Afrika leghosszabb ideje regnáló elnökévé rukkolt elő a 38 éve hatalmon lévő, a múlt héten újabb hét évre megválasztott, 69 éves gaboni Omar Bongo. A kontinensen nem szokatlan a több cikluson átívelő államfőség.

Zavargások robbantak ki a nyugat-afrikai Gabonban, miután az ellenzék a múlt hét végi elnökválasztás elcsalásával vádolja a pozíciójában újabb hét évre megerősített Omar Bongo jelenlegi államfőt. A két rivális ellenzéki jelölt felhívására tüntetők lepték el a főváros, Libreville és Port Gentil olajkikötő utcáit - ez az egyetlen város, ahol a 69 éves államfő ezúttal kisebbségben maradt -, a választás eredményének megsemmisítését követelték, törtek-zúztak, autókat gyújtottak fel, barikádokat emeltek és kövekkel dobálták meg a kivezényelt katonákat. Az afrikai kontinens leghosszabb ideje, immáron 38 éve hatalmon lévő elnöke nyugalomra szólította fel a lakosságot, a rend helyreállítása érdekében pedig betiltott bármiféle ellenzéki megmozdulást, és felhatalmazta a főváros utcáin szinte minden sarkon strázsáló fegyveres katonákat, hogy figyelmeztetés nélkül lőhetnek a tüntetőkre. Az összecsapásoknak eddig négy halálos áldozata van, 23 tüntetőt pedig őrizetbe vettek.

Bongo, mint ahogy az lenni szokott, ezúttal is a szavazatok 80 százalékát szerezte meg. Az ellenzéki jelöltek panasszal fordultak az alkotmánybírósághoz: azt állítják, hogy sorozatos szabálytalanságok történtek a választás során, általános volt, hogy a halottak nevében is szavaztak, az urnák nem voltak lezárva, utólag tömködték tele szavazatokkal, arról nem is szólva, hogy a szavazás titkossága sem volt biztosítva. Pedig ezúttal Bongo mindent elkövetett, hogy a választások tisztaságának legalább a látszatát fenntartsa. Példátlan módon megengedte, hogy az országszerte felállított 120 szavazóhelyiség harmadában riválisai is delegáljanak képviselőket a szavazatszámláló bizottságba.

Biztos lehetett ugyan újbóli győzelmében a 69 éves államfő, ám ezúttal sem bízott semmit a véletlenre. Még mielőtt egyáltalán a választás időpontját kitűzték volna, ingyenes iskoláztatást ígért mindenkinek, majd a legszegényebbnek számító 100 ezer háztartásba egy hónapon át ingyenes víz- és áramellátást vezényelt, végül a kampányrendezvényein részt vevő hívek támogatását pénzzel jutalmazta.

Az egykori francia gyarmat immáron szinte örökös elnökévé vált Bongo akkor került hatalomra, amikor Franciaországban Charles de Gaulle regnált államfőként. Valójában mindent a francia gyarmattartóknak köszönhet: az 1964-es katonai puccs idején az akkori elnök tanácsadójaként tevékenykedő Bongót főnökével együtt elrabolták, és az anyaország még meglévő olajérdekeltségeinek védelmére kirendelt, majd a lázadást leverő francia kommandósok mentették ki őket a fogságból (Franciaország máig rajta tartja a kezét az országon: a fővárosban 600 fős kontingensből álló katonai támaszpontot működtet). Hűségét az akkori elnök azzal honorálta, hogy a katonai puccs elültével alelnökévé nevezte ki.

Nem sokkal ezután bekövetkezett halálakor lépett helyére Bongo. Azóta csak egyszer lázadtak fel ellene: 1990-ben egyetemisták állami támogatást követeltek, hogy számítógépeket és könyveket vehessenek. Az időközben muszlim hitre tért gaboni elnök eleget is tett követeléseiknek, és egyúttal a diktatórikus kormányzásnak - legalábbis papíron - búcsút intett azzal, hogy engedélyezte a politikai pártok létrehozását. Ennek ellenére a hatalmat máig megtartotta, és alkotmánymódosítással elérte, hogy amíg csak akar, indulhasson az elnökválasztáson.

A politikailag látszólag stabil Gabon afrikai mércével mérve a kontinens kevésbé szegény országának számít. A hetvenes években felfedezett, mintegy 2,5 milliárd hordónyira becsült olajtartalékának köszönhetően Afrika Kuvaitjaként is emlegetik. Az olajszektor - napi 290 ezer hordónyi termelésével - az ország GDP-jének 45 százalékát, exportbevételeinek pedig 80 százalékát adja. Az olajtartalékok azonban kimerülőben vannak, ezért egyre inkább az országban fellelhető más nyersanyagok - az arany, a mangán - felé fordulnak a befektetők, és az utóbbi időben gőzerővel folyik az ország területének háromnegyedét borító esőerdők fakitermelése. Hivatalosan 6 ezer dollárra rúg az egy főre jutó hazai össztermék (GDP), ami három és félszerese a fekete-afrikai térség átlagának, ennek ellenére a 1,5 milliós lakosság fele nyomorban él. A feudális berendezkedésű országban ugyanis lényegében kétféle állampolgár létezik: a Bongo-klán markában lévő állami hivatalnok és a munkanélküli.

Ahogy az Afrikában megszokott, Bongo is családi vállalkozásaként működteti országát. Utódja is biztosított: a 69 éves államfő halála esetén elsőszülött fia, Ali veszi át majd a stafétabotot, aki jelenleg a védelmi miniszter. Politikai megfigyelők szerint azonban az elnök legidősebb lánya, Pascaline könnyen áthúzhatja a számítását. A rendkívül ambiciózus, hataloméhes, határozott Bongo lány apja legfőbb bizalmasa, biztonsági tanácsadója és egyúttal a gaboni olajtársaság, az Elf Gabon elnöke. A New York-i bevásárlókörútjairól elhíresült Pascaline férjei is beépültek a rendszerbe: első hitvese előbb olajminiszter, jelenleg pedig külügyminiszter, mostani társa pedig a gazdasági és a pénzügyi tárcát irányítja. Az elnök többi gyermekét is zsíros állásokba ültette: ketten egy-egy állami bank élén állnak, egy az állami telefontársaságot, másik a francia tulajdonú műholdtársaságot irányítja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Örökös elnökök

Február óta mondhatja csak el Bongo magáról, hogy a leghosszabb ideje regnáló afrikai elnök, addig akkor elhunyt togói...

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

Megalázták a választók az MSZP-s polgármesterjelöltet Mohácson

Megalázták a választók az MSZP-s polgármesterjelöltet Mohácson

Győr, a győztesek nélküli város

Győr, a győztesek nélküli város

Halálra gázoltak egy gyalogost Gyöngyösön

Halálra gázoltak egy gyalogost Gyöngyösön

Videó: Mozgásban a 3D-printerrel nyomtatott Lamborghini

Videó: Mozgásban a 3D-printerrel nyomtatott Lamborghini

Ezek a kutyák nemcsak mosolyognak, flörtölnek is

Ezek a kutyák nemcsak mosolyognak, flörtölnek is