A román sajtó cáfolta, hogy tőlünk terjedt volna át a madárvész

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nem a magyarországi baromfiimport, hanem a Brassó megyei állategészségügyi szakhatóság vezetősége és orvosai hibásak a madárinfluenza-járvány romániai májusi elterjedéséért - írta pénteki számában a Romania Libera című napilap.

© AP
A román újság címoldalán közölte azt a cikket, amelynek címében megállapítja, hogy miután a "kémek" összetévesztették a csirkéket a pulykacsibékkel, "a madárinfluenza levegőbe röpíti a SRI-t (a román titkosszolgálatot)". A bukaresti napilap írásából kiderül, hogy a brassói törvényszék mellett működő ügyészség vizsgálja, miért terjedt el ismét az idén májusban Románia szinte összes megyéjében a madárinfluenza-járvány.

A SRI annak idején egy olyan - a román sajtó akkori kommentárjai szerint "széles külföldi és belföldi vitát" keltő - jelentést készített, amelyből az derült ki, hogy a Szlovákiából és Magyarországról tömegesen importált fertőzött élő szárnyasok robbantották ki a járványt.

A Romania Libera szerint azonban az ügyészségi iratcsomóban szereplő egyik, a román mezőgazdasági minisztérium felügyelői által készített jelentés megállapítja: a betegség elterjedéséért a Brassó megyei állategészségügyi szakhatóság és annak kilenc orvosa a hibás. Ők azért marasztalhatók el - írja a lap - mert engedélyezték a Feketehalomban lévő ipari rendszerű baromfitelepen működő cégeket.

A jelentés szerint ezt nem lett volna szabad megtenniük, hiszen az állategészségügyi hatóságok az érintett vállalkozások esetében többször is szabálytalanságokat állapítottak meg. Így például a járvány kirobbantójának tekintett feketehalomi Drakom Silva Srl.-nél már 2005 októberében megállapították a fertőtlenítéssel és a villanyrendszer működésével kapcsolatos hiányosságokat.

A Romania Libera szerint a cég vágóhídjánál is figyelmen kívül hagyták a higiéniai szabályokat. A lap megállapítja: "ezek után nem volt szükség külföldi baromfiimportra ahhoz, hogy elterjedjen a madárinfluenza".

A lap által ismertetett jelentés megállapítja: főleg a Brassó megyei állategészségügyi hatóság volt igazgatóját terheli a felelősség a betegség elterjedéséért, hiszen noha értesítették őt a cégnél tapasztalt szabálytalanságokról, engedélyezte annak működését. A mezőgazdasági minisztérium felügyelőinek jelentése végül megállapítja, hogy a madárinfluenza elterjedését "a hozzáértés teljes mértékű hiánya, a törvénytelenségek és visszaélések" segítették elő.

A Jurnalul National május közepén azt írta a SRI egyik jelentésére hivatkozva, hogy a bábolnai Aviagen Kft-től származnak azok a Magyarországról importált napos pulykacsibék, amelyek állítólag a romániai madárinfluenza-esetek kirobbanásának az okozói. Utólag a hírszerzés vezetősége elismerte, hogy a csirkéket összetévesztette pulykacsibékkel, a román sajtó pedig egyhangúlag azzal vádolta a SRI-t, hogy nem informált, hanem "dezinformált" a madárinfluenza ügyében.