A Muszlim Testvériség legalizálásával ér fel lényegében, hogy az amúgy betiltott mozgalom nyíltan kampányolhatott a parlamenti választáson, és akár a mandátumok negyedét is megszerezheti. Sikere felborítja a hatalom és az ellenzék egyensúlyát.

Menekülnie kellett a HVG tudósítójának egy szavazásra kijelölt iskolánál többtucatnyi barátságtalan suhanc elől a Nílus-deltában lévő Dakahlijah kormányzóság központjában, Manszúrában múlt csütörtökön, a parlamenti választás harmadik, egyben utolsó fordulóján. A gyerekek egyre jobban erőszakoskodtak, majd a szűk és zsúfolt utcából a taxit sem akarták kiengedni, és bár néhány felnőtt férfi botokkal igyekezett féken tartani őket, az autót így is eltalálta néhány kavics a búcsúzónak szánt kőzáporból. A feszültséget egyébként már előtte is tapintani lehetett, a szavazók és a rohamrendőrök szinte farkasszemet néztek egymással, mivel ismeretlen okok miatt dél körül bezárták a szavazóhelyiséget.

Az örömmámor jelei voltak viszont láthatók Manszúra egy másik iskolája előtt, ahol békésen zajlott a szavazás. "Ez az első alkalom, hogy szabadon voksolhattam, ami nagyszerű érzés" - osztotta meg lelkesedését a HVG-vel a helyi egyetem genetikaprofesszora, Mohamed Hamada. Persze a kíváncsiskodó riporterek számára nem volt könnyű a bejutás a szavazókörökbe, a választásra kiállított ideiglenes sajtóigazolvány és a legközelebbi rendőrőrstől kapott hivatalos személy jelenléte sem győzte meg a szavazásért felelős egyenruhás tisztet, aki végül csak hosszas telefonálgatás után engedte a belépést.

Az iskola előtt azonban itt is összeverekedett két férfi. "Politikai vita" - kommentálta a viszályt Hamada, aki szerint a pártszimpátiák közötti ellentétek gyakran torkollnak ökölharcba. A november 9-én kezdődött választási folyamat békésebb első két fordulója után a harmadik durvább volt, melynek során számos szavazóhelyiséget bezártak, a rendőrök többször összecsaptak a szavazókkal, a nyugalmat pedig sok helyen - a szemben álló erők kölcsönös vádjai alapján - fizetett rendbontók zavarták meg. Az egyiptomi sajtó arra számít, hogy a harmadik szavazási forduló lapzártánk után, szerdán tartott megismételt menete még erőszakosabb lesz. A törvény szerint azokban a körzetekben kerül sor második szavazásra, ahol az elsőben egyik jelölt sem szerezte meg a voksok több mint 50 százalékát.

A választás azért éleződött ki, mivel a részeredményekből úgy tűnik, alapvetően átrajzolódik az egyiptomi politikai térkép. A legszembetűnőbb változás, hogy az amúgy betiltott Muszlim Testvériség (MT) függetlenként indult jelöltjei mozgalmuk nevével, jelképével és támogatásával leplezetlenül kampányoltak, holott az alkotmány nem engedi a vallási alapon történő politizálást és pártok működését. "Az iszlám a megoldás" feliratú transzparensek Kairó-szerte megdöbbentették az embereket.

Magát a mozgalmat is meglepte, hogy több száz aktivistájuk letartóztatása és az állítólagos megfélemlítések ellenére az MT színeiben indult jelöltek az első két fordulóban 76 parlamenti helyet szereztek, majdnem megötszörözve képviselőik számát, és nem kizárt, hogy a lehetséges 444 parlamenti helyből akár száz is az övék lesz. A Hoszni Mubarak elnök vezette Nemzeti Demokrata Párt (NDP) lényegében a kétharmados többség megőrzéséért küzd, aminek elérését persze senki nem vonja kétségbe. Az MT bejutott embereinek - képviselői védettségük okán - minden eddiginél jóval nagyobb platformjuk lesz a kormány és az NDP bírálatára.

Ám nemcsak a kormány és az ellenzék közti eddigi hatalmi viszony borult fel. A rendszer hagyományos - többtucatnyi baloldali, szocialista, kommunista, nacionalista, polgári és liberális erőre szétesett - világi ellenzéke teljesen leszerepelt, alig néhány képviselőt juttatva a törvényhozásba. Csakúgy, mint az olyan új kezdeményezések, mint az utóbbi év kormányellenes tüntetéseinek egyik fő szervezője, a Kefaja (Elég) mozgalom vagy a Gad (Holnap) párt, amelynek vezetője, Ajman Núr még előzőleg az NDP színeiben szerzett parlamenti helyét is elvesztette, holott a szeptemberi első többjelöltes elnökválasztáson 8 százalékot szerzett Mubarak legfőbb kihívójaként. Mindez azért is tragikus a hivatalos ellenzék számára, mert a Mubarak által főként amerikai nyomásra februárban elindított, ellenőrzött reformok keretében történt alkotmánymódosítás szerint csak az a párt indíthat jelöltet a következő, 2011-ben esedékes elnökválasztáson, amelyik most a parlamenti helyek legalább öt százalékát megszerzi.

