Egy középkorú orvosnőt, a diktatúra egyik meghurcoltját választották vasárnap Chile első női elnökévé. Michelle Bachelet, a kormányerő jelöltje az irányvonal tartását ígérte Latin-Amerika politikailag és gazdaságilag legstabilabb országában.

Sokan állnak értetlenül a kérdés előtt Santiago de Chilében: hogyan győzhetett magabiztosan az elnökválasztáson egy nem hívő, elvált nő a máig erőteljesen férfiközpontú és mélyen katolikus chilei társadalomban? Pedig a válasz nem nehéz: a szinte szóról szóra azonos ígéretekkel előálló jelöltek közül őt találták a legszimpatikusabbnak. Jóllehet az utolsó napok csatája heves szópárbajokra, egymást lejárató kijelentésekre ragadtatta a jelölteket, a decemberi első fordulót megnyert Verónica Michelle Bachelet Jeria győzelme egy percig sem volt kétséges. A kedves mosolyú, orvosként az emberek mindennapi életét ismerő és nyelvüket beszélő 54 éves Bachelet fiatalos energiával kampányolt hónapokon át, és könnyen maga mellé állította az embereket, hiszen már korábbi egészségügyi, majd védelmi miniszterként is nagy népszerűségnek örvendett.

Második fordulós ellenlábasa, Sebastián Pinera sem ismeretlen a politikában, szenátor is volt, ám sokkal inkább milliárdosként, az ország egyik leggazdagabb embereként tartják számon. Vagyonát 1,3 milliárd dollárra taksálják, egyebek között övé a nemzeti légitársaság egyharmada és egy tévécsatorna.

Bachelet megnyerő személyisége persze önmagában nem lett volna elég a győzelemhez. Mellette szólt politikai háttere, hogy a Chilét 1990 - Augusto Pinochet rendszerének bukása - óta irányító balközép Concertación pártkoalíció színeiben indult. Márpedig a Concertación a másfél évtizedes politikai stabilitás mellett Latin-Amerika legirigyeltebb országává tette Chilét, ahol az utóbbi évek tartósan 6 százalék körüli gazdasági növekedése, az alacsony infláció, az egyensúlyban lévő államháztartás, a stabil valuta és a lendületes export nemcsak a makrogazdasági mutatókat festette szépre, de a lakosság szélesebb rétegei számára is érezhető eredményeket produkált. Különösen szembeötlő, amire a régióban alig akad példa: a szegénységi küszöb alatt élők számát sikerült a felére csökkenteni. A hat év után távozó, igen népszerű Ricardo Lagos elnöksége utolsó évében fontos választójogi változtatásokat is elértek: az elnöki mandátumot hatról négy évre csökkentették, fenntartották, hogy a hivatalban lévő államfő nem választható újra, valamint eltörölték a demokratikus rendszer régi szégyenfoltját: a hadseregnek automatikusan járó kilenc szenátori helyet, illetve az életre szóló szenátori mandátumot.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy Chilében ne lennének problémák. A gazdasági fellendülés ellenére a jövedelmi különbségek még ma is riasztóan nagyok, a munkanélküliség pedig a vártnál lassabban enyhül, jelenleg 9 százalékos. A megkérdezettek egy minapi közvélemény-kutatás szerint az ország legnagyobb bajának az állások hiánya és a szegénység mellett a bűnözés megugrását, az oktatás színvonalának csökkenését, az egészségügyi ellátás elégtelenségét nevezték meg.

Égető feladat a nyugdíjrendszer reformja is, amit nagy egyetértésben mindkét jelölt prioritásként kezelt, igaz, konkrétumokat egyikük sem említett. Miközben a Chilében 25 évvel ezelőtt - még Pinochet elnöksége idején - bevezetett, a magánnyugdíjpénztárakra épülő nyugdíjreformot egy sor térségbeli és európai ország is utánozni kezdte, Santiagóban egyre inkább felszínre kerülnek a kezdetben sikeres szisztéma hibái. A fő baj, hogy miközben a fizetésekből automatikusan levont - minimum a bér 10 százalékát jelentő - járulékokat kezelő nyugdíjalapok meggazdagodtak, és vagyonukat 67 milliárd dollárra teszik, éves profitjuk pedig 50 százalék körüli, addig a számlák éves hozama mindössze 11 százalékos.

A kezdeti több mint 20 helyett mára az alapok száma 6-ra apadt, így verseny híján ők diktálják a feltételeket a szerződőknek. A számlák fenntartása pedig sokszor a befizetések negyedét-harmadát felemészti. Az első befizetők lassanként kezdenek nyugdíjba menni, és most szembesülnek azzal, hogy nem sikerült elegendő nyugdíjat képezniük. A rendszer recseg-ropog, és mivel az alacsony keresetűek, a nagyrészt munkanélküli fiatal pályakezdők, illetve a részmunkaidős dolgozók többsége keveset vagy egyáltalán nem fizet be a számlákra, hamarosan ismét az államnak kell majd gondoskodnia, hogy a nyugdíjba vonulók tömegeinek legalább a minimális szintre felvigye az öregkori járadékát.

A gondok kezelését ugyanakkor megkönnyíti az új elnök számára, hogy az ország legfőbb kiviteli cikke, az export 45 százalékát adó réz világpiaca ára jó ideje rekordmagasságban van, ami stabil bevétellel látja el az államkincstárt. A márciusban beiktatandó Bacheletnek azért sem lesz nehéz dolga, mert a biztos politikai hátterének számító Concertación a parlament mindkét házában többségbe került a decemberi választáson.

A Pinochet elleni perek az utóbbi hetekben ugyan ismét a figyelem középpontjába kerültek, de a kampány során viszonylag kevés szó esett erről. A szélsőjobb támogatását is élvező Pinera érthető módon nemigen említette a témát, Bachelet pedig nem játszott rá arra, hogy apja a diktatúra áldozata volt és ő maga is megjárta annak idején a börtönt (lásd Szenvedő alany című írásunkat). A házi őrizetben lévő Pinochetet - aki ellen jelenleg is több eljárás folyik, és immunitását hol felfüggesztik, hol újra perbe fogják - egyszerűen a múlt részének nevezte.

VASS PÉTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Szenvedő alany

Michelle Bachelet fiatalon, már a hatvanas években csatlakozott a chilei Szocialista Párt ifjúsági szárnyához, nem...

Megszületett az Irie Maffia énekesnőjének kisfia

Megszületett az Irie Maffia énekesnőjének kisfia

3744 ember hiába várta a visszajáróját a BKK automatáiból

3744 ember hiába várta a visszajáróját a BKK automatáiból

Elvenné az erkölcstelen olimpikonoktól a járadékot az olimpiai bajnok politikus

Elvenné az erkölcstelen olimpikonoktól a járadékot az olimpiai bajnok politikus

Csodaszép a világ legöregebb igazgyöngye

Csodaszép a világ legöregebb igazgyöngye

1956-ról beszél a nemzeti ünnepen a nagy visszatérő Petrasovits Anna

1956-ról beszél a nemzeti ünnepen a nagy visszatérő Petrasovits Anna

Drasztikus vitaminhiány miatt tűntek el az ízlelőbimbók egy férfi nyelvéről

Drasztikus vitaminhiány miatt tűntek el az ízlelőbimbók egy férfi nyelvéről