Tetszett a cikk?

Létrehozzuk a "jó tengelyét"- jelentette ki magabiztosan Evo Morales megválasztott bolíviai elnök a tavalyi év utolsó...

Létrehozzuk a "jó tengelyét"- jelentette ki magabiztosan Evo Morales megválasztott bolíviai elnök a tavalyi év utolsó napján Havannában, ahová Fidel Castro kubai államfő meghívására érkezett villámlátogatásra. Morales ezzel arra a washingtoni megjegyzésre reagált, amellyel az USA a "rossz tengelyének" minősítette Venezuela, Kuba és Bolívia radikális baloldali hármasát, miután tavaly december közepén az egykori indián- és szakszervezeti vezér a voksok 54 százalékának megszerzésével biztosan nyerte az elnökválasztást az andokbeli országban. A 46 éves, ajmara származású Morales - Bolívia első indián elnöke - a kokatermesztők szövetségének vezetőjeként tette ismertté nevét, különösen, miután véres összecsapásokba torkolló kormányellenes tüntetéseivel két államfőt is megbuktatott Dél-Amerika legszegényebb államában. Az elnökséget január 22-én átvevő Morales Havannában mindjárt alá is írt egy kétoldalú - egészségügyi, oktatási és kulturális - együttműködési megállapodást, melynek alapján Kuba például 5 ezer bolíviai fiatalt ingyenesen orvosnak képez ki, valamint vállalja évi 50 ezer bolíviai állampolgár grátisz szemműtétjét. Morales egy bányászsisakot vitt ajándékba az általa tanítómesternek, bölcsnek és szellemi nagyapjának nevezett Castrónak, aki láthatóan örült annak, és le sem vette fejéről a hivatalos megbeszélések alatt.

Miután Morales első útja Havannába vezetett, aligha meglepő, hogy a második - lapzártánk után - Caracasba viszi Hugo Chávez elnökhöz. Morales - akiért győzelme feletti örömében Castro a magángépét küldte el - a kampány során többször is kijelentette, hogy elnöksége rémálom lesz az USA számára. Világossá tette azt is, hogy csatlakozik Castro antiimperialista harcához, és a latin-amerikai felszabadítási mozgalmak vezetőinek nevezett Fidel és Hugo nyomdokain akar járni. Castro a különgépet az egész - a későbbiekben Spanyolországot, Franciaországot, Hollandiát, Dél-Afrikát, Brazíliát és Kínát is érintő - januári körútra felajánlotta Moralesnek, mondván, a kubai gépen biztonságban lesz az esetleg életére törő ellenséggel szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Támadás balról

A korábbinál is rosszabbra fordult idén Washington és Caracas viszonya, miközben a magát a 21. század szocialista forradalmárának nevező Hugo Chávez venezuelai államfő - az ország olajvagyonát felhasználva - egyre nagyobb befolyásra tesz szert a balra tolódó Latin-Amerikában.

Felfedeztek egy új majomfajt, a gond csak az, hogy máris kihalófélben van

Felfedeztek egy új majomfajt, a gond csak az, hogy máris kihalófélben van

Beültünk az első hazai Suzuki Swace-be: mit tud a 8 milliós Toyota Corolla testvér?

Beültünk az első hazai Suzuki Swace-be: mit tud a 8 milliós Toyota Corolla testvér?

Ismeretlen holttestet találtak az M1-es autópályán

Ismeretlen holttestet találtak az M1-es autópályán