likud áll. Kettejük koalíciója nehezen képzelhető el, ezért a palesztinokkal feltételesen megegyezésre törekvő és a költségvetési szigor bizonyos mértékű lazítására késznek mutatkozó Saron lehet a királycsináló, netán a király.

Miközben tehát még igen képlékeny a gyorsan változó izraeli politika, Saron kész helyzetet szeretne teremteni az izraeli-palesztin konfliktus frontján, bebetonozva a végső határokat. A ciszjordániai biztonsági fal építését 2002-ben rendelte el, és a palesztin területeken tekergő kerítést sokak szerint a majdani palesztin állam és Izrael határának szánja. Egyes vélemények szerint így a zsidó állam Ciszjordánia 10 százalékát is annektálhatja, amit azonban a palesztinok aligha fogadnak el. Ám ez az út nem teljesen reménytelen: Gasszan Katib palesztin munkaügyi miniszter jelezte, hogy vagy az 1967-es határok valósulnak meg, vagy ha nem, akkor az elveszett területekkel azonos mennyiségű és minőségű földek kompenzálása szükséges.

Ha a fal vonala lesz a határ, a 240 ezer ciszjordániai zsidó telepes többsége izraeli fennhatóság alatt marad, de mintegy 80 ezren a palesztin oldalra kerülnek. A majdani megállapodás értelmében többségüket valószínűleg evakuálni kell. A legkényesebb kérdés Kelet-Jeruzsálem, ahol az EU jelentéstervezete szerint Izrael az építkezésekkel teljesen elvágja a szent város arab felében élő 230 ezer palesztint a ciszjordániai palesztinok lakta területektől. Ezzel a dokumentum szerint lényegében lehetetlenné válik a "két állam" megoldás, hiszen a palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék fővárosuknak.

A jeruzsálemi EU-képviselet által készített jelentést azonban az EU külügyminiszterei nem fogadták el, mivel az kedvezőtlen hatással lehet az egyébként éppen javuló európai-izraeli kapcsolatokra. Izrael ugyanis első ízben adott biztonsági kulcsszerepet az EU-nak, amelynek felügyelői ellenőrzik a szombaton megnyitott gázai-egyiptomi határátkelőt Rafahnál. A megállapodás értelmében a palesztinok először működtethetik önállóan saját határukat izraeli katona és vámos jelenléte nélkül, aminek az elfogadásával Saron egyébként megint csak precedenst teremtett.

A Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter hathatós közvetítése révén létrejött megállapodás kétségkívül komoly fegyvertény Mahmúd Abbász palesztin elnök számára, akinek világi Fatah mozgalma nem akármilyen kihívással néz szembe a Hamász szélsőséges szervezet részéről a januári parlamenti választáson. A Fatah esélyeit növelheti, hogy a mozgalom a múlt pénteken először tartott választást a januári megméretésen induló jelöltekről, akiket eddig a mozgalom vezetése - illetve a néhai Jasszer Arafat - szemelt ki. A jelöltállításokon nagyrészt leszavazták a korrupcióval vádolt régi gárda tagjait, helyükre pedig a fiatalabb nemzedékek reformistáit és militánsokat választottak.

A Gázában hétfőn folytatódó jelöltállítási szavazás azonban kudarcba fulladt, miután Fatah-fegyveresek több szavazóhelyiséget is feldúltak, arra hivatkozva, hogy a szavazólistákról több ezer név hiányzik. Az incidensek megint csak azt jelzik, hogy Abbásznak nem sikerül helyreállítania a törvényességet a Gázai övezetben az izraeli hadsereg szeptemberi távozása óta, holott a gázai kibontakozást a palesztin államiság próbájának tekintik Izraelben.

KERESZTES IMRE

A hvg.hu közel-keleti dossziéja: http://hvg.hu/gocpontok.kozelkelet.aspx

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ijesztőbb a figyelmeztetéseknél: nézze meg interaktív térképen a klímaváltozás hatását

Ijesztőbb a figyelmeztetéseknél: nézze meg interaktív térképen a klímaváltozás hatását

Magyar nőket szabadítottak ki angol bordélyházakból

Magyar nőket szabadítottak ki angol bordélyházakból

Magömlés volt Kocsordnál

Magömlés volt Kocsordnál

Egyre több a magyar szifiliszes, prevenciós programot indít az UNICEF

Egyre több a magyar szifiliszes, prevenciós programot indít az UNICEF

Átült két MSZP-s képviselő a DK frakciójába Újpesten

Átült két MSZP-s képviselő a DK frakciójába Újpesten

Fotókon a Gyermekvasút csodásan felújított téli kocsija

Fotókon a Gyermekvasút csodásan felújított téli kocsija