A chilei igazságszolgáltatástól reméli sorsa jobbra fordulását a Santiagóban előzetes letartóztatásban lévő Alberto Fujimori, a gyilkosságra való felbujtással is vádolt perui exelnök, akárcsak a házi őrizet alá vont Augusto Pinochet chilei exdiktátor, aki ellen újabb vádakat emeltek.

Háromszáz illusztris vendég illő fogadására készültek a múlt héten Santiago de Chile elegáns La Dehesa negyedében, a Los Flamencos utca egyik villájában. Már el is kezdték kipakolni a nemes porcelánokat, kristályokat, ezüst étkészleteket, amikor a házigazdák váratlanul lefújták a partit. Pedig a rokonok és barátok, az egykori politikuskollégák és katonatársak meghatottan készültek az idős családfő 90. születésnapjára. Az ünnepségből azonban semmi sem lett - pedig tíz évvel ezelőtt több százan gyűltek össze a 80.-ra és a hódolók kézcsókjairól még tévéfelvétel is készült -, az ünnepelt pedig felmagasztalás helyett keserűen, szűk körben költötte el aznapi vacsoráját. Azt is tudomásul kellett vennie, hogy nem hagyhatja el lakhelyét, és ha mégis távozna, útja egyenesen a bíróságra vezetne.

A Chilét 1973 és 1990 között diktatórikus módszerekkel irányító Augusto Pinochet nyugalmazott tábornok - merthogy ő lett volna az ünnepelt - házi őrizetben és egy sor, az emberrablástól az adócsalásig terjedő váddal a háta mögött töltötte be 90. életévét. Sokan így aztán mégis ünnepeltek Santiagóban, elérték ugyanis, hogy aki egykor szó szerint élet és halál ura volt, most megalázva, őrizet alatt tölti utolsó napjait. Az 1998-ban Londonban letartóztatott, majd 2000-ben Chilének kiadott Pinochet ellen november 23-án titkos külföldi bankszámlák fenntartása, adócsalás, valamint okirat-hamisítás miatt vádat emeltek, egyúttal elrendelték házi őrizetét. Egy napra rá ügyvédei - mintegy 12 ezer dollár letétbe helyezésével - elérték ugyan a házi őrizet megszüntetését, és a család már-már fellélegzett, hogy nyugodtan megtarthatják a másnapra tervezett születésnapot, ám Pinochetet pár órával később ismét házi őrizet alá vonták, ezúttal baloldali ellenzékiek 1975-ös eltűnése ügyében.

Az évtizedeken át tagadott bankszámlákra tavaly derült fény, és a vádak szerint Pinochet bizonyíthatóan mintegy 27 millió dollárt menekített külföldre. Állítólag legalább száz számlát nyitott, nagy részüket hamis útleveleket felhasználva, és mintegy 2,4 millió dollárnyi adó megfizetését is elmulasztotta. Ráadásul a pénz forrása sem volt tiszta: e summa java - bár erre nincsenek közvetlen bizonyítékok - a feltevések szerint illegális fegyverüzletekből származott.

A másik ügy ennél súlyosabb, ám nehezebben bizonyítható. 1975-ben a Kolumbusz-hadművelet keretében Pinochet hírhedt titkosszolgálata 119 baloldalit fogott el, kínzott meg és végzett ki. Ám mivel az áldozatok tetemei máig nem kerültek elő, a vád "csak" emberrablás, egyelőre három konkrét esetben. Az ügyben a legfelsőbb bíróság szeptemberben jóváhagyta a fellebbviteli bíróság döntését, mellyel megvonta Pinochet - örökös szenátorként élvezett - immunitását, de elrendelte az agg vádlott orvosi vizsgálatát, tisztázandó, hogy egészségi állapota engedi-e a bíróság előtti megjelenést.

A Pinochet-ügy évek óta húzódásának hátterében az áll, hogy a chilei törvények alapján minden egyes vádemelés esetén újra meg kell vizsgálni az immunitás megvonásának lehetőségét, majd el kell végezni az orvosi vizsgálatot, ami sokszor hónapokon, éveken át tartó folyamat. Hiába sikerült korábban két emberjogi ügyben is megvonni az immunitást, az orvosi vizsgálat eredménye rendre az volt, hogy Pinochet alkalmatlan a perben való részvételre, és nyomatékképpen az extábornokot hirtelen kórházba is szállították. Most azonban november elején a bíróság által kirendelt orvos szakértők két hónapos vizsgálatsorozat után úgy ítélték meg, Pinochet valóban enyhe időskori elmegyengeségben és még egy sor betegségben szenved ugyan, ám elég fitt az eljáráshoz.

