A demokrácia alapelv - hangoztatta a HVG-nek adott interjújában Mohamed Mahdi Akef, az egyiptomi Muszlim Testvériség...

A demokrácia alapelv - hangoztatta a HVG-nek adott interjújában Mohamed Mahdi Akef, az egyiptomi Muszlim Testvériség vezetője, aki szerint az iszlám mindenre nyújt megoldást.

HVG: Számított-e a Muszlim Testvériség (MT) ilyen jó választási szereplésre?

Mohamed Mahdi Akef: Ez az eredmény megfelel a valós politikai erőnknek, hiszen úgy gondoljuk, az egyiptomi nép 30 százalékát képviseljük. Mivel ismerjük az egyiptomi valóságot és a fennálló rendszert, és el akartuk kerülni az állandó viszályt, illetve háborús helyzetet a közéletben, ezért nem indítottunk nagyszámú jelöltet. A 444 parlamenti hely közül csak mintegy 150 mandátumra pályáztunk, és legalább 76-ot szereztünk.

HVG: Hogyan állapítják meg a társadalmi erejüket, hiszen a választási részvétel csupán 25 százalékos volt?

M. M. A.: A választói jegyzékekben szereplő nevek fele nem valós, meghalt vagy nem is létező személy. Ha így nézzük, akkor a ténylegesen szavazók aránya eléri az 50 százalékot. A választók jelentős része egyébként kiábrándult, ezért maradt távol az urnáktól. Ezért az első számú feladatunk, hogy bátorítsuk az embereket. Persze ennek az a feltétele, hogy a fennálló rendszer ne használjon jogtalan és törvénytelen eszközöket, erőszakos módszereket.

HVG: Ezt értette egyiptomi valóságon.

M. M. A.: Az egyiptomi rendszer a mai napig az erőre épül, aminek a legnyilvánvalóbb bizonyítéka az, ami a választásokon történt. A biztonsági erők több mint hétszáz embert tartóztattak le, mert megijedtek, hogy nem az uralmon lévő Nemzeti Demokrata Párt (NDP) fog nyerni. Az NDP egyúttal elkezdte győzködni a függetlenként induló jelölteket, hogy csatlakozzanak a frakciójukhoz. Ha nem a bírók felügyelték volna a választást, akkor az MT egyáltalán nem tudott volna parlamenti helyet szerezni.

HVG: Az MT és a hatalom kötött-e háttéralkut, miszerint Önök nyerhetnek képviselői helyeket, de az NDP megőrzi kétharmados többségét?

M. M. A.: Nem tudok ilyen megkeresésről, de ha ilyen megállapodásra kérnének, elvetem. Valójában az NDP már nem bírja a választók bizalmát.

HVG: Van-e már konkrét parlamenti programja az MT-nek?

M. M. A.: Többek között szorgalmazni fogjuk a politikai foglyok szabadon engedését, a rendkívüli bírósági eljárások megszüntetését, és magának a rendkívüli állapotnak a feloldását.

HVG: Ha netán hatalomra jutnak, bevezetik az iszlám államot?

M. M. A.: Az egyiptomi rendszer jogilag már most is az iszlámon nyugszik, hiszen az alkotmány azzal kezdődik, hogy az ország hivatalos vallása az iszlám, és a jogrendszer alapvetően a sárián, a muszlim jogon alapszik. De az elnöki rendszer helyett parlamenti demokráciát szeretnénk megvalósítani, amelyben biztosítanánk a szabadságjogokat. Megszüntetnénk azt, hogy a köztársasági elnök kezében összpontosul a három legfontosabb hatalmi ág. A mi elméletünk nem változtató, inkább reformáló.

HVG: Sokan attól is félnek, hogy az MT hatalomra jutva felszámolja a demokráciát, és nem mond le a hatalomról.

M. M. A.: Programunk az igazi demokrácia elvére épül, és leginkább a szavazóurnát tiszteljük. Elfogadjuk a választás eredményét, elfogadjuk, ha veszítünk.

HVG: Változtatnának-e Egyiptom külpolitikáján, például Izrael és a szövetséges Egyesült Államok irányában?

M. M. A.: Mindenki ezt kérdezi tőlem. Mi tiszteljük Egyiptom egyezményeit, de az MT nem ismeri el Izraelt, viszont háborút sem indít ellene. De figyelmeztetni szeretném Magyarországot, hogy az Egyesült Államok, Európa és Oroszország hozta ide a világ minden tájáról a zsidókat. Elviseljük őket, de Izraelnek tiszteletben kell tartania a nemzetközi határozatokat és megállapodásokat, vagy el kell hagynia ezt a területet. Ha 70 millió egyiptomi vagy 300 millió arab gazdaságilag, tudományosan és kulturálisan felemelkedik, akkor ötmillió zsidónak semmi esélye sem lesz.

HVG: Milyen kapcsolatokat tart fenn az MT az erőszakos iszlamista mozgalmakkal, van-e valamiféle szellemi kisugárzása feléjük?

M. M. A.: Platformunk alapvetően a párbeszédre és a kölcsönösségre épül. Bármilyen iszlamista irányzattal hajlandóak vagyunk együttműködni három feltétellel. Az első: úgy kell értelmeznie az iszlámot, ahogyan mi, vagyis az iszlám világvallás, az egész emberiségnek szól. Második: a tanácskozás, a témák megvitatása alapvető szabály a közösség döntéshozatalában, és ez a demokráciát jelenti, amit mi súrának hívunk. A harmadik: az erőszak nem szerepelhet a közösség eszköztárában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Ébredések

A Muszlim Testvériség legalizálásával ér fel lényegében, hogy az amúgy betiltott mozgalom nyíltan kampányolhatott a parlamenti választáson, és akár a mandátumok negyedét is megszerezheti. Sikere felborítja a hatalom és az ellenzék egyensúlyát.

NER-lovagok: lesz-e kormány-önkormányzatok meccs?

NER-lovagok: lesz-e kormány-önkormányzatok meccs?

Alföldi Róbert is vállalná a főpolgármesteri posztot, de csak egy feltétellel

Alföldi Róbert is vállalná a főpolgármesteri posztot, de csak egy feltétellel

Gergely Márton: Orbán kínos pillanatai a Türk Tanácsban

Gergely Márton: Orbán kínos pillanatai a Türk Tanácsban

Détári Lajost ittas vezetésen érték

Détári Lajost ittas vezetésen érték

Kivéreztetik a hivatalos pálinkafőzdéket a feketézők

Kivéreztetik a hivatalos pálinkafőzdéket a feketézők

Vezethet-e hat vezérigazgató egy céget?

Vezethet-e hat vezérigazgató egy céget?