Oroszország ma már elsősorban gazdasági jelenlétének megerősítésére törekszik az egykori szocialista tábor kelet-közép-európai államaiban, ezt a célt szolgálja Putyin orosz államfő közelgő budapesti és prágai látogatása is.

"Oroszország lemondott arról, hogy helyreállítsa dominanciáját a kelet-közép-európai országokban, és kénytelen-kelletlen abba is beletörődött, hogy ezek az államok átálltak Nyugat-Európa és az Egyesült Államok oldalára" - mondta a HVG-nek adott nyilatkozatában Szergej Markov, a moszkvai Politikai Tudományok Intézetének igazgatója. Az ismert, Kreml-pártiként számon tartott elemző szerint Oroszország - saját politikai és gazdasági válsága miatt - éveken át arra kényszerült, hogy a minimálisra csökkentse az egykori szövetségeseivel való kapcsolattartást. Az utóbbi években viszont megváltozott a helyzet, és Oroszország igyekszik helyreállítani a közben EU-taggá vált Lengyelországhoz, Csehországhoz, Szlovákiához és Magyarországhoz fűződő kapcsolatait, ám a háttérben elsősorban gazdasági, nem pedig politikai megfontolások állnak.

Hasonló álláspontot képvisel a prágai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének (IIR) igazgatóhelyettese, Petr Kratochvil, aki szerint három szakaszra lehet osztani Oroszország, illetve Csehország és a szocialista tábor többi országa közötti kapcsolatokat. Az első, orosz nyomásgyakorlással jellemezhető szakasz addig tartott, amíg Moszkva 1997-ben beletörődött abba, hogy a Varsói Szerződés volt kelet-európai tagállamai belépjenek a NATO-ba, a második, 2000-ig tartó szakaszban Oroszország feltűnő érdektelenséget tanúsított a volt szövetségesek iránt. Kratochvil szerint azóta - részben Vlagyimir Putyin pragmatikus politizálásának köszönhetően - javulni kezdtek a kapcsolatok, amihez az is hozzájárult, hogy Csehországban a "keleti dimenzió" iránt jóval nyitottabb szociáldemokrata politikusok alakíthattak kormányt. "A szociáldemokratáktól távol álló Václav Klaus államfő is nyitottabb volt Oroszország felé, mint elődje, Václav Havel, aki igyekezett kizárni Oroszországot az európai integrációból" - mondta a HVG-nek Kratochvil, aki szerint Klaus álláspontja részben azzal is magyarázható, hogy minden téren igyekezett szakítani elődje politikájával.

Magyarország megítélése is javult az utóbbi években egyébként Oroszországban, amiben szerepet játszott, hogy a 2002-es magyarországi kormányváltás óta rendszeressé váltak a miniszterelnöki szintű találkozók. Egy időben Magyarország a "bezzeggyerek" szerepét is betöltötte. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tavaly februári moszkvai látogatásán több alkalommal is megerősítette: Magyarország köszönettel tartozik azért, hogy a Szovjetunió és a Vörös Hadsereg megszabadította az országot a fasizmustól, és nem engedi meg, hogy a fél évszázaddal ezelőtti események kisstílű politikai vita tárgyává váljanak.

Moszkvában elégedetten nyugtázzák, hogy Csehország és Magyarország nyitott Oroszország-politikát folytat - a HVG-nek nyilatkozó magyar üzletemberek többsége arról számol be, már az orosz bürokrácia képviselői sem akadályozzák ottani tevékenységüket -, ám ismét megromlottak a lengyel-orosz kapcsolatok. "Lengyelország az EU-n belüli hatalommá akar válni, és legalább olyan státust kíván szerezni, mint Spanyolország vagy Olaszország. Varsó ezt a szerepet a volt szovjet köztársaságok demokratizálásának érdemével igyekszik elérni, ám sokszor úgy tűnik, a lengyelek a demokratizálást összetévesztik az orosztalanítással" - vélekedett Markov.

Az aktivitást a lengyelek sem cáfolják - Varsó határozottan támogatta a 2004-es grúziai és ukrajnai fordulatot -, és úgy vélik, Moszkva csak átmenetileg húzta vissza karmait, nem mondott le imperialista törekvéseiről. "A színes forradalmak győzelmével végleg széthull az orosz birodalom, és véget ér az orosz fenyegetés" - nyilatkozta a varsói Central European Review című folyóiratnak Jaroslaw Kaczynski, a kisebbségben kormányzó Törvény és Igazságosság (PiS) nevű párt vezetője, a lengyel államfő, Lech Kaczynski ikertestvére. Varsói források szerint ennek ellenére nem kizárt, hogy hamarosan áttörés következik be az orosz-lengyel kapcsolatokban, és a két elnök semleges területen - talán már Putyin prágai látogatása idején - találkozik majd egymással.

Az erővel - illetve az emelkedő olaj- és földgázárnak köszönhető gazdasági fölénnyel - való visszaélési kísérletek elsősorban a gazdasági tárgyalásokon érhetők tetten. Miközben például Lengyelországban és Magyarországon sokan aggodalommal figyelik az orosz tőke térnyerését, nem hivatalos források szerint a megbeszéléseken Moszkva nemegyszer szokatlan határozottsággal igyekszik lobbizni saját befektetői érdekeiért. Igaz, orosz üzletemberek pedig évek óta arra panaszkodnak, hogy a kelet-közép-európai országokban - a hivatalos cáfolatokkal ellentétben - változatlanul diszkrimináció sújtja őket.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trump mindent megtesz, hogy az adóbevallása ne kerüljön a képviselőház elé

Trump mindent megtesz, hogy az adóbevallása ne kerüljön a képviselőház elé

Mi fenyegeti legjobban vállalkozása biztonságát?

Mi fenyegeti legjobban vállalkozása biztonságát?

Több korszakváltásnak is tanúi lehetünk a 80 éves Bak Imre kiállításán

Több korszakváltásnak is tanúi lehetünk a 80 éves Bak Imre kiállításán

Mészáros Lőrinc újabb milliárdos szemétmegbízást nyert

Mészáros Lőrinc újabb milliárdos szemétmegbízást nyert

Bejelentették: visszatér a Motorola a csúcskategóriába

Bejelentették: visszatér a Motorola a csúcskategóriába

Bevallotta végre a Fidesz, hogy a Párbeszéd miatt büntetik az ellenzéket

Bevallotta végre a Fidesz, hogy a Párbeszéd miatt büntetik az ellenzéket