A félelmek ellenére erőszakmentesen zajlott le a polgárháborús tűzfészekként emlegetett Haitin az elnökválasztás. Sokan azonban attól tartanak, a régi-új államfő, André Préval hazahívja pártfogóját, a külföldre menekült Jean-Bertrand Aristide exelnököt, ami újabb zavargásokhoz vezethet.

Többször is elhalasztották tavaly ősz óta az elnökválasztást Haitin, mert a szervezők garantálni akarták a lehető legdemokratikusabb voksolást. Február 7-én annak rendje és módja szerint meg is tartották az elnök- és parlamenti választást, ám az eredményt még napokkal később sem lehetett tudni. Az előzetes számok alapján kezdetben toronymagasan, 60 százalék körüli eredménnyel vezető René Préval hívei országszerte ezrével tódultak az utcákra és követelték: azonnal nyilvánítsák elnökké kedvencüket. A főváros, Port-au-Prince megbénult, az utakat torlaszok zárták el, mindenfelé lángba borított autók, gumiabroncshegyek égtek.

Préval - aki korábban volt már elnök - előnye közben folyamatosan apadt, és a szavazatok több mint 90 százalékának az összeszámlálásakor már nem érte el az első fordulós győzelemhez szükséges 50 százalékot sem. Ám akkorra már ő is elnöknek érezte magát és ellenfeleit csalással vádolta, illetve tömeges számlálási hibákat emlegetett. Támogatói hirtelen nagy adag szénné égett szavazócédulát és jó néhány teli urnát találtak egy fővároshoz közeli szeméttelepen, mire a kedélyek ismét felkorbácsolódtak, és attól lehetett tartani, újból kitör az erőszak a közép-amerikai szigetországban.

Haiti ugyanis hírhedt arról, hogy rendszeresek a zavargások. Az országot 1957-1971 között teljhatalmúan irányító Francois "Papa Doc" Duvalier-t fia, "Baby Doc" Duvalier követte, aki 1986-os megbuktatásáig hasonló módszereket alkalmazott. Így aztán 1990-ben szinte megváltóként került az elnöki székbe az ország első demokratikus választását követően az egykori pap, Jean-Bertrand Aristide, ám nem sokkal később egy katonai puccs megbuktatta. Négy év múlva térhetett vissza posztjára - nem kis amerikai segítséggel -, de a hozzá fűzött reményeket nem tudta beváltani, mint ahogy a bábjának tekintett Préval sem 1996 és 2001 között. Az utóbbi években is rendszeresek voltak a zavargások, a különböző politikai frakciók közti véres összecsapások. Két évvel ezelőtt is egy ilyen kiélezett polgárháborús helyzetben kellett távoznia az időközben újra elnökké választott Aristide-nak, akit - akarata ellenére - amerikai csapatok menekítettek külföldre a lázadók haragja elől, és azóta ENSZ-segítséggel ideiglenes kormány, Boniface Alexandre személyében pedig átmeneti elnök vezette Haitit.

A felfordulást most megelőzendő, a választási bizottság, a kormány, illetve a voksolást felügyelő ENSZ, valamint az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) képviselői egy héttel a választás után egyszerűen érvénytelenítettek 85 ezer szavazócédulát (korábban vidéken már 150 ezret minősítettek ilyenné), így Préval addigi 48,7 százalékos eredménye nyomban 51,15-re ugrott - és máris elnökké nyilvánították. Az öröm határtalan volt, az újdonsült elnök hívei reggelig ropták a táncot az utcákon. A többi jelölt persze nyomban csalást emlegetett, és óvást helyezett kilátásba.

Ez azonban már aligha befolyásol bármit is, az eredmény ugyanis várható volt - a 33 induló közül Préval mögött mindössze egy jelölt kapott 10 százaléknál többet -, és lényegében mindenkinek megfelel. Prévalra azért is szavaztak ennyien, mert abban bíznak, hogy elnöksége esetén ismét hazatérhet a szegények körében változatlanul népszerű Aristide. Préval ugyan valóban Aristide szövetségese és jobbkeze volt valaha, az utóbbi években azonban eltávolodott tőle, úgy hírlik, még beszélő viszonyban sincs a Dél-afrikai Köztársaságban élő exelnökkel.

Mivel a parlamenti választás nem mindenhol járt eredménnyel, márciusban második fordulót tartanak, így nem tudni, lesz-e elég támogatottsága a törvényhozásban Prévalnak vagy az esetleg visszatérő Aristide-nak. Majdnem mindegy is azonban, ki ül az elnöki székben, a tényleges hatalom ugyanis Haitin független a politikától, az ország a kábítószer-kereskedők, feketézők fegyveres bandáinak a kezében van, a gazdaságot pedig a lakosság 1 százalékát adó, a vagyon felével rendelkező, franciául beszélő mulatt réteg irányítja. A kreol nyelvet beszélő, többségében fekete szegények körében Aristide-hoz hasonlóan népszerű Prévalnak leginkább velük kell majd megtalálnia a hangot.

A 8,5 milliós országban azonban egyelőre anarchia és erőszak uralkodik, az állami és helyhatósági intézmények gyakorlatilag nem működnek, az infrastruktúra megbénult, a munkanélküliség 70 százalékos, az AIDS-fertőzöttség a világon az egyik legmagasabb, az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) évi 390 dollár, az átlagéletkor 49 év. A 63 éves Prévalnak - aki agronómus, Belgiumban tanult, majd az USA-ban élt - elsősorban a szegénységen kell enyhítenie, állami beruházások révén munkát adnia a nincsteleneknek, a külföldi segélyeket célzottabban eljuttatni a szegényekhez, hogy a bandák hatalma és befolyása csökkenjen a nyomornegyedekben. Ehhez szüksége lesz az együttműködést évek óta megtagadó, és mintegy 1 milliárd dollárnyi megígért segélyt befagyasztó nemzetközi szervezetek támogatására is. A 9500 fős ENSZ-erő mindenesetre fél évig még az országban marad, ezalatt elsőként meg kell erősíteni a tekintélyét vesztett, lényegében szétesett rendőrséget. A legitimitáshoz és a lakossági támogatáshoz szakértők szerint Prévalnak szüksége lesz Aristide nyilvános jóváhagyására is - de jelenlétére annál kevésbé.

VASS PÉTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Idén is a Szigetet választották a legjobb külföldi fesztiválnak

Idén is a Szigetet választották a legjobb külföldi fesztiválnak

Itt a leggazdagabb 10 erdélyi magyar listája

Itt a leggazdagabb 10 erdélyi magyar listája

Orbán 20 éve a korrupcióról: Elszomorító, hogy olyan ügyekben sem indultak vizsgálatok, amikben kellett volna

Orbán 20 éve a korrupcióról: Elszomorító, hogy olyan ügyekben sem indultak vizsgálatok, amikben kellett volna

Van valami szokatlan az űr mélyén, ez lehet a mi Naprendszerünk sorsa is

Van valami szokatlan az űr mélyén, ez lehet a mi Naprendszerünk sorsa is

Jót nevethetnek most a Facebooknál a Gazdasági Versenyhivatal büntetésén

Jót nevethetnek most a Facebooknál a Gazdasági Versenyhivatal büntetésén

Fotón látszik, milyen óriási akkumulátor kerülhet a Galaxy S11+-ba

Fotón látszik, milyen óriási akkumulátor kerülhet a Galaxy S11+-ba