Politikai utód kijelölése nélkül halt meg múlt szombaton Rugova koszovói elnök. A függetlenségért harcoló politikus halála után a helyi politikai eliten belül várhatóan még inkább felélénkül a hónapok óta tartó utódlási harc.

A lehető legkritikusabb pillanatban, öt nappal az 1999 óta ENSZ-kormányzás alatt álló Koszovó tartomány végleges státusáról folyó tárgyalások kezdete előtt halt meg múlt szombaton Ibrahim Rugova koszovói elnök. A 61 éves, láncdohányos politikussal tüdőrák végzett: a betegséget tavaly szeptemberben fedezték fel, és Rugova életét a leggondosabb orvosi kezeléssel sem sikerült meghosszabbítani.

A kétmilliós, kilencven százalékban albánok lakta tartomány vitathatatlanul legnépszerűbb politikusának távozása több héttel vagy akár hónapokkal is visszavetheti a tárgyalási folyamatot. Martti Ahtisaari, az ENSZ-főtitkár koszovói külön képviselője már a hét végén bejelentette, hogy legkorábban februárban kezdődhetnek el a bécsi rendezési tárgyalások, ám pristinai vélemények szerint amíg nem derül ki, hogy ki lesz Rugova valódi utódja, nem érdemes megkezdeni az érdemi tárgyalásokat.

Az utódkeresést több tényező is nehezíti. Rugova volt az egyetlen befolyásos koszovói albán vezető, aki másfél évtizedes politikai pályafutása során mindvégig kitartott a válság békés rendezése mellett, és ezzel megszerezte a nagyhatalmak támogatását is. Az is komoly gond, hogy nem nőtt fel mellette egy olyan politikus, aki most zökkenőmentesen átvehetné a hatalmat: amikor tavaly szeptemberben Rugova a nyilvánosság elé tárta betegségét, azonnal megindult a kulisszák mögötti hatalmi harc, és jelenleg közel tíz politikus küzd a megüresedett elnöki székért.

A nagyhatalmak annak örülnének a legjobban, ha Rugova egykori szövetségese, az ismert koszovói publicista és lapkiadó, Veton Surroi ülne a helyére. A Koha Ditore című koszovói napilap megteremtője maga is mérsékelt politikus, és népszerű is a fővárosban, Pristinában. Az önjelöltek közül némi helyzeti előnnyel indul Nexhat Daci parlamenti elnök, aki a tartományi alkotmány értelmében legfeljebb három hónapra átveszi az elnöki teendők ellátását. Daci a Rugova által alapított Koszovói Demokratikus Közösségen (LDK) belül is nagy hatalommal bír, és nem kizárt, hogy az elnökválasztásra feljogosított parlamenttel sikerül véglegesíttetnie státusát. Az LDK-ban azonban akadnak versenytársai: az elnöki székre pályázik Lutfi Haziri kulturális miniszter és Sabri Hamiti parlamenti képviselő is, utóbbinak erejét elsősorban az adja, hogy nővére volt Rugova felesége.

Pristinai források szerint lehet, hogy a leggazdagabb koszovói albán üzletember, a Svájcban élő Bexhet Pacolli lesz az elnök. Sőt az sem kizárt, hogy a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekményeket kivizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által a közelmúltban felmentett Fatmir Limaj lép Rugova örökébe. A hazatérte után nemzeti hősként ünnepelt Limaj ugyan az ellenzéki Koszovói Demokratikus Párt (PDK) egyik vezetője, ám a viszonya annyira megromlott a párt élén álló Hasim Thaqival, hogy elemzők szerint hamarosan el fogja hagyni a Koszovó függetlenségéért 1998-tól fegyverrel harcoló Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) romjain létrejött szervezetet.

A tekintélyes Rugova távozása után - függetlenül attól, ki nyeri meg az elnöki tisztségért folyó harcot - jó ideig aligha akad olyan ember, aki képes összebékíteni az LDK-n belüli rivális frakciókat, illetve a befolyásos pártok vezetőit. Az is valószínű, a koszovói státustárgyalásokon megerősödik az albánok radikálisabb szárnya, ami tovább lassíthatja a tartomány végleges helyzetének meghatározását. Ugyanakkor a HVG értesülései szerint a legvalószínűbb továbbra is az, hogy Koszovó feltételes függetlenséget kap, és csak akkor nyerheti el a teljes államiságot, ha az albánok tiszteletben tartják a szerbek és az egyéb kisebbségiek nemzetiségi jogait.

Sajnálatosnak nevezték a szerbiai és koszovói szerb vezetők hivatalos nyilatkozataikban Rugova halálát. Titkon valószínűleg azonban abban bíznak, hogy a tekintélyes vezető halála mindenképpen csökkenteni fogja a koszovói albánok nemzetközi támogatottságát, és az utódlási harc is ellenérzést szül a nemzetközi szervezetek képviselőinek körében. Szerb félelmek szerint nem kizárt, hogy a szerbek végleges elűzését akaró politikai erők arra akarják majd kihasználni a következő heteket, hogy újabb erőszakos akciókkal megfélemlítsék és távozásra kényszerítsék a nem albán lakosságot. A félelmek valószínűleg nem teljesen megalapozatlanok, hiszen a koszovói béke fölött őrködő nemzetközi erő, a Kfor megerősítette a szerb enklávék védelmét.

A szerbek ugyanakkor hangsúlyozták, készen állnak a tárgyalásokra, és továbbra sem egyeznek bele Koszovó teljes elszakadásába. A legújabb szerb álláspont szerint egyébként úgy lehetne leginkább szavatolni a mintegy 180 ezer helyi szerb jogainak tiszteletben tartását, ha Koszovón belül olyan közigazgatási körzeteket hoznának létre, melyek egy részében abszolút többséget alkotnának a szerbek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

A balkáni Gandhi

A kilencvenes évek elején vérbe borult Balkánon az 1944-ben született Ibrahim Rugova, a Koszovói Demokratikus Közösség...

Ment a feljelentés: Kábítószerért vehettek szavazatot a zalai Szentpéterúron

Ment a feljelentés: Kábítószerért vehettek szavazatot a zalai Szentpéterúron

A reptéren derült ki, hogy a brit pár a macskát is bepakolta

A reptéren derült ki, hogy a brit pár a macskát is bepakolta

Alig fogadták el a Brexit-megállapodást, máris elbukni látszik

Alig fogadták el a Brexit-megállapodást, máris elbukni látszik

Négyes karambol miatt lezárták a teljes 33-as főútat

Négyes karambol miatt lezárták a teljes 33-as főútat

"Limitált, mint a Feleségem" - posztolta Schobert Norbi a méregdrága Mercedes sportkocsiról

"Limitált, mint a Feleségem" - posztolta Schobert Norbi a méregdrága Mercedes sportkocsiról

Napos hétvégével folytatódik a nyárias ősz

Napos hétvégével folytatódik a nyárias ősz