A titkos bankszámlák sokat rontottak Pinochet megítélésen, ami mindeddig megosztotta a chilei társadalmat. Most sok korábbi híve is ellene fordult, ledőlt ugyanis a keménykezű, de tiszta, puritán államfő nimbusza, és ezzel Pinochet a korrupt latin-amerikai diktátorok szintjére süllyedt. Akárcsak a szomszédos Peru korábbi államfője, Alberto Fujimori, aki 1990-2000 között állt az ország élén, és egykori hazájában nemcsak korrupcióval és diktatórikus kormányzással, de - Pinochethez hasonlóan - emberrablással, gyilkosságra való felbujtással is vádolják. Konkrét ügyek is szerepelnek a vádak között: a kormány által támogatott, halálbrigádnak is nevezett félkatonai Colina-csoport 1991-1992-ben több akció során - a terrorizmus elleni hadjáratra hivatkozva - legalább két tucat embert mészárolt le hidegvérrel.

A 67 éves, japán származású - és a perui mellett japán állampolgársággal is rendelkező - Fujimori most szintén a santiagói bíróságtól várja a döntést sorsáról. Néhány héttel ezelőtt ugyanis véget vetett 2000 óta tartó önkéntes japánbeli száműzetésének, és elhatározta: indul a jövő áprilisi perui elnökválasztáson. E célból titokban Chilébe utazott, hogy a közelből szervezze a nagy visszatérést. Ám ott egy 2003 óta érvényes Interpol-körözésre hivatkozva - a limai kormány kérése alapján - őrizetbe vették. A chilei törvények szerint Perunak két hónapja van a kiadatási kérelem benyújtására - Japán és Peru között nincs ilyen egyezmény, ezért Tokió korábban nem is tett eleget a limai kérésnek -, és egy perui küldöttség máris Santiagóban egyeztet. A törvény ugyanis a kiadatás feltételéül szabja, hogy kellő bizonyítékokkal támasszák alá a vádlottal szembeni gyanút.

Elemzők szerint Chile hajlik is a kiadatásra, pedig Fujimori éppen az ellenkezőjére számított. Példaként az lebegett a szeme előtt, hogy Santiago tavaly elutasította a szintén elnöki visszatérését fontolgató, korrupcióval vádolt Carlos Menem korábbi argentin államfő Buenos Aires-i kiadatását. Fujimori ráadásul az időzítést is elvétette, Peru és Chile között ugyanis az utóbbi hetekben igencsak feszült a viszony egy tengeri határvita miatt. Fujimori elnökként nem erőltette a határmódosítást, ezért számított most Chile támogatására. Ám a Fujimori-affér mielőbbi megoldásának igénye - nem kis részben a Pinochet-párhuzam miatt - éppen hogy közelebb hozta egymáshoz a vitázó országokat. Nem utolsósorban azért is, mert egy hét múlva elnökválasztást tartanak Chilében, és a kampánynak aligha tenne jót egy nemzetközi politikai botrány.

VASS PÉTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már bérgyilkost is fogadott a férje megölésére, most boldogan élnek együtt

Már bérgyilkost is fogadott a férje megölésére, most boldogan élnek együtt

Csúszik az új Európai Bizottság hivatalba lépése

Csúszik az új Európai Bizottság hivatalba lépése

Rákkeltő anyag van a talajban Borsodban, be kellett zárni egy ásványvízkutat

Rákkeltő anyag van a talajban Borsodban, be kellett zárni egy ásványvízkutat

A Sky elindít egy fizetős hírcsatornát, amin egy szó sem fog esni a Brexitről

A Sky elindít egy fizetős hírcsatornát, amin egy szó sem fog esni a Brexitről

Térey János posztumusz kötete: mintha érezte volna a közelgő véget

Térey János posztumusz kötete: mintha érezte volna a közelgő véget

Drágulnak a repülőjegyek Németországban a klímaváltozás miatt

Drágulnak a repülőjegyek Németországban a klímaváltozás miatt