Az általa okozott vadászbaleset tálalásának körülményei sok amerikaiban megerősítették, hogy az USA történetének legbefolyásosabb alelnökeként Dick Cheney külön hatalmi központot jelent a Fehér Házban. Az újságírókat kerülő politikust ebben segíti gazdag törvényhozói és kormányzati tapasztalata.

"Amikor Dick Cheneyvel beszél, akkor hozzám beszél. Amikor Dick Cheney beszél, akkor én beszélek." Egy meg nem nevezett republikánus szenátor szerint George W. Bush amerikai elnök többször is így jellemezte neki az alelnökéhez fűződő szoros politikai viszonyát. Cheneyt az amerikai kommentátorok jó része már kezdettől az USA történelmének legbefolyásosabb alelnökeként emlegette, és ez a vélemény legutóbb akkor tűnt föl a sajtóban, amikor kiderült: a politikus a szokásokat és a bejáratott fehér házi mechanizmust félresöpörve maga döntött arról, hogy csak késlekedve és némi kerülővel hozzák nyilvánosságra az általa okozott vadászbaleset tényét.

Az incidensből a legtöbb viccet gyártották az amerikai humoristák azóta, hogy 2000-ben Bush a legrátermettebb alelnökjelölt felkutatásával bízta meg Cheneyt, aki aztán szorgos keresés után rálelt önmagára. A kettős az USA történetének legszorosabb elnökválasztása során a "hosszabbításban", emlékezetes jogi csatában győzött, és a párosítás nem is nélkülözte a logikát. A politikusi és üzletemberi tapasztalatokban - Texas kormányzójaként, illetve a Texas Rangers baseball-klub résztulajdonosaként - egyaránt gyöngén álló Bush mellé jól illett az 1941-ben Nebraskában, egy szövetségi alkalmazott fiaként született Cheney, aki a felkérés előtt az olajipari szolgáltatásokra specializálódott Halliburton első embere volt, korábban pedig illusztris törvényhozási és kormányzati pedigrét épített föl. Az első washingtoni megbízásait hozzá hasonlóan fiatal mentora, Donald Rumsfeld segítségével még Richard Nixon idején szerző Cheney 34 évesen Gerald Ford fehér házi stábfőnöke lett, később tíz éven keresztül birtokolta Wyoming állam egyetlen képviselői helyét a kongresszusban, 1989-től pedig az idősebb Bush védelmi minisztere, az első Öböl-háború politikai irányítója volt.

Az évtizedek során kiépített kapcsolatrendszerét az utóbbi öt évben annak érdekében mozgósította, hogy a Bush által fölvázolt programot megvalósítsák. Más kérdés, hogy - bár az utolsó szót természetesen az elnök mondja ki - ez a program sokak szerint éppen a politikai és gazdasági kérdésekben ultrakonzervatívnak tartott Cheney sugalmazására született.

Cheneyt afféle kvázi-miniszterelnökként is emlegetik, miközben elődeinek általában minimális befolyásuk volt, zömükre a történészeken kívül senki sem emlékszik. Az alelnöki feladatkör rendszerint az elnök képviseletére szorítkozott magas rangú külföldi politikusok temetésén, ebből a skatulyából még Al Gore is csak annyira tudott kitörni Bill Clinton mellett, hogy a környezetvédelemmel, illetve a kormányzati munka reformjával kapcsolatos, másodvonalbelinek mondható feladatokat kapott.

Ezzel szemben Cheney már az első Bush-adminisztráció összeállítását is a kezében tartotta, irányítva az "átadás-átvételt" a Fehér Házban. Egykori pártfogóját, Rumsfeldet reaktiváltatta védelmi miniszterként, akivel a terrorizmusellenes küzdelemben, illetve az iraki háború megindításában is megbonthatatlan szövetséget alkottak. Pénzügyminiszterként ő találta ki, majd - mikor ellenezte az újabb radikális adócsökkentéseket - szívfájdalom nélkül ejtette Paul O'Neillt. Régi barátjának számított Alan Greenspan, az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed január 31-én, bő 18 év után távozott elnöke is, akivel még a Ford-adminisztrációban dolgoztak együtt.

