Nem zavarták meg komoly fegyveres incidensek a vasárnapi csecsenföldi parlamenti választást. A Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz hű politikai erők győzelmét hozó szavazás általános vélemény szerint nem volt tiszta.

A voksok közel kétharmadát szerezte meg a múlt vasárnapi csecsenföldi parlamenti választásokon az Egységes Oroszország (JeR), így a Vlagyimir Putyin orosz államfő mögött álló párt abszolút többséghez jut a 40 fős alsóházban és a 18 fős felsőházban. A második helyen az Orosz Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) végzett 12 százalékkal, és bejutott a parlamentbe a közel tíz százalékot gyűjtő liberális Jobboldali Erők Szövetsége (SZPSZ) is. Az orosz választási törvények szerint csak az Orosz Föderáció szintjén tevékenykedő pártok indíthattak jelölteket, így a Csecsenföld függetlensége mellett síkraszálló politikai szervezetek nem vehettek részt a választásokon.

Végül csak egy incidens történt, bár a szavazás előtti hetekben elterjedt, hogy szakadár fegyveresek meg akarják zavarni a voksolást, a szavazási éjszakán az egyik faluban ismeretlen fegyveresek lelőttek egy Moszkva-párti csecsen önkormányzati vezetőt. A komolyabb összetűzések minden bizonnyal azért is maradtak el, mert mintegy 24 ezer katona, illetve rendőr őrizte a szavazóhelyiségeket, valamint az utakat.

A második csecsen háború kezdete, 1999 óta tartott első parlamenti választásokat homlokegyenest másként értékelték a Moszkva-párti erők, illetve a szakadárok, és az oroszországi emberjogi szervezetek képviselői. Alu Alhanov csecsen elnök - aki a tavaly május 9-én meggyilkolt Ahmad Kadirov helyét vette át a 2004. augusztusi elnökválasztás után - a stabilizáció jelének nevezte a viszonylag békés kampányt, majd a voksolást. Elismerte ugyanakkor, hogy néhány tekintetben a szavazás körülményei nem feleltek meg az európai elvárásoknak. Az emberjogi csoportok élesebben fogalmaztak: szerintük a választás több szempontból sem tükrözi az észak-kaukázusi köztársaság 600 ezer választójának akaratát. "Csecsenföldön továbbra is az emberrablásoktól és egyéb visszaélésektől való félelem határozza meg az emberek hétköznapjait. Olyan szintű a rettegés, hogy szó sem lehet normális választási folyamatról" - nyilatkozta külföldi újságíróknak Tatjana Loksina, a Demosz nevű orosz emberi jogi szervezet vezetője.

A függetlenségpártiak teljes kizárása és a lakosság megfélemlítése mellett az is eltorzította az eredményt, hogy az észak-kaukázusi köztársaságban a hatalmat valójában gyakorló miniszterelnök-helyettes, Ramzan Kadirov - a néhai elnök fia - szövetségesei valamennyi párt listáján előkelő helyet kaptak. Ily módon csecsenföldi elemzők szerint a törvényhozásban nem is a JeR, hanem egyenesen Kadirov és klánja került abszolút többségbe. Valószínűnek tűnik - állítják helyi politikai elemzők -, hogy a parlament nem annyira a törvénykezéssel lesz elfoglalva a következő egy évben, hanem azzal, hogy módot találjon Alhanov elmozdítására és Ramzan Kadirov hatalomba segítésére. Az ifjú Kadirov ugyanis jövőre tölti be a harmincadik életévét, és az orosz alkotmány értelmében ekkor már indulhat az elnökválasztáson.

Színjátéknak nevezték a választást a Csecsenföld 1997 és 1999 közötti függetlenségének helyreállítását, illetve az Oroszországból való teljes kiszakadást követelő erők már jóval a voksolás előtt, és közölték, az előre borítékolható eredményeknek közük sem lesz a valósághoz. "A választási eredmények nem győznek meg minket a fegyverletétel szükségességéről" - hangsúlyozta Ahmad Zakajev, a csecsen szakadárok egyik száműzetésben élő vezetője. A hazájában terrorista cselekmények szervezésével vádolt Zakajev hozzátette: "a választás egyetlen következménye, hogy távolabb került az a nap, amikor valódi megoldást találunk a csecsenföldi válságra".

A lakosság hangulatáról készült közvélemény-kutatásokból egyébként kitűnik, az utóbbi évtized két véres háborúja után az észak-kaukázusi nép nagyobbik része - annak ellenére, hogy maga sem hisz igazán a voksolás szabályosságában - belenyugodott: Csecsenföld Oroszország része marad. Erre utal, hogy míg tavaly a megkérdezettek 67 százaléka támogatta az orosz fennhatóság megőrzését, az idén már több mint nyolcvan százalékuk. A felmérések szerint egyébként már nem a függetlenség ügye, hanem az elviselhetetlenül magas - több körzetben állítólag 80 százalékos - munkanélküliség, illetve a helyreállítás lassúsága foglalkoztatja leginkább a csecseneket. A mintegy 40 ezer orosz katona, illetve 17 ezer fős belügyi erő elleni támadások számának jelentős csökkenése is arra utal, hogy Csecsenföldön most lényegesen stabilabb a helyzet, mint egy-két éve.

Mindez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy sikerült volna végleg megoldani a válságot. Nem tudni, hogy a Moszkvához ma még hű, Csecsenföldön rettegett Kadirov meddig marad az oroszok számára kezelhető partner, illetve mi történik, ha esetleg ő is apja sorsára jut. A csecsenföldi eseményekre hatással van a szomszédos köztársaságokban fokozódó feszültség, sokak szerint Ingusföldön, Oszétiában, a Kabardin-Balkár Köztársaságban, illetve Dagesztánban részben a Csecsenföldről kiszorult szakadárok állnak az ottani terrorista akciók hátterében. A legsúlyosabb helyzet - leszámítva az októberi nalcsiki összecsapást (HVG, 2005. október 22.) - a sok nemzetiség lakta Dagesztánban alakult ki, ahol január óta több mint száz merényletet követtek el. Ha lángba borul Dagesztán, akkor - helyi elemzők szerint - a válság azonnal szétterjedhet a térség egészére.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Őszi nap-éj egyenlőség 2019: olvasta már a verset, amit a Google mára ajánl?

Őszi nap-éj egyenlőség 2019: olvasta már a verset, amit a Google mára ajánl?

Telekom: csak az ügyfeleinket védtük a korlátlan net időnkénti lassításával

Telekom: csak az ügyfeleinket védtük a korlátlan net időnkénti lassításával

Az idős asszony kent egy zsíros kenyeret a betörőnek

Az idős asszony kent egy zsíros kenyeret a betörőnek

A választások után kezdhet csak el plakátolni a szekszárdi ellenzék

A választások után kezdhet csak el plakátolni a szekszárdi ellenzék

Ne telepítsék az iOS 13-at – üzeni az Amerikai Védelmi Minisztérium

Ne telepítsék az iOS 13-at – üzeni az Amerikai Védelmi Minisztérium

Pogány Judit életműdíjat kapott

Pogány Judit életműdíjat kapott