Jobboldali államfője lesz a baloldali kabinet által vezetett Portugáliának, miután a vasárnapi elnökválasztáson Aníbal Cavaco Silva korábbi kormányfő több voksot kapott, mint öt baloldali ellenfele együtt. Győzelme a szocialista kormány kritikája is.

Mindössze 0,6 százalékkal lépte túl az 50 százalékos küszöböt Aníbal Cavaco Silva a vasárnapi elnökválasztás első fordulójában, de ez éppen elég volt számára ahhoz, hogy már az első fordulóban győzzön és egyúttal történelmet írjon: az 1974-es forradalom óta először lesz jobboldali elnöke Portugáliának. A 66 éves Cavaco Silva - aki 1985 és 1995 között kormányfőként vezette az országot - első beszédében nyomban kijelentette, hogy minden portugál elnöke lesz és az ország érdekében felhőtlen viszonyra törekszik a kormánnyal. Ironikusan hozzátette: e téren bőven van személyes tapasztalata. Tízéves miniszterelnöksége alatt ugyanis éles pengeváltásokat, alkalmanként heves, egymás hozzáértését megkérdőjelező szócsatákat vívott mostani legnagyobb ellenfelével, a szociáldemokrata irányultságú kormányzó Szocialista Párt (PS) által támogatott Mário Soares korábbi állam- és kormányfővel.

A gyakran csak Mário királyként emlegetett 81 éves Soares - aki minden idők legtöbb hivatalos posztját betöltő portugál politikusa és az ország egyik legnépszerűbb személyisége - ugyan illedelmesen gratulált legyőzőjének, ám számára ez a vereség valójában megalázó, és politikai pályafutásának nem igazán szép záróakkordja. A veterán Soares abban bízott, hogy az elnökválasztás ismét kettejük párharca lesz, ám hogy nem így alakult, arról leginkább a megosztott baloldal tehetett. A szocialisták ugyanis képtelenek voltak egy új, lendületes jelölttel előállni, így a pártalapító Soares mellett-ellenében jelölte magát párttársa, a 70 éves Manuel Alegre - aki meg is előzte a végül mindössze 14,3 százalékkal a harmadik helyre szorult régi barátját -, és rajtuk kívül is indult még három baloldali politikus.

Nemcsak a párton belüli megosztottság, hanem az utóbbi időszak kiábrándító kormányzati teljesítménye is gyengítette az egy éve kormányon lévő szocialistákat. Portugália az EU régi tagjai között messze a legszegényebb, a gazdaság lényegében stagnál, az életszínvonal csökken, a reformok megakadtak. Az ország egyre komolyabb figyelmeztetéseket kap Brüsszeltől, amiért a költségvetés hazai össztermékhez (GDP) viszonyított deficitje a közösségben - csak Magyarország által megközelített - negatív rekordnak számító 7 százalék körül mozog. A gondokat jelzi, hogy az utóbbi négy évben négy kormányfő váltotta egymást, és még árulkodóbb a gazdaság helyzetéről, hogy 12 hónapon belül immár a negyedik politikus tartja kézben a pénzügyi tárcát. A portugálok képtelenek megérteni, hogy az EU-hoz 1986-ban velük együtt csatlakozott Madrid miként tudta mostanra uniós átlagra felvinni az egy főre jutó GDP-t, miközben Lisszabon még mindig csak 70 százaléknál tart, jóllehet mindkét ország hatvan-egynéhány százalékról indult.

Éppen ez a csalódottság hajtotta most a vizet Cavaco Silva malmára. A választók ugyanis úgy emlékeznek rá, mint aki bevitte az országot az EU-ba és a csatlakozást követő évek eufóriájában - amikor szinte dőlt az uniós pénz Portugáliába - rendre 5 százalék körüli gazdasági növekedést ért el. Szürke egyénisége, kimért stílusa, tekintélyelvű vezetői módszerei miatt ugyan nem volt népszerű politikus, ám a voksolók most nem az átlagemberek nyelvén értő, atyáskodó Soares-féle vezetőt akarnak látni az ország élén, hanem sokkal inkább egy szigorú közgazdászt, a számok nyelvén beszélő szakértőt.

Még akkor is, ha a technokrata Cavaco Silvának - akinek persze nagy személyes elégtétel, hogy legyőzte Soarest - lényegében nem lesz tág mozgástere, hiszen Portugáliában inkább ceremoniális, mint tényleges intézkedésekre módot adó poszt az egymás után kétszer öt évre választható államfőé. A kormány munkájába leginkább a törvények megvétózásával tud beleszólni, illetve jogában áll a - jelenleg szocialista többségű - parlament feloszlatása is. Erre nemrég volt is példa: 2004 decemberében a most tíz év után távozó szocialista Jorge Sampaio államfő az akkori jobboldali kormánynak a gazdasági és belpolitikai válsággal szembeni tehetetlenségét látva így érte el előrehozott választás kiírását. Jóllehet a szocialisták tavaly februárban minden korábbinál nagyobb győzelmet aratva ütötték ki a hatalomból Cavaco Silva egykori pártját, az őt most is támogató konzervatív-jobboldali Szociáldemokrata Pártot (PSD), azóta nemhogy meggyőzni nem tudták alkalmasságukról a közvéleményt, de inkább hozzá nem értésükről tettek tanúbizonyságot. Így aztán sokan még azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a "munka-fegyelem-követelmény" hármas jelszóval kampányolt Cavaco Silva a lisszaboni Belem palota új lakójaként szintén a parlament feloszlatását látja majd egyetlen kiútnak a válságból.

VASS PÉTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Emberrablással vádolnak egy szolnoki párt

Emberrablással vádolnak egy szolnoki párt

Nemzetközi autótolvaj-bandát kapcsoltak le a rendőrök

Nemzetközi autótolvaj-bandát kapcsoltak le a rendőrök

Villámgyorsan elkeltek a jegyek a magyar szektorokba a sorsdöntő walesi meccsre

Villámgyorsan elkeltek a jegyek a magyar szektorokba a sorsdöntő walesi meccsre

Nobel-díjra terjesztették fel Hongkong népét

Nobel-díjra terjesztették fel Hongkong népét

Az ellenzék újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben

Az ellenzék újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben

Tüntetők zárták le a barcelonai repülőtér környékét

Tüntetők zárták le a barcelonai repülőtér környékét