Cheney saját stábja is minden eddiginél nagyobb a Fehér Házban, és a fenntartása másfélszer annyiba kerül, mint Gore-é, pedig elődeihez képest már ő is aktívnak számított. Az alelnök hagyományosan hetente egyszer az elnökkel ebédel, ezt a korábban protokolláris gesztust Cheney a hírek szerint alaposan megtölti tartalommal, és beszélgetésükön csak a felszolgáló pincér vehet részt. Emellett Bush és Cheney - ha mindketten a Fehér Házban vannak - minden reggel találkoznak, és amennyiben szükség van rá, a nap során még többször konzultálnak. Az alelnök minden fontos tanácskozáson részt vesz, amiken nem tud vagy nem akar, azokra is elküldi a munkatársait, akik aztán beszámolnak neki. Jellemző az is, hogy Cheney, mint a szenátus elnöke, a hagyomány részeként rendelkezik irodával a Capitoliumban, ám ő az első alelnök, akinek ugyanez az előjoga megvan a képviselőházi szárnyban is.

A döntési folyamatokban való részvétel nem csak helyszíni. Amikor például 2004 áprilisában Cheney hivatalos ázsiai úton volt, és ezalatt Ariel Saron izraeli kormányfő Washingtonba látogatott, Irakban pedig magasra csapott az ellenállás lángja, az alelnök ragaszkodott hozzá, hogy emberei videokonferencia révén minden fontos tanácskozáson részt vegyenek, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vele tartó képviselője pedig pontosan akkor tartsa számára a napi tájékoztatót, amikor Bush elnök is megkapja azt.

A beszámolók szerint magánéletében is legendásan szűkszavú, a sajtóval rendkívül ritkán szóba álló Cheney - aki vadászbalesetéről kizárólag a Bush-adminisztráció iránt barátságos, konzervatív elfogultságúnak tartott Fox News hírtelevíziónak nyilatkozott - a neki tulajdonított szürke eminenciási szerepkört rendre befolyása eltúlzásának tartja, ám washingtoni bennfentesek szerint a keze a Fehér Ház utóbbi öt évének minden fontos döntésében benne volt. Szaddám Huszein megdöntésének ötletét már a 2001-es New York és Washington elleni terrortámadás előtt pedzegette, azt követően pedig kulcsszerepet játszott az al-Káida és az iraki diktátor összekötésében, illetve Bagdad tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos ambícióinak felturbózásában és az amerikai háborús pszichózisnak a magasra korbácsolásában. Neki tulajdonítják azt is, hogy Washington annak idején megszakította a kapcsolatokat Jasszer Arafat palesztin elnökkel, és ő volt, aki állítólag az USA eszköztárába emelte a terrorizmust támogató országok közvetlen fenyegetését.

Befolyása kiterjed a belpolitika területére is, ám itt a bizonyítvány vegyes képet mutat. Egyik első alelnöki feladata volt a később támadások kereszttüzébe került energiapolitikai tanácskozás megszervezése. Az ott elhangzottakat a Legfelsőbb Bíróság állásfoglalásának köszönhetően sikerült ugyan titokban tartani - ezzel is táplálva a gyanút, hogy a vállalati lobbi tanácsát kikérve alakították a szövetségi szabályozást -, ám nem minden kormányzati kezdeményezés kapta meg az amúgy republikánus többségű kongresszus jóváhagyását.

A főleg a jómódúaknak kedvező adócsökkentéseket sikerült keresztülpasszírozni a törvényhozáson. Igaz, ehhez egy alkalommal az is kellett, hogy a szenátusban az 50 igen és az 50 nem döntetlenjét Cheney szavazata billentse az előbbiek javára, de a nyugdíjbiztosítás részleges privatizációja tavaly már nem ment át.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megszólalt Mihályi Győző, rágalmazásnak tartja a vádakat

Megszólalt Mihályi Győző, rágalmazásnak tartja a vádakat

Pikó: Sára Botondék 150 millió forintot költöttek autóhasználatra

Pikó: Sára Botondék 150 millió forintot költöttek autóhasználatra

Hosszú aranyérmes 200 méter vegyesen

Hosszú aranyérmes 200 méter vegyesen

Nyílt levélben tiltakoznak a Színművészeti tanárai az egyetem elleni támadások miat

Nyílt levélben tiltakoznak a Színművészeti tanárai az egyetem elleni támadások miat

Van pénz a magyar egészségügyben, és most a 4iG kap belőle

Van pénz a magyar egészségügyben, és most a 4iG kap belőle

Péterfy Gergely: "Berágott a mi kis gulyás-Napóleonunk"

Péterfy Gergely: "Berágott a mi kis gulyás-Napóleonunk"