Az iszlamista mozgalomnak az ország politikai életébe történt berobbanása sok egyiptomit megrázott. A 73 milliós ország lakosságának tíz százalékát adó kopt keresztényeket pedig kifejezetten megrémiszti az MT esetleges hatalomra jutása. Ha ez bekövetkezik, akkor - Milad Hanna baloldali kopt író szerint - a "koptok elmenekülnek" Egyiptomból. Az új parlamentben várhatóan mindössze egy kopt képviselő foglal majd helyet, sok kopt úgy érzi, az utóbbi évtizedekben egyre több diszkrimináció éri őket, és ma - ellentétben a húszas-harmincas évekkel - már nem a nemzeti, hanem a vallási identitás a mérvadó.

Az MT valós társadalmi támogatottságát, programjának elfogadottságát azonban nemcsak az alacsony, 25-30 százalékos választási részvétel miatt nehéz felmérni, hanem mert - mint azt lapunknak név nélkül több egyiptomi is kifejtette - sokan nem szeretnek kilógni a sorból, és ezért állnak az iszlám zászlaja alá. A sajátos helyzetet jól jellemzi, hogy míg a nagy erőkkel kivonuló rendőrség vízágyúkkal, könnygázgránátokkal és rendőri sorfalakkal készült a kairói al-Azhár központi mecset múlt pénteki nagyimájára, a szertartáson részt vevők jól szituált, békés hívőknek tűntek. Mint egyikük a HVG-nek elmondta, a készültség nem a bent lévők ellen irányult, hanem arra, hogy ha radikális elemek tüntetést szerveznének.

A muszlim testvérek népszerűsége a világi-liberális ellenzék gyengesége mellett kétségkívül annak tulajdonítható, hogy sokan elégedetlenek Mubarak rendszerével. Az állam több területen képtelen feladatai ellátására, az MT pedig sokak számára létfontosságú szociális, egészségügyi és oktatási hálózatot, illetve támogatási rendszert épített ki. Nem hivatalos adatok szerint a munkanélküliség húsz százalékos, és a lakosság fele a szegénységi küszöb alatt él. Hiába öt százalék körüli a gazdasági növekedés és emelkednek a látványosan felgyorsult privatizációból származó bevételek, az új vállalkozások teremtette munkahelyek száma - félnek sokan - nem fogja kompenzálni a magánosítás során megszüntetett állásokat, ami tovább élezi a társadalmi feszültséget. Ráadásul a szegénység és az elmaradottág sok helyen csak konzerválódik, mintha a házépítéstől a karbantartáson át a szemételtakarításig minden félbeszakadt volna.

Kérdés, hogy a szociális hálózata és a szakmai szervezetek régóta történt kisajátítása révén a társadalomban fontos szerepet játszó MT mennyire lesz képes betagozódni a fennálló politikai rendszerbe úgy, hogy ne veszélyeztesse azt. Már most is többen arra figyelmeztetnek, hogy a hatalom a legvégső esetben számos képviselő ellen eljárást indíthat éppen azzal, hogy a mozgalom "független" jelöltjei alkotmányellenesen kampányoltak.

Az egyiptomi kísérlet jelentősége mindazonáltal túlmutat az ország határain, hiszen a múlt század húszas éveiben alakult, majd a hatalmat fegyverekkel megdönteni próbáló, de az erőszakról több évtizede lemondó MT úgymond centrista iszlamista mozgalommá szelídült, amely sokak szerint továbbra is a világ legnagyobb, legbefolyásosabb és leggazdagabb iszlamista mozgalma. A térség számos önkényuralmi rendszere - és persze a reformokat sürgető Egyesült Államok is - azzal a kettősséggel szembesül, hogy a játékszabályok demokratizálódásával az iszlamisták a hatalom közelébe férkőznek.

KERESZTES IMRE / KAIRÓ

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Testvéri elvek

A demokrácia alapelv - hangoztatta a HVG-nek adott interjújában Mohamed Mahdi Akef, az egyiptomi Muszlim Testvériség...

Kiszenvedte a magyar válogatott a győzelmet, maradt esély az Eb-részvételre

Kiszenvedte a magyar válogatott a győzelmet, maradt esély az Eb-részvételre

A pihenőhelyen kapcsolták le a bolgár brutáltrélert – videó

A pihenőhelyen kapcsolták le a bolgár brutáltrélert – videó

Békéscsaba újraválasztott polgármestere szerint a kormánypárti támogatás is kellett a győzelméhez

Békéscsaba újraválasztott polgármestere szerint a kormánypárti támogatás is kellett a győzelméhez

"Legyőzhettük volna Borkait, ha a jobbikosok nem válnak árulóvá"

"Legyőzhettük volna Borkait, ha a jobbikosok nem válnak árulóvá"

Videó: Mozgásban a 3D-printerrel nyomtatott Lamborghini

Videó: Mozgásban a 3D-printerrel nyomtatott Lamborghini

Orbán kirohaszthatja a tömegközlekedést Karácsony alól, ő viszont ledobhatja az atombombát

Orbán kirohaszthatja a tömegközlekedést Karácsony alól, ő viszont ledobhatja az atombombát