Elsősorban a szavak szintjén mutat újítást az uniós elnökségének első heteit élő osztrák vezetés. Úgy igyekszik túllépni az előző brit félév kudarcán, hogy közben kénytelen tekintettel lenni az osztrák lakosság súlyos EU-szkepszisére.

"Olykor igent mondunk, pedig valójában nemet értünk rajta." Egy a Die Pressében megjelent olvasói levél jellemzi így az osztrák EU-elnökség első heteit. Méghozzá annak apropóján, hogy a hétvégén a karintiai Villach adott otthont a közösség munkaügyi minisztereinek az unió egyik legsúlyosabb problémájáról, a foglalkoztatásról eszmét cserélendő.

Martin Bartenstein osztrák gazdasági és munkaügyi miniszter, a rendezvény házigazdája új bűvszót dobott be a polgáraihoz közeledni akaró szervezet köztudatába, a flexicurityt. A rugalmasság és a biztonság fogalmaiból összegyúrt kifejezés azt akarja hangsúlyozni, hogy az EU-n belül az embereknek nem a munkahelyhez, hanem általában a munkához, illetve a biztonsághoz van joguk. Az egyelőre még részletes kidolgozásra és megvitatásra váró, márciusban előterjesztendő elképzelésnek - jó csengésén túl - az a lényege, hogy amennyiben egy foglalkoztatott elveszíti munkahelyét, fonja őt körül olyan szociális háló, amely védi az átmeneti munkanélküliség hátrányaitól, és elősegíti, hogy az illető mielőbb újra munkába állhasson. A nem annyira ismeretlen kezdeményezés hivatkozik a skandináv modellre, például a részmunkaidő kiterjedt alkalmazására.

A szociális kérdések döntő hányada nem a közösség szintjén dől el, ezek a tagállamok kompetenciájába tartoznak - mutatott rá a szép szavak és a hétköznapok közötti ellentmondásra Vladimir Spidla, a bizottság szociális ügyekben illetékes tagja, aki február 8-án terjeszti elő a 2004-ben felvett 10 tagország közösségi foglalkoztatásának átmeneti tilalmával kapcsolatos elemzését. Az EU-nak ebben a félévben elnökséget adó Ausztria munkaügyi minisztere máris jelezte, hogy országa, Németországhoz hasonlóan, májustól újabb három évre meg akarja hosszabbítani az újak munkavállalóinak foglalkoztatási tilalmát. Bartenstein a nagyarányú munkanélküliségre hivatkozott és arra, hogy Ausztria földrajzilag túl közel esik az érintett országokhoz. A tanácskozáson részt vett magyar munkaügyi miniszter, Csizmár Gábor az MTI-nek nyilatkozva azon reményének adott hangot, hogy Nagy-Britannia, Írország és Svédország után májustól lesz azért egy-két újabb ország, amely felhagy a foglalkoztatási tilalommal, még ha nem is globálisan, de legalább egyes ágazatokban.

Sokat mond, hogy a munkaügyi uniós tanácskozás helyszínén értekeztek az osztrák üzemi tanácsok, szakszervezetek képviselői, és át is adtak a minisztereknek egy a szociális Európát követelő dokumentumot, hangoztatva az osztrák munkahelyek megóvásának fontosságát. Tüntettek is narancssárga overallban, demonstrációjukat azonban az éppen ebédre vonuló politikusok nem érzékelték. Érzéketlenséget vetettek a szomszédsági helyzettel foglalkozó bizottsági tag, a volt osztrák külügyminiszter, Benita Ferrero-Waldner szemére is egy hétvégi bécsi szakértői konferencián, amelynek témája a demokrácia ösztönzése volt a posztkommunista országokban. "Ferrero-Waldner asszony felbukkan az ilyen rendezvényeken, nyilatkozatban fejti ki aggodalmát a demokrácia hiánya miatt, és már távozik is. Azt már nem hallgatja meg, hogyan vélekednek a civil szervezetek" - sajnálkozott egy pozsonyi résztvevő.

A helyzet megértéséhez tudni kell, hogy Ausztriában mélypontra, mindössze 32 százalékra zuhant az unió népszerűsége, egyetlen tagország lakossága sem tartja annyira haszontalannak a tagságot, mint éppen az osztrák. Az ősszel általános választásokat tartanak, az osztrák kancellárnak igyekeznie kell, hogy az uniós elnökséggel növelje európai tekintélyét, esetleg sikert is produkáljon, de közben ne ingerelje a frusztrált lakosságot.

Önálló EU-adó bevezetését sürgette - nem véletlenül - a múlt héten az Európai Parlament előtt tartott elnöki szűzbeszédében Wolfgang Schüssel kancellár, de olyat, ami nem az emberek jövedelmét csökkenti, és nem is terheli tovább a nemzeti költségvetéseket. Példaként a repülésre és a pénzügyi tranzakciókra kivethető közösségi adót említette, mire volt, aki megjegyezte, hogy Ausztria természetesen sem a repülésben, sem a pénzügyi szolgáltatásokban nem tartozik Európa legnagyobbjai közé. Hasonlóképpen rápirítottak Schüsselre, amikor az infrastruktúra fejlesztésének szükségességét, vagy éppen az osztrák elnökség egyik prioritásának tekintett Balkán-politika fontosságát hangoztatta. A német CDU-s képviselő, Reiner Böge töprengett a Profil című hetilapnak nyilatkozva, hogy az osztrák kancellár vajon miért szavazta meg a transzeurópai hálózat fejlesztési kiadásainak több mint 50 százalékos csökkentését, a szomszéd országi együttműködésre szánt pénzek 30 százalékos kurtítását?!

Az osztrák elnökség nyitányakor a bécsi kancellária épülete előtt kialakítottak egy helyet, ahol a londoni Hyde Park mintájára az osztrák elégedetlenkedők szabadon elmondhatják az unióval kapcsolatos fenntartásaikat. Talán erre is gondolt a kancellár, amikor Strassbourgban bejelentette, hogy júniusig az uniós szervezetekkel és "természetesen az európai nyilvánossággal is meg fogjuk vitatni Európa jövőjét".

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orbánt éltette Sorossal szemben Matteo Salvini Rómában

Orbánt éltette Sorossal szemben Matteo Salvini Rómában

Először repült megállás nélkül egy gép New Yorkból Sydneybe

Először repült megállás nélkül egy gép New Yorkból Sydneybe

Videó: 5,5 km mélyen találtak meg egy, 2. világháborúban elsüllyesztett japán hadihajót

Videó: 5,5 km mélyen találtak meg egy, 2. világháborúban elsüllyesztett japán hadihajót

Öntudatlanul fetrengő emberek Miskolcon

Öntudatlanul fetrengő emberek Miskolcon

A Felcsút és a Debrecen is nyerni tudott az NB I-ben

A Felcsút és a Debrecen is nyerni tudott az NB I-ben

Verseny nélkül tarolhatnak Mészáros Lőrinc cégei a paksi közbeszerzéseken

Verseny nélkül tarolhatnak Mészáros Lőrinc cégei a paksi közbeszerzéseken