Százezres gyászmenet Ibrahim Rugova temetésén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Közel százezres gyászoló tömeg kísérte végig Pristina belvárosi utcáin az Ibrahim Rugova holttestét szállító gyászkonvojt az utolsó kegyeletadás színhelyére, egy sportcsarnokba, amivel megkezdődött az elhunyt koszovói elnök temetési szertartása.

© AP
A gyászmenet a székváros központjában található tartományi parlament épületétől indult el. Helyszíni beszámolók szerint a képviselőházban még utolsó búcsút vettek az elnöktől családtagjai, a koszovói intézmények és pártok, illetve a Koszovói Védelmi Hadtest vezetői. A központi sportcsarnokban többek között Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Sören Jessen-Petersen, a koszovói ENSZ-misszió vezetője is búcsúbeszédet mond.

A temetésen közel harminc állami delegáció és tíz nemzetközi szervezet képviselője vesz részt. Szlovéniát, Horvátországot és Albániát államfője képviseli, míg Boris Tadics szerbiai elnök részvételét nem engedélyezték. Magyarországról Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára érkezett Ibrahim Rugova temetésére.

A római katolikus vallásra áttért Ibrahim Rugovát egyházi szertartás nélkül temetik el. Jóllehet a politikus békepolitikájáról vált ismertté, a néhai albán lázadók pristinai sírkertjében helyezik végső nyugalomra a délutáni órákban.